Obama'lı cami açılışı yok

Obama'lı cami açılışı yok

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’a yarım saat mesafedeki Türk Camii’ni ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte açacak” haberleri Beyaz Saray tarafından yine yalanlandı.

Obama'lı cami açılışı yok
16px
24px
30.12.2015 07:04
ABONE OLgoogle
Yeni Şafak’ta cuma günü yayımlandıktan sonra diğer hükümet yanlısı gazetelerde de yer alan “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’a yarım saat mesafedeki Türk Camii’ni ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte açacak” haberleri Beyaz Saray tarafından yine yalanlandı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcü Yardımcısı Mark Stroh, konuyla ilgili Cumhuriyet’e gönderdiği yazılı açıklamada “Bu yönde çıkan haberleri gördüklerini, ancak Obama ve Erdoğan’ın telefon görüşmesiyle ilgili zamanında yapılan açıklamaya ek bir açıklamaları olmadığını” belirterek açılış haberlerini yalanlamış oldu.

İki lider son olarak 18 Aralık’ta telefonla görüşmüş, Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Obama Erdoğan’dan “ek adımlar atarak Irak ile tansiyonun azaltılmasını” ve “Türk askerinin Başika’dan çekilmesini” istemişti. Türk Dışişleri Bakanlığı, bu görüşmeden 24 saat sonra askerlerin Başika’dan çekildiğini duyurdu. Washington’dan yapılan açıklamada ise, Maryland’daki camiyle ilgili bir atıf görülmedi.

Program yok

Erdoğan, ağustos ayındaki Orta Asya gezisi dönüşü uçaktaki gazetecilere “1 Kasım seçimleri öncesi Washington’u ziyaret ederek, Başkan Obama’yla birlikte Türk camisini açacağını” söylemiş, Beyaz Saray kaynakları ise Obama’nın böyle bir programı olmadığını açıklamıştı.

Eylülde Rusya’nın başkenti Moskova’ya giderek Rusya Devlet BaşkanıVladimir Putin’le cami açılışına katılan Erdoğan’ın aynı hafta ABD’ye giderek Obama’yla cami açacağı haberleri yayıldı. Yine nisan ayında Washington’a giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu cami açılışına Obama’nın da katılacağını söylemiş, bu demeç Çavuşoğlu henüz Washington’dayken Beyaz Saray tarafından yalanlanmıştı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde