Reina ya yıkılacak ya da...

Reina ya yıkılacak ya da...

Kıyı denetimi Bodrum'la sınırlı kalmayacak!

Reina ya yıkılacak ya da...
16px
24px
14.12.2013 06:33
ABONE OLgoogle

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bodrum'da başlayan ve tüm kıyılara yayılan kıyı denetimleri konusunda açıklamalar yaptı. Bir grup gazeteciye konuşan Bayraktar özetle şunları söyledi:

Bu iş için Kıyı Alanları Dairesi kurduk. Türkiye'nin her yerinde bütüncül kıyı planları yapıyoruz. Gelişigüzel yapılan dolgular, liman ve iskeleler var. İzmit yanında, Mersin, Antakya ve Adana'nın bulunduğu İskenderun Körfezi'nde benzer sıkıntılar var. Şimdi, İzmir, Muğla, Çanakkale ve Karadeniz'de bütüncül kıyı planları yapacağız, denetimleri buraya da taşıyacağız. Limanlar ve dolgular belli bir kurala bağlı olacak. Bundan sonraki liman yatırımları ona göre yapılacak.

VATANDAŞIN HAKKI: Reina'yla ilgili 1950'lerden beri gazino gibi bir takım kullanımlar var. Fakat en son plan değişikliği ile 'kamuya açık yüzme havuzu' deniyor. Vatandaşın burada eski haklarının korunmasına da imkân vermek gerekir. O eskiden gelen hakları da yok sayıyorum diyemiyorsun. Ama kanuna aykırı olarak yapılan eklentiler de oluyor zaman zaman. Bakanlık olarak adaleti, şeffaflığı sağlamaya çalışıyoruz. Halka açık havuzsan, halka açık havuz olacaksın.

İHBAR GELDİ: Bizim yaptığımız çalışmaların hepsi ihbarlara dayanıyor. Sonradan eklentiler olmuş; bu eklentiler çözüldüğünde sorunlar çözülebilir. Mevcut planına uygun bir fonksiyon haline gelmesi lazım. O zaman halka açık havuz yapacaksın. Ya da turistik bir tesis isen ona göre bir plan değişikliği yapman lazım ki fonksiyonla yapılan işlem birlikte olabilsin. Oradaki formül bir mevcut yapı ile plan arasındaki uygunsuzluğun giderilmesi olabilir.

GERİYE ÇEKİLİYOR: Tesislerin hepsini yıkalım diye bir şey yok. Kıyı kanunu kapsamında 50 metrede park, bahçe düzenlemesi onun arkasında açık havuz, restorant, günü birlik tesisleri yapılabilir. Tesisler buna göre düzenleme yapıyorlar.

16/9 GÖKDELENLERİ: Bu mahkemeye gitmiş ve birtakım sonuçlar çıkmış. Orada bir plan var, ruhsat var. Belki iskân izinleri de vardır. O çerçevede nasıl bir şey yapılabilir. Bakanlık olarak doğrudan bir müdahale yapmıyoruz.

İFŞA EDEBİLİRİZ: Diğer bakanlıklar yapıyor biz de böyle kıyıları talan edeni ifşa edebiliriz.

DENİZE SIFIR: Otel reklamları var, 'denize sıfır' diye ilan veriyorlar. Hem aldatmaca hem de kıyı kanunundaki 100 metre sınırı aşılmış oluyor. Bunlara karşı da tedbir alıyoruz.

Devrim Çiçek/Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde