Referandumda son dakika pazarlığı

Referandumda son dakika pazarlığı

IKBY lideri Barzani, Erbil ve Bağdat arasında, referandumun yerini tutacak anlaşma yapılıp, buna ABD-Avrupa cephesinden garanti verilirse oylamayı erteleyebileceklerini söyledi.

Referandumda son dakika pazarlığı
16px
24px
20.09.2017 07:31
ABONE OLgoogle

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) gelecek pazartesi düzenleyeceğini duyurduğu bağımsızlık referandumuna yönelik artan uluslararası baskılar üzerine dün “alternatif sunulması, garanti verilmesi halinde” geri adım atabilecekleri olasılığını masaya getirdi.

IKBY Başkanı Mesud Barzani, referanduma alternatif sunulması şartıyla Bağdat hükümetine anlaşmaya varmak için süre tanıdıklarını duyurdu.

Erbil’in Soran ilçesindeki mitingde konuşan Barzani, “Sorunlarının bölgesel ve merkezi hükümet arasında arabuluculuk yapmayı teklif eden uluslararası toplum olmadığını” söyledi.

Referandumu ertelemenin ancak merkezi yönetimle referanduma denk bir anlaşma yapılmasına bağlı olduğunu kaydetti. Somut garantiler istediklerini belirten Barzani, iki-üç gün içinde referandumun ertelenmesine karşılık teklifin sunulması halinde 25 Eylül’de kutlama yapacaklarını, aksi halde sandığa gideceklerini yineledi.

‘Sınır Bağdat’la belirlenecek’

“Referandumun alternatifi Erbil ve Bağdat arasında... Referandumun yerini tutacak ikili bir anlaşma yapılıp, ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından desteklenir ve yerine getireceğine dair garanti verilirse olur. Ancak dürüst olmam gerekirse Bağdat bu konuda istenilen seviyede değil” diye de ekledi.

Dün Russia Today’e konuşan IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ise “Referandumun yapılması, hemen bağımsızlık ilan edileceği anlamına gelmiyor. Kürdistan sınırları Bağdat’la görüşmelerle belirlenecek. Gelecekte Kerkük yönetimine özel statü lazım” mesajlarını verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde