Reza Zarrab davasında flaş gelişme

Reza Zarrab davasında flaş gelişme

ABD'de görülen Reza Zarrab davasında son dakika gelişmesi yaşandı.

Reza Zarrab davasında flaş gelişme
16px
24px
20.06.2016 16:08
ABONE OLgoogle
ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın kefaletle serbest kalma isteği mahkeme tarafından reddedilince, avukatı Benjamin Brafman el yükseltti. Brafman, bugün New York'ta görülen duruşmada "davanın düşürülmesini isteyeceklerini' açıkladı.
"Davanın düşürülmesine" ilişkin duruşma 6 Eylül'de yapılacak. Eğer Hakim, davanın devamına kabul edilirse, asıl dava ise 23 Ocak 2017'de başlayacak. Savcılık makamı, 23 Ocak'ta görülecek olan asıl davanın yaklaşık bir ay süreceğini bildirdi.

New York’ta bugün yapılan duruşmada, Reza Zarrab’ın avukatı Brafman, davanın düşürülmesi için dilekçe vereceklerini Hakim Richard Berman’a söyledi. Berman bunun üzerine, davanın düşürülmesi dilekçesine ilişkin süreci açıkladı.

Süreç şöyle işleyecek;

* 15 Temmuz’a kadar- Reza’nın avukatları davanın düşürülmesi taleplerine yönelik kanıtlarıyla birlikte dilekçelerini 15 Temmuz’da mahkemeye ulaştıracaklar

* 5 Ağustos’a kadar- Savcılık makamı, Reza’nın avukatlarının verdiği kanıtları inceleyerek, “davanın düşürülmemesine” ilişkin yanıtlarını ve kanıtlarını mahkemeye sunacak

* 19 Ağustos’a kadar- Reza’nın avukatları, savcılık makamının sunduğu karşı dilekçeye kendi yanıtlarını hazırlayarak, 19 Ağustos’a kadar mahkeye sunacaklar.

* 6 Eylül- duruşma günü- karşılıklı dilekçelerin verilmesinin ardından taraflar 6 Eylül’de duruşma salonunda biraraya gelecekler. Bu kez, Reza’nın avukatları sözlü olarak davanın düşürülmesi talebiyle ilgili olarak son kez savunma sunacaklar. Savcılık makamı da yine duruşma salonunda sözlü olarak Reza’nın avukatlarına yanıt verecekler. duruşma sonunda da Hakim Berman, davanın düşürülüp düşürülmeyeceğine ilişkin nihai kararını verecek.

EĞER DAVANIN DÜŞMESİNE KARAR VERİLMEZSE, ASIL DURUŞMALAR 23 OCAK’TA BAŞLAYACAK

Eğer Hakim Berman 6 Eylül’de yapılacak olan duruşmada davanın düşmesine karar vermezse, asıl duruşmalara geçilecek. Asıl duruşmalar için de kesin tarih saptandı. Buna göre, Reza Zarrab’ın asıl duruşmaları 23 Ocak’ta başlayacak. Hakim, Savcılık makamına asıl yargılamanın “ne kadar sürebileceğini” sordu.

Savcılık makamı “1 ay” olarak yanıt verdi. Yani, 23 Ocak’ta başlayacak olan duruşma sürecinin, yaklaşık 1 ay kadar sürmesi, Reza Zarrab’ın suçlu olup olmadığı konusundaki nihai kararın da Şubat ayı sonunda ya da Mart başında verilmesi bekleniyor.

“KEFALET KONUSUNDA ÜST MAHKEMEYE GİDEBİLİRİZ…”

Reza Zarrab’ın avukatı kefalet konusunda “temyize gidebileceklerinin” de sinyalini verdi. Brafman, duruşmada yaptığı konuşmada, “durumu incelediklerini, temyiz için başvuruda bulunabileceklerini” söyledi.

CAHİT AKBULUT; BRAFMAN, HAKİM BERMAN’A ŞU AŞAMADA YÜKLENMEK İSTEMEZ

Zarrab duruşmalarını yakından izleyen New York barosunda görev yapan hukukçulardan Cahit Akbulut da duruşmayı izleyenler arasındaydı. Akbulut, duruşma çıkışında Sözcü’ye yaptığı açıklamada, kefaletle serbest kalma talebi reddedilen Reza Zarrab’ın avukatı Brafman’ın önünde iki yol bulunduğunu söyledi.

Buna göre, Brafman bir üst mahkemeye, yani temyize başvurabilir. Bu durumda, kefalet konusunda bir üst mahkeme karar verir. Ya da, yeni kanıtlar getirerek Hakim Berman’ın “kefalet kararını gözden geçirmesini” isteyebilir. Bu durumda kefalet konusundaki “gözden geçirme” kararını da aynı mahkeme ve aynı hakim, yani Berman verir. Ancak Akbulut, şu aşamada Reza’nın avukatının, halihazırda “kefalete red” kararı vermiş olan davaya bakan hakim Berman’ı “karşısına almak istemeyeceğini” tahmin ettiğini söyledi.

Akbulut, Brafman’ın Hakim’den “karar düzeltme isteyeceklerine” dair bir konuşma yapmadığını, sadece “temyize gideceklerini” söylediğini vurgulayarak, “kesin bir ifadeyle temyize gideceklerini söylemedi. Sadece ‘gidebiliriz’ dedi.

Bu aşamada, Hakim’in kefalet kararı konusunda düzeltme isteyerek, Hakim Berman’ı karşısına almak istemeyecektir. Kefalet başvurusunu temyize götürmek konusunda da kesin ifadeler kullanmadı.” diye konuştu.
Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde