Putin'den skandal Türkiye iddiası

Putin'den skandal Türkiye iddiası

Putin, sınır ihlali yaptığı için düşürülen Rus uçağıyla ilgili skandal bir iddia ortaya atarak "Türkiye, İŞİD petrolü için vurdu" dedi.

Putin'den skandal Türkiye iddiası
16px
24px
01.12.2015 06:42
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Rusya'nın iddiasını, "Türkiye’nin DAEŞ’ten petrol alıyormuş’ gibi yakıştırmayı kabul etmemiz mümkün değil. Eğer böyle bir belge varsa ortaya koysunlar. İspat edildiği anda ben bu makamda durmam" sözleriyle yalanladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris’te soruları yanıtladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile görüşmesinde Türkiye-Rusya arasındaki gelişmeleri değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, “Daha ilk günden Putin ile görüşme isteğimizi ifade ettik” dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti: “Stratejik ortak iki ülkenin böyle duygusallıkla dolu açıklamalar içerisinde bulunmasını doğru bulmadığımızı defaatle ifade ettik. Hele hele ‘Türkiye’nin DAEŞ’ten petrol alıyormuş’ gibi yakıştırmayı kabul etmemiz mümkün değil ve bunu da ahlaki bulmadığımızı ifade ettim. Eğer böyle bir belge varsa ortaya koysunlar. Bizim petrol kaynağımız, petrol aldığımız ülke bellidir. Şu anda DAİŞ terör örgütünden petrol alan kişilerden bir tanesi mesela Rus ve Suriye vatandaşı olduğu Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından söylenmiş olan bir George Haswani’dir ve bu kişi Suriye rejimine petrol satmaktadır. Önce bunun hesabını versinler ve bunu kalkıp da yani kendilerine göre ‘İftira at, tutmazsa iz bırakır’, bu onların zaten geleneğinde var. Burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım. Böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir, ben bu makamda durmam ama Sayın Putin’e diyorum, ‘Sen o makamda durur musun?’ Bu kadar açık bunu konuşuyorum. Biz petrol kaçakçılığı yapanları da enseleriz ve gereğini de bugüne kadar hep yapmışızdır, yapmaya da devam ederiz. Terör örgütleriyle bu tür alışverişi yapacak kadar haysiyetsiz değiliz.”

‘Duygusal davranmayalım’

Rusya’dan çeşitli yaptırımlara yönelik açıklamaların geldiği belirtilerek, “Türkiye’nin karşı bir adımının olup olmayacağı” sorulan Erdoğan, “Biraz sabırlı olalım. Biz duygusal davranmayalım. Eteklerde ne kadar taş varsa dökülsün, ondan sonra bizde de varsa birikmiş taşlar, biz de dökmeye başlarız. Devletler, milletler arasında böyle uzun uzadıya iplerin koparıldığı şeyler olmaz. Mümkün olan, yani bir iplik bile olsa o bağı tutmaktır, korumaktır. Biz bunu korumaya şu anda gayret ediyoruz. Kopmasını istemiyoruz. Gelişmelere göre nihai bir karar vereceğiz. Türkiye bir kabile devleti değildir” yanıtını verdi.

Putin'den skandal Türkiye iddiası

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sınır ihlali yaptığı için düşürülen Rus uçağıyla ilgili skandal bir iddia ortaya atarak "Türkiye, İŞİD petrolü için vurdu" dedi.

Paris’ten ayrılmadan önce Türkiye ve vurulan uçak hakkında yeni açıklamalar yapan Putin şöyle konuştu: “Elimizde yeni kanıtlar var. Mesele, Suriye’deki Türkmen halkını savunmak değil. Türkmenler işin bahanesi. Uçağımızı bir daha emin oluyoruz ki Suriye’den İŞİD petrol kervanlarını rahatça Türkiye’ye girişini sağlamak için vurdular. Son günlerde 'emri Erdoğan vermemiş' diyorlar. Bizim için bunun artık hiçbir önemi kalmadı." açıklamasını yaptı.

Moskova’nın terör konusunda Türkiye ile uzun zamandan beri problemleri bulunduğunu da dile getiren Putin, “Rusya’da ve özellikle Kafkaslar bölgesinde bizimle savaşan teröristler çoğu zaman Türkiye’de peydahlanıyor. Burada Türkiye yönetimi himayesi altında bir süre saklandıktan sonra tekrar Rusya topraklarında belirerek terör eylemleri düzenliyor. Biz Türkiye yönetimiyle defalarca bu konuyu gündeme getirdik. Ama şimdiye kadar maalesef bu konuda da Türkiye’den yardım ve anlayış görmedik.” şeklinde konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde