Rus maden devine ‘Robert Yıldırım’ baskın

Rus maden devine ‘Robert Yıldırım’ baskın

Rus madencilik devi Mechel, Rusya ve Kazakistan’daki krom varlıklarını Yıldırım Grup’a 425 milyon dolara sattı.

Rus maden devine ‘Robert Yıldırım’ baskın
16px
24px
02.08.2013 08:56
ABONE OLgoogle

Rus madencilik devi Mechel, Rusya ve Kazakistan’daki krom varlıklarını Yıldırım Grup’a 425 milyon dolara sattı. Grubun Başkanı Yüksel Yıldırım ‘kolaylık olsun’ diye yurtdışında Robert ismini kullanıyor

Rus maden şirketi Mechel, Kazakistan ve Rusya’daki krom varlıklarını 425 milyon dolara Yıldırım Grup’a sattığını açıkladı. Rusya’nın en büyük şirketlerinden olan kömür, demir cevheri ve çelik üreticisi Mechel 9 milyar doları aşan borçlarını ödemek için bazı varlıklarını satışa çıkarmıştı.

Robert isminin hikâyesi

 Mechel’in sattığı Kazakistan’daki Voskhod maden işletmesinde 21 milyon ton civarı krom cevheri rezervi olduğu tahmin ediliyor. Yine satışa konu olan Rusya’daki Tikhvin ferroalyaj tesisi ise yıllık 120 bin ton ferrokrom üretiyor.

Türkiye’nin en büyük krom cevheri üreticisi olan Yıldırım Holding madencilik, kimyevi gübre, kömür, enerji, liman işletmeciliği, denizcilik, tersanecilik sahalarında faaliyet gösteriyor. Krom cevheri üreten Eti Krom ve İsveç’teki Vargön Alloys gruba bağlı şirketlerden.

 Yıldırım Grubu’nun Başkanı Yüksel Yıldırım, yurtdışında ‘Robert Yıldırım’ olarak tanınıyor. Yıldırım, Robert isminin hikâyesini Milliyet’e şöyle anlatmıştı:

“1983’te İstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitirip dil öğrenmek ve master yapmak için Amerika’ya gittim. Mühendis olarak çalışmak için başvurduğum şirketlerden, ‘çalışma iznin yok, Green Card‘ın yok’ diye geri çevrildim. O sırada Çinli, Hintli arkadaşlarımın kolayca iş bulabildiği görünce ‘Siz nasıl iş buluyorsunuz’ diye sordum.

‘İsimlerimizin önüne Michael, John gibi isimler koyduk. Daha kolay iş buluyoruz’ dediler. Ben de isim aramaya başladım. Silikon Vadisi’ndeki şirketlerin yönetimindeki isimleri inceledim. Baktım ki aralarında en çok Robert var.

 Ben de Robert oldum. Robert olur olmaz iş teklifi aldım. Türkiye’ye dönüp kendi şirketimizde rol üstlendiğimde de, uluslararası görüşmeler yaparken hep Robert ismini kullandım. Yabancıların Yüksel’i telaffuz etmesi zor. Robert sayesinde kolay iletişim kurdum.”

‘3 ülkedeki tek oyuncu...’

Yıldırım son satışla ilgili olarak yaptığı açıklamada ise, Türkiye, İsveç ve Rusya’da yüksek kalite ferrokrom üretiminde 520 bin tonluk kapasiteye eriştiklerini belirtti.

 Yıldırım, “Dünya çapındaki uzun vadeli paslanmaz çelik müşterileri için politik, ekonomik ve diğer risklere karşı önlem almak amacıyla 3 farklı ülkede yüksek karbonlu ferrokrom üreten tek küresel oyuncu olduk” dedi. (Milliyet)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde