Reina saldırganına 40 kez müebbet 2 bin 370 yıl hapis

Reina saldırganına 40 kez müebbet 2 bin 370 yıl hapis

39 kişinin katili Reina saldırganına 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 2 bin 370 yıla kadar hapis istemi

Reina saldırganına 40 kez müebbet 2 bin 370 yıl hapis
16px
24px
09.05.2017 11:19
ABONE OLgoogle

İstanbul Ortaköy'deki eğlence merkezi Reina'da yılbaşı gecesi 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin iddianame tamamlandı.

IŞİD terör örgütü üyesi saldırgan Abdülkadir Masharipov'un 1 numara olduğu iddianamede 51'i tutuklu 57 sanık yer alıyor.

İddianamede saldırgan Abdülkadir Masharipov hakkında hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve saldırıda hayatını kaybeden 39 kişi için ayrı ayrı olmak üzere 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

İşte Reina katliamcısı Masharipov'un yakalandığı an

KARISININ DA AYNI SUÇDAN CEZALANDIRILMASI TALEP EDİLDİ

Ayrıca saldırgan Masharipov hakkında, “Terör örgütüne üye olmak”, suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, olayda yaralanan 79 kişi için “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan bin 540 yıldan 2 bin 370 yıla kadar ve “ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçundan da 7,5 yıldan 12 yıla kadar hapsi talep edildi. Saldırganın eşi Zarina Nurullayeva için de aynı suçlardan 40'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 548 yıldan 2 bin 3 yıla kadar hapsi istenildi.

İlk kez yayınlandı: Reina katliamının içeriden görüntüleri

İddianamede saldırının planlayıcısı şüpheli İlyas Mamaşaripov, şüpheli Abdurrauf Sert, şüpheli Ali Jameel Mohammed Mohammed hakkında da “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütü üyeliği, kasten öldürmeye teşebbüs ve yaralama suçlarından” 40 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 540 yıldan, 2 bin 370 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılması istendi. Diğer sanıklara da anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, örgüt üyeliği ve çeşitli suçlardan cezalar talep edildi.

IŞİD’in ‘Reina’ hücresinde toplu seks daveti

EYLEM TALİMATININ SES KAYDI ÇÖZÜLDÜ

Şüpheli Abdurrauf Sert'in de Masharipov ile aktif faaliyet yürüten ve benzer eylem potansiyeli olduğu belirtilen iddianamede, saldırı gecesi yaşananlar ve IŞİD’in Türkiye'deki terör eylemleri de sıralandı. İddianamede IŞİD terör örgütü mensubu Ebu Cihad kod isimli İslam Atabiev tarafından saldırgana gönderdiği sesli eylem talimatının da çözümü yer aldı.

Masharipov'un evinde yapılan aramalarda bulunan tabletten çıkan ses kaydının Rusça olarak gönderildiği belirlendi. Türkçe'ye çevrilen ses kaydında şu sözlerin söylendiği tespit edildi: “Öncelikle ben sana burada şifreli olarak, güvenli bir şekilde ses kaydı gönderiyorum. Allah yolunda köpeklere, kafirlere göstermek gerekli, onlar hiç bir yerde güvenli değiller. Onlar düşünmesinler, İstanbul güvenli diye. Bu Türkiye'yi öldürün, dağıtın, gecesini gündüz yapın. Bir kere yapmanın bin kere söylemeden daha iyi olduğunu gösterin. Eğer bizim bundan sonra bağlantımız olmazsa, sen Allah'dan dile bizim cihadımızı şehadetimizi kabul etsin.”

Teröristin şok ifadesi: Onlar kafir olduğu için Reina'ya saldırdım

SALDIRGAN EYLEMDEN ÖNCE VİDEO ÇEKTİ

İddianamede, saldırgan Abdülkadir Masharipov'un 27 Aralık 2016'da saat 23.57'de bir video kaydederek intihar eylemi yapacağını söylediği ve çocuklarının da büyüyünce kendisi gibi eylem yapması yönünde tavsiyede bulunduğunun da belirlendiği belirtildi.

SALDIRGANIN YAKALANMASI İÇİN ÖZEL EKİP KURULDU

İddianamede saldırganın yakalanması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından özel bir ekip kurulduğu ve 2 bin polisin 24 saat esasına göre, MİT Bölge Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı ile birlikte çalıştıkları anlatıldı. Yapılan çalışmalarda 7 bin 200 saatlik kamera görüntüsü izlendiği, örgütsel amaçlar doğrultusunda kullanılan 152 eve operasyon yapıldığı ve vatandaştan gelen 2 bin 142 ihbarın değerlendirildiği anlatıldı.

Reina saldırganının evinden çıkan 197 Bin Doların sırrı çözüldü

İddianamede terörist Masharipov'un saldırıda “zırhlı hafif taktik araçlara karşı geliştirilen zırh delici etkisi bulunan çelik çekirdekli mermiler” kullandığı belirtilirken, “Bu şekilde kalabalık grup içinde bir arada bulunan birden fazla insanın tek atışla yaralandığı görülmüştür” ifadelerine yer verildi.  Can Özçelik/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde