O ildeki 200 fabrikaya ne oldu?

O ildeki 200 fabrikaya ne oldu?

2012 yılında 'dev proje' olarak lanse edilen Türk-Çin Endüstriyel Parkı projesinin 2015 yılında bitirilmesi planlanıyordu. Ama olmadı..

O ildeki 200 fabrikaya ne oldu?
16px
24px
20.10.2014 12:57
ABONE OLgoogle
2012 yılında Niğde'nin 'dev projesi' olarak lanse edilen Türk-Çin Endüstriyel Parkı projesinin 2015 yılında bitirilmesi planlanıyordu.

Proje kapsamında Çinli firmaların Niğde Bor Organize Sanayi bölgesine 200 fabrika kurması bekleniyordu. Proje yetişmedi... Türk tarafı 200 fabrika sözünün Çinlilere ait olduğunu söylüyor. İş çevreleri ise projenin bitiminin 2018 yılına sarktığını ifade ediyor.

Çin Avrupa’ya ürün satma kotasından dolayı ihracatını Avrupa’ya yakın olan bazı bölgeler üzerinden gerçekleştirmek istiyor. Bu noktada Türkiye Çinliler için hayati bir nokta. Çinli firmaların Türkiye’de yatırım yapmak istediği önemli alanlardan biri ise Niğde Bor Organize Sanayi bölgesi. Öyle ki 2012 yılında 2015 yılına kadar Çin’lilerin Niğde’de Türk - Çin Endüstriyel Parkı isimli proje adında 200 fabrika açacağı söyleniyordu. Açıklamayı Niğde Bor Organize Sanayi Bölge Müdürü Yavuz Kavaklıoğlu yapmıştı.

Kavaklıoğlu Çinlilerin Niğde’de 200 fabrika kuracakları projenin şimdi ertelendiğini açıkladı. Bu ‘dev’ proje için mevcut sanayi bölgelerinin dolmasını beklediklerini söyleyen Kavaklıoğlu, “Çinlilerin fabrika kuracakları arazinin imar işlerini daha yeni hallettik. Bu büyük bir proje. 4000 bin dönüm bir arazi üzerine Çinliler fabrikalarını kuracak. Yıl sonuna doğru daha kapsamlı bir açıklama yapabiliriz” dedi.

2018 GİBİ TAMAMLANACAK

200 fabrika hedefini sorduğumuz zaman ise Kavaklıoğlu, “O rakamı biz telaffuz etmedik. O rakam Çinlilerin açıkladığı bir rakam. Proje tamamlanınca 100 civarında fabrika alanda kurulu hale gelecek” diye konuştu. İş çevrelerinden alınan bilgilere göre projenin 2018 yılına doğru tamamlanması bekleniyor.    

KİM NE DEMİŞTİ?

2012 yılında Bor Organize Sanayi projesiyle ilgili olarak açıklama yapan,  Türk-Çin İş Adamları Derneği Başkanı Song Zi Bin de, “Bor'a ilk etapta yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Türkiye Çin'in üretim üssü olabilir. Çünkü yaklaşık 200 fabrika yapmayı hedefliyoruz. Bu tesislerde 15 bin kişiye iş imkanı sunulacak” diye konuşmuştu. Öte yandan Türk Çin Endüstriyel Parkı tasarımcısı Huang Guili de Bor'un, Çin'in en meşhur ticaret merkezi olacağını vurgulamıştı.
Can Mumay/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde