Putin'in yandaşları 50 milyar dolar kaybetti

Putin'in yandaşları 50 milyar dolar kaybetti

Rublenin değer kaybetmesi ve Moskova Borsası’nın düşüşü, Rusya’nın en zengin 15 işadamının yaklaşık 50 milyar dolar kaybetmesine neden oldu.

Putin'in yandaşları 50 milyar dolar kaybetti
16px
24px
18.12.2014 16:04
ABONE OLgoogle
Rusya'da yaşanan büyük kriz, muazzam servetleriyle dünyada boy gösteren Rus zenginleri fena vurdu.

Moskova Borsası'ndaki dramatik düşüşe, Rublenin de değer kaybı eklenince, hisse senetleri borsada işlem gören patronların kağıt üzerindeki servetlerinde büyük yıkım oldu. Rusya'nın en zengin 15 işadamının bugüne kadarki toplam kayıplarının 50 milyar doları geçtiği tahmin ediliyor. Bu isimlerin çoğu Putin'e yakın olan zenginler.

CNN International'ın, Bloomberg datalarını baz alarak yaptığı çalışmaya göre en büyük zarara uğrayan 10 işadamı.
 
Leonid Mikhelson 
Gaz üreticisi Novatek'in sahibi. Novatek, Ukrayha krizi sırasında ABD tarafından ambargoya alınan ilk şirketlerden biri olmuştu. Mikhelson, servetinin yüzde 50'sini kaybetti. Zararı 8.7 milyar dolar.
 
Vladimir Lisin
Novolipeitsk çalik şirketinin en büyük hissedarı. Bur zamanlar Rusya'nın en zengin insanıydı. Rusya Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı, Avrupa Atıcılık Konfederasyonu'nun da başkanı. Onun da servetinin yarısı buhar oldu. Zararı 7 milyar dolar.
 
Alisher Usmanov
Rusya'nın demir cevheri devi Metalloinvest'in yüzde 48'ine sahip. Twitter, Airbnb gibi çok değerli şirketlerde hissesi bulunuyor. Arsenal futbol kulübünün de ortağı. Ayrıca, muteber ekonomi gazetesi Kommersant'ın sahibi. Gazetede Putin'e hakaret edildiği iddiasıyla genel yayın yönetmenini kovmuştu. Şimdiye dek 6.4 milyar dolar kaybetti.
 
Andrey Melnichenko
Sıfırdan zengin oldu. Kömür ve farklı mineraller üreten madenleri var. Eski Sırp top modelle evli. Dünyanın en görkemli yatlarından birinin sahibi. Servetinin yüzde 40'ı buharlaştı. Kaybı 5.8 milyar dolar.
 
 Sergey Galitsky
Rusya'nın en büyük market zincirlerinden Magnit'in sahibi. Krasnodar futbol kulübüne şimdiye dek 250 milyon dolar harcadı. Sadece bu pazartesi günkü kaybı 855 milyon dolar. Toplam kaybı 5 milyar dolar.
  
Vagit Alekperov
Sovyet döneminin enerji bakanlarından. Halen Rus petrol devi Lukoil'in başkanı. Ambargodan sonra Ruble krizinin faturasını ağır ödüyor. Servetinin yüzde 40'ı uçtu. Zararı 4.9 milyar dolar.
  
Mikhail Fridman
TNK-BP adlı petrol şirketini İngiliz BP'ye satarak büyük nakit servet sahibi oldu. Halen Rusya'nın en büyük özel bankası Alfa Bank'ın sahibi. 3.5 milyar dolar zararı var.
 
Vladimir Potanin 
Eski Başbakan yardımcısı. Dünyanın en büyük nikel üreticisi Norilsk'in sahibi. Servetirnin yüzde 20'sine denk gelen 2.8 milyar dolar zararı var.
 
German Khan 
Alfa Bank'ta Mikhail Fridman'ın ortağı. 2.5 milyar dolar kaybı var. Servetinin yüzde 227si buharlaştı.
 
Mikhail Prokhorov
Sahibi olduğu Onexim Grup'un Rus bankaları, enerji ve maden şirketlerinde hisseleri var. Bir zamanlar hükümet politikalarına muhalifti. NBA'de oynayan Brooklyn Nets'in sahibi. Putin'in "Ruslara'a ait şirketlerin merkezleri de Rusya'da olmalı" sözlerinin ardından Brooklyn Nets'in merkezini Moskova'ya taşımayı düşünüyordu. Kaybı 2.4 milyar dolar.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde