Off-shore uyanığına Yargıtay piyangosu

Off-shore uyanığına Yargıtay piyangosu

Off-shore'u bilmeden hesap açtığını söyleyen Zülfikari, davayı kazandı. TMSF, bu kişinin off-shore bankası olduğunu belgelemesine rağmen, Yargıtay 17 milyon liralık kararı onadı

Off-shore uyanığına Yargıtay piyangosu
16px
24px
05.05.2015 05:29
ABONE OLgoogle
Batık Egebank'ın off-shore şubesine para yatıranların lehine Yargıtay'dan milyonluk kararlar çıkıyor. Vergisi olmadığı ve faizi yüksek olduğu için mudilerin, riski bilerek para yatırdığı off-shore hesaplarla ilgili skandallar bankaların arka arkaya battığı 1999'lı yıllardan bu yana devam ediyor. Yerel mahkemenin 'mudiler bankalar tarafından kandırıldı' diyerek karar verdiği davalara, Yargıtay'dan da onama kararları çıkıyor. 

BELGEYE BAKMADILAR 

Bankaların borçlarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) sorumluluğunda olması nedeniyle kurum, Hazine'den milyonlarca lirayı off-shore hesaplarına para yatıranlara vermek zorunda kalıyor. Bu davaların son örneği ise Zülfikari ailesi oldu. Kazım Zülfikari, bu konuda açtığı iki davayı da kazandı.

İkisinde de yerel mahkemenin verdiği karar Yargıtay tarafından onandı. Ancak, ikinci davanın ilginç bir özelliği var. İkinci davanın Yargıtay aşamasında, TMSF, 'off-shore'un' ne demek olduğunu bilmediğini söyleyen davacıların, Kıbrıs'ta bir off-shore bankasının olduğunu ortaya çıkardı. 

14 NİSAN'DA KARAR VERİLDİ 

TMSF, dava Yargıtay'dayken Zülfikari Ailesi'nin Kıbrıs'ta Cleveland Off-shore Bank adında şirketinin olduğunu tespit etti. Bunun delilini de yüksek mahkemeye sundu.

Ancak Yargıtay, 14 Nisan'da TMSF'nin Zülfikari'ye faizleriyle birlikte 17.5 milyon liranın ödemesine karar verdi. TMSF'nin elde ettiği Kazım Zülfikari'nin Cleveland Off-shore Bank'a ortak olduğuna dair yüksek mahkemeye sunulduğunda ise Zülfikarilerin avukatı "Mesele offshore hesabını bilip bilmemeleri değil. Mesele bu paranın yurtdışına çıkıp çıkmadığıdır" diye savunma yapmıştı. 

ÖDEME 500 MİLYONU BULABİLİR

Kapatılan İstanbul 50. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen davada yer alan bilgilere göre Zülfikariler, 3 ayrı hesapta Egebank'a Aralık 1999'da 1 milyon 975 bin 74 TL para yatırdı. Ancak paraların yatırılmasından birkaç ay sonra TMSF, Egebank'a el koydu. Zülfikariler paralarını almak istedilerse de bunu başaramadı. Söz konusu paranın, daha fazla getiri sağladığı belirtilen off-shore (kıyı bankacılığı) hesabına aktarıldığı belirtildi.

Belgelere göre Kıbrıs'taki Cleveland Off-Shore Bank Limited isimli banka Mayıs 1994'te kuruldu. Kazım Zülfikari'nin, bankanın büyük hissedarı olarak, kurumun Direktörler Kurulu üyeliği de yaptığı anlaşıldı. Ayrıca kardeşi merhum İskender Zülfikari'nin de aynı oranda bu bankada hissesi olduğu belgelendi.

Merhum İskender Zülfikari'nin oğlu İsfendiyar Zülfikari de babasından sonra bankada tek imzayla temsil yetkisini aldı. Fenerbahçe As Başkanı İsfendiyar Zülfikari'nin ismi 'Direktörler Kurulu'nda yer alıyor. Davayı açan Kazım Zülfikari'nin off-shore bankasında 49 bin 200 adet hissesi olduğu ortaya çıktı. TMSF, 150 milyon liralık ödeme yaptı. Uzmanlar, toplam faturanın ise 500 milyon TL'yi bulabileceğini vurguluyorlar.

İbrahim Acar/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde