Oda ve borsalara operasyon: 1500 FETÖ'cü iddiası

Oda ve borsalara operasyon: 1500 FETÖ'cü iddiası

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, hazırlanan bir sonraki KHK ile tüm meslek örgütleri, odalar, borsalar ve kooperatiflerle ilgili de FETÖ taraması yetkisi alacaklarını belirtti.

Oda ve borsalara operasyon: 1500 FETÖ'cü iddiası
16px
24px
29.07.2016 07:14
ABONE OLgoogle
Bakan  Tüfenkci, “Tüm meslek örgütlerine operasyon geliyor. Bu kurumlarda toplam 1.500 FETÖ ile ilişkili yönetici ve görevli olduğu iddia ediliyor” dedi.

HÜKÜMET, OHAL uygulaması çerçevesinde yayınladığı Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) üçüncüsünü hazırlıyor. Yeni kararnamede tartışma yaratacak yetkilendirmelerin yanı sıra birçok meslek kuruluşuna yönelik Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) operasyonu yapma yetkisi de alınacak.

Edinilen bilgiye göre, yakında yayınlanacak üçüncü KHK’de, meslek örgütlerinin yanı sıra, gümrük müşavirliklerine ilişkin de görevden alma ve açığı alma yetkisi Gümrük ve Ticaret Bakanlığına verilecek. FETÖ ile ilişkisi saptanan gümrük müşavirlerinin belgeleri iptal edilecek. 20 bin gümrük müşaviri bu amaçla taranacak. Meslek örgütleri, oda, borsa, kooperatif gibi yapılarda da görevden almalar olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bakanlığın FETÖ ile yapacağı mücadele konusunda şu bilgileri aktardı:

GÜMRÜKLERDE İNCELEME

“Gümrük müşavirlerini de FETÖ açısından incelemeye alacağız. Bu da bizim bakanlığımızın yetkisinde olacak. Şu anda 20 bin gümrük müşaviri var. Bunlar arasında 200’den fazla FETÖ ile bağlantılı isim olabilir. Bunların belgeleri iptal edilecek. Gümrük müşavirlerinin, gümrükleme işlemlerinin bütün safhalarında yetkisi var. Güvenilir olmazı lazım. Şirketlere çalışıyorlar. Gümrük işlerini, mükellef adında takip ediyorlar. İthalat-ihracat beyannamelerini veriyorlar. Kötü niyetlilerse, her türlü şeyi yaparlar. Terör örgütüne yönelik kaçakçılık bile yapmış olabilirler.”

1.500 FETÖ’CÜ İDDİASI

Bakan Tüfenkci’nin verdiği bilgiye göre, bakanlık bir sonraki KHK ile tüm meslek örgütleri, odalar, borsalar ve kooperatiflerle ilgili de FETÖ taraması yetkisi alacak. Doğrudan bakanlığın kurumu olmamasına rağmen kamu kurumu niteliğinde kuruluşlar olmaları gerekçesiyle, tüm meslek örgütlerine de operasyon yapılacağını söyleyen Tüfenkci, “Bu kurumların yönetim kurulları ve üst düzey yöneticileri de FETÖ açısından taranacak. Bu kurumlarda toplam 1.500 FETÖ ile ilişkili yönetici ve görevli olduğu iddia ediliyor” dedi.

DARBECİLER GÜMRÜKLERİ PEK FAZLA ZORLAYAMADI

BAKAN Tüfenkci, darbe girişiminin yapıldığı gece, sınır kapılarında yaşanan haraketlilik ve operasyonları da anlattı. Tüfenkci şöyle konuştu: “Darbeciler ‘gümrük kapılarını kapatın, giriş çıkışları yasaklayın’ diye talimat göndermişler. Biz bunu duyar duymaz devreye girdik. Sadece Dilucu ve Sarp sınır kapılarında zorlama olmuş. Valiler devreye girdi.

Bu kapılara darbeci askerler gelmiş müdahale etmişler. Gümrük muhafaza memurları polisleri çağırıp, önlem almış. Birkaç saatlik sorunun ardından tüm kapılarda işlemler normal devam etti. Talimat verdik. Sadece ‘yurtdışına çıkışlarında özel uygulama yapın, bunlardan kaçan olmasın’ diye dikkatli olmalarını istedik. Mesela Taşucu’nda, 30’a yakın asker, aileleriyle birlikte Kıbrıs’a giderken yakalandı. Çeşme’de limanda İtalya’ya gitmeye çalışan gemiye ev eşyalarını dahi yüklemiş dört asker ailesi tespit ettik. Yakalandılar ve gözaltına alındılar. Hatta bunlardan ikisi, benim memleketim Malatya’da ikinci orduda görevliydi. Hemen devreye girdiğimiz için darbeciler, gümrükleri pek fazla zorlayamadılar. Hiç kapanmadı kapılar.”
Nuray Babacan/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde