Olimpiyat hayalleri suya düştü

Olimpiyat hayalleri suya düştü

Olimpiyatların Türkiye'de düzenlemesi hayali suya düşünce bakanlık kamulaştırmadan vazgeçti ancak arsalar imara açılmadı ve vatandaşlar mağdur olmaya devam etti.

Olimpiyat hayalleri suya düştü
16px
24px
22.10.2017 16:03
ABONE OLgoogle

Bugün Başakşehir sınırları içinde kalan bin 700 parselden oluşan 370 bin metrekarelik arazi 1950’li yıllardan itibaren dar gelirli vatandaşlar tarafından “ileride değerlenecek” diye düşünülerek dişinden tırnaklarından arttırdıkları ile yatırım amacıyla satın alındı. Ancak durum hiçte öyle olmadı. işte detayları...

Binlerce kişinin mülk sahibi olduğu araziye yıllarca imar verilmedi. Arazi, 2000'li yılların başında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Olimpiyat Parkı yapılmak üzere kamulaştırma kapsamına alındı. Olimpiyatların Türkiye'de düzenlemesi hayali suya düşünce bakanlık kamulaştırmadan vazgeçti ancak arsalar imara açılmadı ve vatandaşlar mağdur olmaya devam etti.

Geçtiğimiz yıl arazinin kamulaştırılması tekrar gündeme geldi. Başakşehir Belediye Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Maliye Bakanlığı arasında 17 Ekim 2016'da mülkiyet ve imar sorunlarının çözümü için protokol imzalanarak 1700 parsele kamulaştırılması için tekrar tebligatlar gönderildi. Etrafı lüks rezidans projeleri ile çevrili arsalar için metrekare birim fiyatı olarak 350 lira teklif edildi. Metrekare fiyatlarının binlerce lirayı bulduğu bölgede hak sahibi olan vatandaşlar belediyenin teklifini kabul etmeyince mahkemelik oldu. Başakşehir Belediyesi kamulaştırma amacıyla binlerce kişiye “bedel tespiti ve tescil” davası açtı. Tüm arazi sahiplerine açılan davaların ilki 18 Eylül'de görüldü ve bedel tespiti için bilirkişi tayin edilerek keşif yapıldı.

YENİ BAŞKANA ÇAĞRI

Olimpiyat Stadı Çevresi Kamulaştırma Mağdurları Derneği adı altında bir araya gelen vatandaşların talepleri imar haklarının verilmesi ya da çok düşük kamulaştırma bedellerinin düzeltilmesi. Ancak bugüne dek sonuç alamadılar. Mağdur vatandaşlar son olarak yıllarca sorunlarını çözmeyen yeni İBB Başkanı olan eski Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'a seslenerek “Bizi kamulaştırmaya mecbur bıraktınız. İmar hakkımızı vermediniz. Gerçek hakkımız verilse ortaya çok büyük bir rant çıkıyor. Bizi daha fazla mağdur etmeyin” dedi.

Özlem Güvemli/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde