Rusya'dan 11.6 milyar dolarlık tehdit!

Rusya'dan 11.6 milyar dolarlık tehdit!

Rusya’ya yıllık ihracatımız 3.7 milyar dolar. Buna bavul ticareti, turizm ve Türk şirketlerinin Rusya’dan elde ettikleri ciro da eklendiğinde rakam 11.6 milyar dolara çıkıyor. Sadece Türk şirketlerinin Rusya’dan hasılatı 3 milyar dolar

Rusya'dan 11.6 milyar dolarlık tehdit!
16px
24px
26.11.2015 06:23
ABONE OLgoogle
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den sonra dün de önce Başbakan Dimitri Medvedev, ardından Rusya Savunma Bakanı Sergey Lavrov ‘ekonomik yaptırımlara’ işaret ederek ortak projelerin iptal edilebileceğini söyledi. Bu durum tabii olarak gözleri ekonomik ilişkilere çevirdi.

Rusya’ya yaptığımız ihracat ve bavul ticareti ile turizm ilk göze çarpanlar olmasına rağmen aslında en büyük kalem Türk şirketlerinin Rusya’da yaptığı üretim ve satışla elde ettiği hasılat. Rusya’ya sattığımız ürünlerde yaş meyve-sebze, tekstil ve makine teçhizatı öne çıkıyor.

Rusya ana ihracat ortaklarımızdan olsa da, Rusya ekonomisindeki yavaşlamanın etkisiyle bu ülkeye yaptığımız ihracat halihazırda yıllık bazda yüzde 40 daralarak 3.7 milyar dolara gerilemiş durumda. Öte yandan, yıllık bazda yüzde 34 gerileyerek 2.2 milyar dolara inen bavul ticareti de hesaba katılmalı. Rusya geriliminin Türkiye’yi etkileyeceği diğer kısım ise turizm olacak. Bu yıl Rusya’nın turizm gelirlerimize katkısının yaklaşık 2.7 milyar dolar olması bekleniyor.

EN BÜYÜK HASILAT RÖNESANS’TA

Türkiye’nin Rusya pazarından sağladığı en büyük faydalardan biri de Rusya’da üretip orada satış yapan Türk şirketleri. Başta inşaat şirketleri Rönesans ve Enka olmak üzere Türkler bu ülkede en az 3 milyar dolarlık hasılat elde ediyor. Örneğin Rönesans Holding gelirlerinin yüzde 63’ü Rusya’dan geliyor. Şirketin 2014 gelirleri 2.8 milyar dolar civarında. Şirket yıllık hasılatının 1.4 milyar dolarını Rusya’dan sağlıyor. Şirketin toplam gelirler içerisinde Rusya’nın payının yüzde 2 civarında olduğu hesaplanıyor. Bu orandan hesapla şirketin 1.3 milyar dolar olan 2014 yılı toplam gelirlerinin 26.7 milyon doları Rusya’dan geliyor.

Yine olası etkinin Pegasus için de artan bölgesel risklerin talebi baskılaması nedeniyle daha fazla olabileceği belirtiliyor. Sadece Rusya’da kazanan değil, buraya ihracat yapan şirketlerin gelirleri de tehdit altında. Örneğin Koç Grubu’na ait Arçelik’in Rusya’ya 162 milyon dolarlık ihracatı bulunuyor. Sabancı Grubu’nun Brasa’sının ise 2014 yılındaki toplam 733 milyon dolar olan cirosunun yaklaşık 7.3 milyon doları Rusya pazarından geliyor.

THY BU YIL 1 MİLYON RUS’U TAŞIMAYI PLANLIYORDU

Türk Hava Yolları’nın toplam gelirleri arasında Rusya’nın payı yüzde 2 civarında. 2014 yılı toplam gelirleri 10.4 milyar olan şirkete Rusya’nın katkısı 209 milyon dolar. Analistler, artan bölgesel risklerin talebi baskılaması nedeniyle olası etkinin bu rakamın üzerinde olabileceğini öngörüyor. TYH’nin 2015 yılında Rusya hatlarında toplam 1 milyon yolcu taşıması bekleniyor.

TOPLAM CİROSUNUN YÜZDE 2’SI RUSYA’DAN GELİYOR

Şirketin toplam gelirler içerisinde Rusya’nın payının yüzde 2 civarında olduğu hesaplanıyor. Bu orandan hesapla şirketin 1.3 milyar dolar olan 2014 yılı toplam gelirlerinin 26.7 milyon doları Rusya’dan geliyor. Yine olası etkinin Pegasus için de artan bölgesel risklerin talebi baskılaması nedeniyle daha fazla olabileceği belirtiliyor.

İHRACAT YAPAN ŞİRKETLERİN DE SATIŞLARI TEHDİT ALTINDA

Sadece Rusya’da kazanan değil, buraya ihracat yapan şirketlerin gelirleri de tehdit altında. Örneğin Koç Grubu’na ait Arçelik’in Rusya’ya 162 milyon dolarlık ihracatı bulunuyor. Sabancı Grubu’nun Brasa’sının ise 2014 yılındaki toplam 733 milyon dolar olan cirosunun yaklaşık 7.3 milyon doları Rusya pazarından geliyor.

EFES’İN SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR

Efes’in bira satışları cirosunda Rusya’nın payı yüzde 50 düzeyinde. Toplam 1.1 milyar dolar olan yurtdışı bira operasyonunun 813 milyon doları Rusya’da elde ediliyor. Ancak yaşanan gerginliğin yabancı hissedarı SAB Miller nedeniyle ve şirketin birçok uluslararası ve yerel marka ile pazarda bulunması sebebiyle Efes’in Rusya operasyonlarını etkilemesi beklenmiyor.

GAYRİMENKUL İŞLERİNİN YÜZDE 37’Sİ RUSYA’DAN

Rusya’da devam eden inşaat projelerinin toplam bedeli 272 milyon dolar olan Enka’nın gayrimenkul işleri toplam içinde yüzde 37’sini oluşturuyor. Enka İnşaat gayrimenkul işinden yılın ilk 9 ayında 294 milyon dolar gelir sağladı. Şirketin Rusya’daki gayrimenkul yatırımları, toplam satış gelirinin yüzde 8’ini oluşturuyor.

GELİRLERİNİN YÜZDE 5'İNE EŞİT

Şişecam’ın iştiraki Anadolu Cam, konsolide gelirlerinin yaklaşık yüzde 25’lik kısmını Rusya, Gürcistan ve Ukrayna’dan elde ediyor. Şişecam’ın diğer iştiraki Trakya Cam’ın ise Rusya’dan elde ettiği gelirler konsolide gelirlerinin yaklaşık yüzde 5’ine eşit.

BİN İŞVEREN 36 BİN İŞÇİMİZ VAR

Rusya’daki Türk yatırımlarının toplam hacmi resmi rakamla 6.5 milyar dolar seviyesinde. Rusya’da yerleşik Türk işveren sayısı yaklaşık bin kişi. Dönemsel işçilerle beraber yaklaşık 36 bin Türk işçisi bu ülkede bulunuyor.

Rahim Ak/Sefer Yüksel/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde