Paris'ten Alaçatı'ya kaçtı

Paris'ten Alaçatı'ya kaçtı

Abbott ilaç şirketinde Başkan Yardımcısı iken kaçıp Alaçatı’ya yerleşen Cihangir Koşu, “Kapitalist sistem böyle gidemez, 30 yıl sonra format değiştirecek. Borsalar da kapanacak” dedi

Paris'ten Alaçatı'ya kaçtı
16px
24px
13.01.2016 13:50
ABONE OLgoogle
Çok uluslu Abbott ilaç şirketinde Başkan Yardımcısı iken kaçıp Alaçatı’ya yerleşen Cihangir Koşu, “Kapitalist sistem böyle gidemez, 30 yıl sonra format değiştirecek. Borsalar da kapanacak” dedi
 
Kimi zaman başarılı ve kariyerinin en üst basamağına kadar çıkmış profesyoneller de hayatın anlamını yeniden sorgulama ihtiyacı duyar.

Cihangir Koşu için de böyle oldu. ABD kökenli çok uluslu ilaç firması Abbott İnternational’ın Başkan Yardımcılığı’na kadar yükselen, 11 bin civarındaki çalışanıyla 50 ülkeyi yöneten Koşu, “Bu başarı bana yeter” dedi ve 3 yıl önce Paris’te çalışırken görevini bırakıp Alaçatı’ya yerleşti. Özgürlük, deniz, doğa tutkusu ve çok sevdiği sörf sporu onu Alaçatı’nın dalgalı denizlerine çekmişti.

Ani dönüşü, iş dünyasında da çok tartışıldı. Çünkü, yurtdışında en etkin 50 üst düzey Türk yöneticisinden birisiydi ve 48 yaşındaydı.

Neden döndüğünü anlatmak için bir kitap yazdı. Adını da “Yönetim Kurulundan Sörf Tahtasına “Sıradışı Bir Terfi Öyküsü” koydu. O kitapla ilgili kendisiyle konuştuk.    

“Neden böyle yaptınız”  sorusuna çok net şu cevabı verdi: “Kapitalist sistemin çarkları, hepimizi yoruyor. Ruhumuzu besleyen duyguları hayata geçiremiyoruz. Belki sörf ve Alaçatı’da olmak bir semboldü ama bence hayatı bölmek lazım.”

Koşu, ikinci baharını yaşarken, kapitalist sistemin böyle devam edemeyeceğini, 30 yıl sonra başka bir formata dönüşeceğini de düşünüyor. Nasıl bir sistem geleceğini sorduk, ipuçlarını şöyle anlattı: “Borsalar kapanacak bence. Kumar mantığıyla 3 düştü, 5 yükseldi finansal anlayışı spekülatif. Böyle gidemeyecek. Kâr ortaklığı ile kapitalin belli alanlara odaklanması yine olacak ama rasyonel bir modelleme gelecek.” 
Patron, yüzme saatim geldi

Kendisini, “Az seçilen yollarda gezinen birisi” olarak tanımlayan Koşu, iş dünyasında trendlerin değişmeye başladığını da söyledi ve şunları anlattı: “Çalışma ve özel hayat birbirinin içinde olacak. Mesela çalışanlar, patronlarına veya yöneticilerine ‘Benim yüzme zamanım geldi” diyerek yüzmeye gidip, işine dönebilecek. Başkası farklı bir hobisini yapmaya gidecek. Zaten kravat ve takım elbise giyilmesi de ABD’de çoğu işyerinde değişti.”
 
Perihan Çakıroğlu/Bugün
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde