Phaselis, ‘paralel yapı’ sayesinde mi kurtuldu?

Phaselis, ‘paralel yapı’ sayesinde mi kurtuldu?

Antalya'da Rixos Oteller Grubu'nun en özgün halkası olarak Beydağları Olimpos Milli Parkı içinde projelendirilen 'Dreams of Phaselis' otel projesi, tamamen rafa kalktı.

Phaselis, ‘paralel yapı’ sayesinde mi kurtuldu?
16px
24px
28.12.2015 07:17
ABONE OLgoogle
Antalya'da Rixos Oteller Grubu'nun en özgün halkası olarak Beydağları Olimpos Milli Parkı içinde projelendirilen 'Dreams of Phaselis' otel projesi, tamamen rafa kalktı. 

Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu, iptalle ilgili ilginç bir yazı kaleme aldı:

Phaselis, ‘paralel yapı’ sayesinde mi kurtuldu

Daha geçen pazar Jale Özgentürk, “Tamince’nin biatı yetecek mi” diye yazmıştı Hürriyet’teki ekonomi kulisi köşesinde...

Mayıs ayında Gülen cemaati ile ilişkisini tamamen kestiğini açıklamasına, Erdoğan’ı seçmesine rağmen Fettah Tamince’nin biatının yeterli görülmediğini aktarmıştı.
Önceki gün bunu doğrular nitelikte bir haber geldi;

Tamince’nin Phaselis’e yapmayı planladığı Rixos otel projesi, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından iptal edildi.

Phaselis kurtuldu...

Bu konuda defalarca yazılar yazdık, Tamince’ye projeden vazgeçirmeye davet ettik, haberler yapıldı, çevreciler ayaklandı ama bir sonuç alamamıştık.

Şimdi aniden proje iptal edildi.

Jale’nin dediği gibi bu iptalin altında “yetersiz biat” gerekçesi varsa eğer, ben ilk kez “paralel yapıyı” sevdim...

Sonuçta dolaylı da olsa Phaselis’in kurtulmasına neden oldular.

Nedeni ne olursa olsun sonuçta Phaselis kurtuldu ya, ona sevinelim.

Tabii yarın öbür gün “biatı tam” bir yatırımcıya Phaselis’e otel izni verilmezse...

FETTAH TAMİNCE'NİN PHASELİS RÜYASI NASIL BİTTİ?

Antalya'da Rixos Oteller Grubu'nun en özgün halkası olarak Beydağları Olimpos Milli Parkı içinde projelendirilen 'Dreams of Phaselis' otel projesi, tamamen rafa kalktı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, mevcut imar planlarının iptaline karar verdi.

Phaselis, Antalya Körfezi'nin batısında yükselen Beydağları'nın eteğinde Antik Likya uygarlığının Olimpos'la birlikte liman kentlerinden biri olarak tanınıyor. Gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerden çok daha fazlasının halen toprağın altında olduğu antik kentin etkileşim içinde olduğu 180 dönümlük alan, turizm yatırımları için işadamı Fettah Tamince'ye ait Rixos Oteller Grubu'na tahsis edildi.

Tahsis, 'Ares Faselis' adlı şirket üzerinden düzenlenen 'Dreams of Phaselis' (Phaselis Rüyası) adı verilen projeyle bölgede içinde 6 tenis kortlu, 3 yüzme havuzlu, 280 odalı otel ve tatil köyü yapılması planlandı. Proje için imar planları değiştirildi, ilgili kurumlardan olumlu yazılar alındı. Antalya Valiliği de projeyle ilgili 26 Aralık 2013'te 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verdi.

Ancak, 'Phaselis İnisiyatifi' adıyla bir araya gelen sivil toplum örgütleri, Kemer ve Kumluca'dan yöre halkı projeye karşı büyük mücadele başlattı. İmza kampanyaları ve davalar sonunda Antalya 2'nci İdare Mahkemesi, Nisan ayında 'ÇED Gerekli Değildir' kararının yürütmesini durdurdu. Ardından Antalya 1'inci İdare Mahkemesi de tahsise ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Projeyle ilintili açılan birçok dava hala devam ederken mahkemeye sunulan 29 sayfalık bilirkişi raporunda tahsisi yapılan 180 dönüm alanın Beydağları Sahil Milli Parkı içinde, Phaselis Antik Kenti bitişiğinde bulunduğu belirtilerek, dava konusu proje alanının 20 dönümünün 1. Derece arkeolojik SİT alanı içinde yer aldığı kaydedildi. Raporda, proje alanının 154'ü Türkiye, 25'i bölgeye endemik 864 bitki türünü barındırdığı, tarihi- kültürel miras açısından Phaselis Antik Kenti'nin etkileşim sahası içinde yer aldığı kaydedildi.

Ayrıca valiliğin 'ÇED Gerekli Değildir' kararını 23 gün gibi bir sürede verdiğine de dikkat çekti. Bilirkişi heyeti, ÇED kararı için şirketin 3 Aralık'ta müracaat ettiğini, 26 Aralık'ta da 'ÇED Gerekli Değildir' kararının verildiğini vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Phaselis Antik Kenti'nde otel projesinin 20 dönümün içinde kaldığı 1'inci Derece Arkeolojik SİT alanında kalan 878 parselin, SİT alanı dışında kalan kısmında sondaj çalışmalarına başladı. Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıklarını Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Murat Arslan başkanlığındaki ekibin yaptığı çalışmalar, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 22 Aralık tarihli toplantısında değerlendirildi.

Sondaj kazısı sırasında açığa çıkan arkeolojik buluntuların 'korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları' kapsamında olduğu belirlendi. Bu kapsamda Phaselis Antik Kenti 1'inci Derece Arkeolojik SİT Alanı sınırları yeniden düzenlenip genişletilirken, bölgede mevcut imar planlarının da iptaline karar verildi.

Antalya'da Phaselis projesine karşı başlatılan sivil hareketin avukatlığını üstlenen Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatlarından Tuncay Koç, Kurulun karara ekli haritasında, proje alanının 1'inci Derece Arkeolojik SİT alanı olarak işaretlendiğini söyledi. Koç, kararın Phaselis'te bugüne kadar savundukları tezlerin ne kadar haklı ve bölgenin gerçeklerine uygun olduğunun ispatı olduğunu belirterek, “Kurulun aldığı bu kararla proje artık tamamen bitmiştir" dedi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde