Obama, Netanyahu'yu azarladı mı?

Obama, Netanyahu'yu azarladı mı?

ABD Başkanı’nın Netanyahu ile görüşmesinde Gazze’de derhal tek taraflı ateşkesi gidilmesini istediği, iki liderin Türkiye’ye güven konusunda atıştığı öne sürüldü.

Obama, Netanyahu'yu azarladı mı?
16px
24px
01.08.2014 07:44
ABONE OLgoogle
ABD ile İsrail arasında Gazze konusunda perde arkasında gerginlik yaşandığına ilişkin iddialara son olarak Obama-Netanyahu arasında geçtiği öne sürülen diyalog eklendi. ABD ve İsrail yönetimi, İsrail’in Kanal 1 kanalında yayımlanan diyalog deşifresini “uydurma” olarak nitelendirdiler.

Muhabir Oren Nahari ise haberinin arkasında olduğunu, konuşma kaydının kendisine üst düzey bir ABD’li yetkili tarafından iletildiğini söyledi. İddiaya göre, ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesinde İsrail’in bir an önce saldırılara son vermesini, tek taraflı ateşkese gitmesini talep ediyor.

Netanyahu, İsrail karşılığında ne alacak diye soruyor. Hamas’ın roket atmayı durduracağını umduğunu belirten Obama, “sessizlik sessizlikle karşılanacaktır” diyor.

Gazze’deki yıkıma ilişkin görüntülerin dünyada yarattığı İsrail karşıtı algıya atıfta bulunan Obama’nın bir kez daha tek taraflı ateşkes çağrısını Netanyahu reddediyor. İsrail Başbakanı, Hamas’ın ateşkesi 5 kez çiğnediğini savunurken diğer yandan da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ateşkes önerisine ilişkin eleştirilerde bulunuyor, bunun gerçekçi olmadığını, Hamas’a askeri ve diplomatik kazanımlar sağladığını belirtiyor.

Bunun üzerine Obama, İsrail’in operasyonu durdurmasının ardından geçen bir hafta içinde Katar ve Türkiye’nin 2012 şartları temel alınarak Hamas’la müzakerelere başlayacağını kaydediyor. Netanyahu’nun ise şu sözleri dikkat çekiyor: “Katar ve Türkiye Hamas’ın en büyük destekçileri. Onlara adil birer arabulucu olarak güvenmek imkânsız.” Obama ise “Ben Katar ve Türkiye’ye güveniyorum. İsrail arabulucusunu seçecek durumda değil” diyerek karşılık veriyor.

Elçi adayına ilk onay

ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye Büyükelçisi adayı olarak gösterdiği John Bass’e Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komitesi tarafından dün onay verildi. 11 aday arasında yapılan oylamada adaylığı kabul edilen Bass için son kararı Senato Genel Kurulu verecek. Genel kuruldaki oylamanın tarihi henüz belli olmadı. Bass’ın onay alabilmesi için en az 60 senatörün desteği gerekiyor.

ABD ve İsrail yetkilileri yalanlarken

Söz konusu açıklamalara rağmen, haberi yayımlayan kanalın diplomasi muhabiri Ayala Hasson ise Twiter hesabında, telefon görüşmesini yayımlayan Oren Nahari’nin, haberinin arkasında durduğunu açıkladı.

Hasson, “Nahari, ilgili haberin kaynağının üst düzey bir Amerikalı yetkili olduğunu vurgulamak istiyor. Bununla birlikte haberde geçen kısımlar, uzun bir diyalogtan alıntıdır” şeklinde yazdı.

Televizyonun İbranice web sayfasında da "muhabirin haberinin arkasında olduğu" kaydedildi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde