Rusya Made In Turkey istemiyor

Rusya Made In Turkey istemiyor

Rusya’nın hedefi 2020’ye kadar tarım ve tekstilde Türkiye’den ithalatı aşağıya çekmek.

Rusya Made In Turkey istemiyor
16px
24px
05.02.2017 15:45
ABONE OLgoogle

Jale Özgentürk'ün yazısı

Türkiye ile Rusya arasında siyasi ilişkiler düzelmiş gibi görünse de ekonomide öyle değil. Rusya’nın hedefi 2020’ye kadar tarım ve tekstilde Türkiye’den ithalatı aşağıya çekmek. Bugünlerde ünlü markalara ‘Üretimi Rusya’ya kaydırın’ diyor. İş dünyasının gözü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın marttaki Rusya ziyaretinde.

“Rusya 2020’ye kadar domates ve salatalık dahil, tüm yaş meyve ve sebze talebinin yerli üretimle karşılanmasını istiyor.” “Rusya’da hükümet, yabancı tekstil şirketlerini ithalat yerine ülkede üretim yapmaları için teşvik ediyor. İspanyol hazır giyim devi Zara’nın yerli üretime geçme sürecini hızlandırmak için girişimlere başlandı. Zara’nın ürünlerinde “Made in Turkey” menşeli mallar büyük yer tutuyor.”

Hani barışmıştık! Başbakanla gitti, 3 gün vize verdiler

Bu iki haber bu hafta içinde Rus basınında yer aldı. Turkrus.com sitesinden alıntıladığım bu haberler bir süredir Türkiye ile Rusya arasında bir bahar havası yaşandığı algısının fotoğrafı tam olarak yansıtmadığını gösteriyor. Türk hükümeti ile Rus hükümeti arasında özellikle Suriye konusunda başlayan siyasi yumuşama, ekonomiye hala yansımış değil. İşadamları hala saatlerce gümrük kapısında bekletiliyor, çalışma izinleri hala çok zor alınıyor, vize konusunda da Rusya oldukça cimri davranıyor.

Başbakan Yıldırım, Rusya Başbakanı Medvedev ile ne görüştü?

GÖZLER ZİYARETTE

Geçen hafta Rusya’da yapılacak bir toplantı için bana verilen vize üç gündü. Toplantı da zaten üç günde bitiyordu. Yıllardır Rusya’da yaşayan Dünya Türk İşadamları Konseyi Avrasya Başkanı Ali Galip Savaşır’a son durumu sordum. Savaşır, Rusya ile yaratılan havanın gerçeklerle uyuşmadığını söylüyor. Her alanda ambargonun devam ettiğini söyleyen Savaşır, hiçbir konuda geri adım atılmadığını anlatıyor. Turizmde charter seferlerine izin verildiğini ancak bu adımın okulların açılmasından sonra atıldığını da ekliyor. Savaşır, bu sıkıntıları yeterince ifade edemediklerini de dile getiriyor. Tek umutlarının ise bu sorunları anlatabileceklerini umdukları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’ya mart ayında yapacağı ziyareti olduğunu anlatıyor.

İKİ SEKTÖR ÖNEMLİ

Rus hükümetinin iki bakanının ayrı ayrı yaptığı açıklamalar çok önemli. Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev’in yasak kalksa bile orta vadede Türkiye’den sebze almına fiilen gerek kalmayacağı yorumu ile Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Viktor Yevtuhov’un ürünlerini Türkiye’de ürettirip Rusya’ya getiren Zara’ya güvenilir partnerler bulma konusunda yardım edeceklerini açıklamaları bu iki sektörde ciddi bir tehdidin varlığını gösteriyor.

Türkiye ile Rusya arasında dış ticaret açığı çok büyük. 2016 itibariyle 21.5 milyar dolar ithalat, 4.5 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Yaş meyve sebze ve tekstil Türkiye’den Rusya’ya yapılan ihracatta iki önemli ürün. Bu iki üründe Rusya yerli üretimini güçlendirme peşinde.  Bu gerçekler ışığında Rusya pazarının açılacağını bekleyen üreticilerin yeni stratejilere ihtiyacı var.

Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde