‘Örtülü’ rekora doymuyor: Nisanda 210 Milyon uçtu

‘Örtülü’ rekora doymuyor: Nisanda 210 Milyon uçtu

Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık’ın gizli harcamalarını yaptığı örtülü ödenek nisan ayında zirve yaptı.

‘Örtülü’ rekora doymuyor: Nisanda 210 Milyon uçtu
16px
24px
17.05.2016 05:54
ABONE OLgoogle
Maliye Bakanlığı nisan ayı bütçe gerçekleşme verilerine göre, ‘Gizli Hizmet Giderleri' kaleminden nisanda tam 210 milyon 22 bin liralık harcama gerçekleştirildi. Oysa geçen yılın aynı ayında gizli ödenekten yapılan harcama 51 milyon lira düzeyinde gerçekleşmişti.

Resmi veriler, geçtiğimiz nisan ayında örtülü ödenekten yapılan harcamanın, bir önceki yılın nisan ayında yapılan harcamanın 4 kat üzerine çıktığını ortaya koydu.

YILLIK 2.3 MİLYARA GİDİYOR

Maliye Bakanlığı verilerine göre, örtülü ödenekten bu yılın ilk 4 ayında yapılan toplam harcama da 680 milyon 341 bin liraya tırmandı. Bu tutar, bugüne kadar gizli hizmet giderleri kaleminden ilk 4 aylık dönemde yapılan en yüksek seviyeyi ifade ediyor.

Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık, örtülü ödenekten nisan ayında yaptığı 4 kat fazla harcamayla rekor kırarken, 4 aylık dönemde yaptıkları toplam harcamayla da yeni bir rekora imza attı.

Devlet yönetiminin zirvesi, 2014 yılının ilk 4 ayında gizli hizmet giderleri kaleminden 306 milyon lira harcarken 2015'in ilk 4 aylık döneminde bu tutar 519 milyon liraya çıkmış ve ‘rekor' olarak tarihe geçmişti. Ancak, bu rekor, bu yılın aynı döneminde aşıldı, üstelik harcamalarda yüzde 30.9 artış kaydedildi.

Örtülü harcama geçen yılın tamamında 1 milyar 770 milyon lira olmuştu. Eğer yüzde 31'e varan harcamadaki bu artış eğilimi devam edecek olursa, bu yılın sonunda 2.3 milyar liralık rekorlara rastlamak sürpriz olmayacak. Geçen yıl mevzuatta yapılan değişiklikle sadece başbakanın yetkisinde olan özel ödenekten harcama hakkı cumhurbaşkanına da tanınmıştı.

Başbakanlık bu yetkisini kullanırken MİT ve Genelkurmay Başkanlığı gibi ülkenin güvenlik ve gizli istihbarat faaliyetleri için gizli harcama yapıyor. Başbakanın bu harcamaları yaparken cumhurbaşkanına bilgi verme zorunluluğu bulunmuyor.

Düşük profilli başbakan, partili cumhurbaşkanı ya da başkanlık gibi yöntem ve sistemlerden birine geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı makamının örtülü ödenekte tek söz sahibi olacağı ifade ediliyor.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde