Rıza Sarraf’ın baştan yarattığı köşk

Rıza Sarraf’ın baştan yarattığı köşk

Rıza Sarraf için 2. kez yurtdışına yazı yazıldı, mimar hakkında da zorla getirilme kararı.

Rıza Sarraf’ın baştan yarattığı köşk
16px
24px
14.06.2017 14:58
ABONE OLgoogle

Kandilli sırtlarındaki korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen köşkte izinsiz inşai ve fiziki müdahale yaptırdığı gerekçesiyle işadamı Rıza Sarraf ile inşaatı yapan mimar Firuz Akın Han’ın yargılandığı davanın ilk duruşması dün görüldü.

Mahkeme Sarraf için yurtdışına yazılan talimatın dönüşünün beklenmesine ve Akın Han’ın bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine karar verdi. Sarraf ve Akın Han hakkında 10’ar yıla kadar hapis isteniyor.

İstanbul Anadolu 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Sarraf ile inşaatı yapan mimar Firuz Akın Han “imar kirliliğine neden olma” ve “2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlarından yargılanıyor.

Duruşmaya Firuz Akın Han katılmazken, ABD’de tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ı avukatı Tuğçe Yanarkol temsil etti. Duruşmada Sarraf’ın savunmasının alınması için ABD adli makamlarına yazılan talimata henüz yanıt verilmediği belirtildi.

Duruşmada tanık olarak dinlenilen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi üyesi Hüseyin Sağ, Sarraf’ın aynı şekilde korunması gereken kültür varlıklarına izinsiz uygulamalar yaptığı gerekçesiyle Beykoz Asliye Ceza Mahkemesi’nde benzer bir dava bulunduğunu anımsattı.

Sağ “Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün söz konusu taşınmazla alakalı yıkım kararı bulunmasına rağmen henüz taşınmazın yıkımı gerçekleştirilmemiştir. Mevcut durumunu korumaktadır” dedi. Duruşma 28 Kasım’a ertelendi.

Neler yapılmış?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianameye göre Boğaziçi Sit Alanı’nda bulunan tarihi köşkte döşemeler kaydırılarak kat yükseklikleri değiştirildi. İkinci bodrum katı büyütülerek birinci bodrum katıyla birleştirildi. Çatı yüksek kuruldu. Zemine beton dökülerek duvar, kolon kalıp ve demirleri yapıldı.  Hazal Ocak/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde