O köşkün hikayesi: Altın varaklı koltuklar...

O köşkün hikayesi: Altın varaklı koltuklar...

Almanya Başbakanı Merkel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mabeyn Köşkü'nde verdikleri fotoğraf çok konuşuldu. O mekanın ve koltukların tefrişinde ise 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün imzası vardı.

O köşkün hikayesi: Altın varaklı koltuklar...
16px
24px
20.10.2015 05:25
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Almanya Başbakanı Merkel’i Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde ağırladı.

Kamuoyuna verdikleri fotoğraftaki koltuklar ve mekan çok tartışıldı. Aslında o koltukların ve binanın tefrişinde eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül’ün katkısı büyüktü. Hayrunnisa Gül her İstanbul’a geldiğinde köşke uğrar hem eşyaların hem de binanın restorasyonunu yakından takip ederdi.

İşte o köşkün hikayesi...

KRİZE NEDEN OLDU

Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn Köşkü yabancı devlet adamlarını ağırlamak için Cumhurbaşkanlığı tarafından restorasyonu yapıldı. Ancak daha sonra Başbakanlık devreye girdi. Köşkün restorasyonu bitmesine rağmen devri Abdullah Gül’ün görev süresinde yapılamadı. Hatta Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında krize bile neden olduğu kulaktan kulağa yayıldı.

Tarihi Köşk, 1866 yılında Sultan Abdülaziz döneminde dinlenme köşkü olarak mimar Serkis Balyan’a yaptırıldı. II. Abdülhamit resmi toplantılarını, bazı ziyaret ve davetleri Büyük Mabeyn’ de verirdi. Avusturya-Macaristan Veliahtı Rudolf ve eşi 1884 yılında; Alman İmparatoru 2. Wilhelm ise 1889 yılında, 2. Abdülhamid tarafından bu binada ağırlandı. 2. Meşrutiyet’in ilanına tanık olan Büyük Mabeyn Köşkü’nde, Osmanlı-Rus savaşının kararları da alındı.



EŞYALAR TEK TEK GETİRİLDİ

1920 yılının sonlarında Osmanlı İmparatorluğu’nun son padişahı Vahdeddin’in ayrılmasının ardından köşk, 3 yıl boş kaldı. Cumhuriyet döneminde Atatürk ’ün emriyle 1924 yılında Harp Akademileri Komutanlığı’na tahsis edildi. 1978 yılına kadar hizmet veren köşk, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.

 Askerlerin döneminde eşyalarının önemli bir kısmı dağıtıldı. Uzun süre kapalı kalan köşk için yabancı devlet adamlarını ağırlayacak mekân arayan Cumhurbaşkanlığı devreye girerek buranın kendilerine devrini istedi. Bu arada çeşitli müzelere ve devlet kurumlarına dağıtılan eşyaları geri istendi. Askeri Müze ve Orduevleri olmak üzere pek çok yerden eşyalar talep edildi. Topkapı Sarayı Müzesi’nden 71, Askeri Müze’den 16, Sait Halim Paşa Yalısı’ndan 7, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden 4, toplam 117 eşya toplatıldı. Köşkün kendisinin de 142 eseri vardı.



HAYRUNNİSA GÜL DENETLEDİ

Koltuk, sandalye, çalışma masası, avize, ayna gibi antik değeri yüksek eşyalar Büyük Mabeyn Köşkü’nün altındaki atölyelerde konservasyon çalışmaları yapıldı.  Eski Cumhurbaşkanı’nın eşi Hayrünnisa Gül de onarımları denetledi. Kumaşları özel dokutulan eşyaların, kamera ve fotoğraf makinalarında nasıl sonuç verdiğine kadar en ince ayrıntılar tasarlandı. Altın varak kaplamalar ustaların titiz ellerine bırakıldı.



Restorasyon çalışmalarını yakından takip eden Hayrunnisa Gül, köşkte misafir ağırlayamadı. Binanın restorasyonu bitmesine rağmen cumhurbaşkanlığına devri bir türlü yapılamadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Gül’ün görev süresi tamamlandıktan sonra köşkü Cumhurbaşkanlığı’na Devlet Konukevi statüsünde devretti.
Ömer Erbil/Radikal
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde