Odalarda FETÖ temizliği gündemde

Odalarda FETÖ temizliği gündemde

TOBB'a bağlı 364 oda ve borsanın seçim süreci ertelendi. Seçimler öncesinde odalarda ve borsalarda FETÖ temizliği yapılacağı öğrenildi.

Odalarda FETÖ temizliği gündemde
16px
24px
25.09.2017 04:51
ABONE OLgoogle

1 Ekim’de başlaması beklenen seçimlerin 6 ay ertelenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Alınan karar sonrasında 364 oda ve borsanın seçimlerinin başlama tarihi Nisan ayı olarak belirlenmiş oldu.

ATO VE İTO ETKİSİ

TOBB’a bağlı oda ve borsaların seçimleri bir süredir tartışılıyordu. Özellikle en çok üyeye sahip İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) ciddi sıkıntılar ortaya çıkmıştı.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, ağustos ayındaki meclis toplantısında gelişmelerden rahatsızlığını dile getirmiş ve “Bir seçimi onurunuzla kazanabilirsiniz, onurunuzla kaybedebilirsiniz de. İkisi arasında yüksek değerlilik açısından bana göre hiçbir fark yoktur” demiş ve bazı üyeleri, “arkadan dolanarak, türlü kurnazlıklarla, dava arkadaşlarına kumpas kurmakla” suçlamıştı.

ATO’da da Gökçek krizi yaşanıyordu. Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in ATO seçimlerini kazanmak için binlerce naylon şirket kurdurduğu iddia edilmiş, yeni kurulan şirketlerin oy kullanmalarının önüne geçilmek için Kanun Hükmünde Kararname ile “2 yıl üyelik” koşulu getirilmişti.

OPERASYON OLABİLİR

İTO ve ATO’daki tartışmaların diğer birçok oda ve borsada da yaşandığı bildirilirken, ertelemedeki asıl nedenin FETÖ olduğu da öne sürüldü. Aydınlık’a bilgi veren bir işadamı kendisinin de oda üyesi olduğunu vurgulayarak şunları anlattı:

“Odalarda ve borsalarda FETÖ temizliği tam yapılmadı. Hatta zaman içinde FETÖ oda ve borsa yönetimlerine sızmak için yoğun bir faaliyet içine girdiler. AKP’ye yakın ama kendileriyle ilişkili başkan ve yönetim adaylarını yönetimlere getirmek için harekete geçtiler. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok ilde izledikleri taktik bu. Bu durum emniyet ve istihbarat raporlarına da yansıdı. Hükümet de gelişmeleri yakından izliyor. Şimdi seçimler ertelenerek zaman kazanıldı. Bu 6 aylık sürede oda ve borsalarda ciddi bir FETÖ temizliği yapılacak. Önce yönetimlerden uzak durmaları için uyarılacaklar. Doğrudan örgütle ilişkisi olan, yurt dışındaki okullara düzenli himmet aktaranlara operasyon gelebilir.”

MERKEZE BASKI VAR

Bu arada, TOBB yönetiminin de FETÖ konusunda uyarıldığı, bugüne kadar yapılan FETÖ temizliğinin yeterli bulunmadığı, merkez yönetiminin FETÖ temizliği konusunda daha aktif olmaları gerektiği ifade edildi. Odalarda FETÖ temizliğinin yapılmasından sonra seçim sürecinin başlatılmasının istendiği bildirildi.

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde