Rönesans'tan Japonlara sürpriz hisse satışı

Rönesans'tan Japonlara sürpriz hisse satışı

İstanbul PPP Sağlık adlı şirketin yüzde 30’unu Rönesans, Hollanda’da kurulu Sojitz Hospital PPP Investment B.V adlı firmaya satma kararı aldı.

Rönesans'tan Japonlara sürpriz hisse satışı
16px
24px
29.03.2017 08:35
ABONE OLgoogle

2012’de Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Şehir Hastaneleri projesinin en önemli duraklarından biri İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü... Projenin yapımını Rönesans Holding’e ait İstanbul PPP Sağlık Yatırımları AŞ üstlendi. 2.6 milyar liraya mal olacak proje için 30 Kasım’da Rekabet Kurumu’na bir başvuruda bulunuldu. 

Başvuruda projeyi yürütecek İstanbul PPP Sağlık adlı şirketin yüzde 30’unu Rönesans, Hollanda’da kurulu Sojitz Hospital PPP Investment B.V adlı firmaya satma kararı aldı. Geçtiğimiz hafta bu satış için Rekabet Kurumu onayı verdi ve resmi açıklamayı yaptı.

Aslında bu anlaşma ile Türkiye’ye önemli bir dev geldi. Hollanda’dan değil, Japonya’dan hem de...

Sojitz, hisse alımını Hollanda üzerinden yapsa da Japonya’nın en büyük ve en köklü şirketlerinden biri. Hatta şöyle söylemekte fayda var: en büyük 9 “Sogo Shosha”sı arasında...

Cirosu 40 milyar dolar

Japonya’da 2 şirket modeli öne çıkıyor.

İlki “keiretsu”lar... Japon çok uluslu şirketlere deniyor. Meiji Dönemi’nde başlayan, İkinci Dünya Savaşı’na kadar Japon ekonomisini oluşturan endüstri devleri Zaibatsu’ların dağılmasından sonra gelen bir ifade olarak biliniyor. Genelde üretime dayalı bu devler bankacılıktan gemiciliğe, kimyadan demir-çeliğe birçok alanda üretim yapıyor. Mitsui, Sumitomo, Mitsubishi bunlar arasında en dikkat çekenleri.

Bir diğeri ise “Sogo Shosha”lar... Japonya’da ithalat ve ihracatla uğraşan Japon firmalarının genel adı olarak tanımlanıyor. 19’uncu yüzyılda Japon ticaretinin yabancılardan yerel unsurlara geçmesi için desteklenmiş şirketler olarak biliniyor. Japon ekonomisinin büyümesinde kilit rol oynayan bu şirketler genelde üretim alanına girmiyor. Küçük şirketlerin mallarının satılmasında, hammadde temininde köprü görevi üstlenen bu şirketler dev bir satış ağına sahip.

Marubeni, Nichimen, Itochu’nun yanı sıra en büyük 9 Sogo Shosha arasında Sojitz en dikkat çekenlerinden biri. Temelleri 1878’e dayanan Sojitz’in çalışan sayısı 15 bin civarında. Ancak cirosu 40 milyar dolara yaklaşıyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde