Rusya'da dolar/ruble yeni rekor kırdı

Rusya'da dolar/ruble yeni rekor kırdı

Rusya Merkez Bankası'nın sert faiz artışına rağmen dolar/ruble ilk kez 80 seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı.

Rusya'da dolar/ruble yeni rekor kırdı
16px
24px
16.12.2014 13:30
ABONE OLgoogle
Rusya’nın faiz artırımı rubledeki düşüşü frenleyemedi. Dolar/ruble ilk kez 80 seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı. Rusya’nın risk primini gösteren 5 yıllık CDS’leri de 34 baz puan artışla 581 puanla 5,5 yılın zirvesine yükseldi.

SERMAYE KONTROLÜ GÜNDEME GELEBİLİR 

Ak Yatırım Uluslararası Araştırma Müdürü Gökhan Şen'e göre Rusya'nın bir sonraki adımı sermaye kontrollerine hazırlık olabilir. Gökhan Şen yayınladığı piyasa notunda şunları kaydetti "Şimdi Rusya’nın jeopolitik bir cevap vermesi ve güvence vermesi gerekiyor. Bu şekilde ilk adım yaptırımların sınırlı kalacağı yönünde algılanmalı ve ardından Batı’dan var olan yaptırımların sonlandırılabileceği yönünde imalar beklemeliyiz. Piyasa fiyatlaması artık fiyat kriterinden çıktı keza. Rusya’nın hala döviz satmayı denemiyor olması da sermaye kontrollerine hazırlık olarak okunabilir. Bu bir duyuru yapılmadan yurt içinde yerli spekülatörler için düşünülebilir ancak ülke şu an dolarizasyon ile karşı karşıya"

Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash Rusya'da yaşanan döviz hareketlerini "Piyasada gördüğüm son 17 yılda ve Rusya'yı takip ettiğim 26 yıl içinde böyle döviz hareketi görmedim" diye yorumladı. Rusya'da yaşanan bu hareketi cari açığı fazla veren ve büyük döviz rezervi olan bir ülkede geçtiğine dikkat çeken Ash "Ruble'nin dolar karşısında 80'e çıkması petrol fiyatları kadar Merkez Bankası'nın Putin'in yanlış politikalarını da gösteriyor" diye konuştu. Rusya Merkez Bankası, rubledeki düşüşü önlemek için dün politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 17’ye çıkarmıştı.
 
RUBLE DEĞER KAYBETTİKÇE TL DE KAYBEDİYOR

Bugün piyasalarda ruble ile TL arasındaki hareketlerin paralelliği de dikkat çekiyor. 1 doların 73 rubleye ulaşarak rekor kırmasının ardından dolar TL'ye karşı da yükselmeye başladı. Gün içinde 1 dolar 2.3430 TL ile en düşük seviyesini görürken Rusya'daki rekor üzerine yeniden yükselerek 14:13 itibariyle 2.41 TL'ye kadar çıktı.

DOLARDA TARİHİ REKOR

Rusya menkul kıymetler borsası ise günlük yüzde onluk düşüşle ülkeyi 1998 kriz yıllarına geri götürdü. Rusya Merkez Bankasının resmi döviz kuruyla serbest piyasa kuru arasındaki fark pazartesi akşamı %6 seviyesine ulaştığında (kara borsa oluşma sinyali) kritik karar alındı. merkez bankası faiz oranını yüzde 10,5’ten bir çırpıda yüzde 17’ye çıkardı. Salı sabahı borsa açılışında ruble dolar ile euro karşısında 5 ruble ucuzladı, ancak şok etki uzun sürmedi. Öğle saatlerinde dövizde yukarıya doğru tırmanış yeniden başladı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde