Nurten Öztürk: Sık sık değişmeyen eğitim sistemi şart

Nurten Öztürk: Sık sık değişmeyen eğitim sistemi şart

Opet Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk: Eğitim her gün değişebilecek bir sistemle olmaz. Anne babaları kaygılandırmayan bir sistemi kurmamız lazım.

Nurten Öztürk: Sık sık değişmeyen eğitim sistemi şart
16px
24px
20.11.2017 15:08
ABONE OLgoogle

Türkiye’de kadınların iş hayatında yeri henüz istenilen seviyede değilken, bu alanda önemli başarılar elde eden kadınlar da var. Köy Enstütüsü mezunu bir babanın biyoloji öğretmeni kızı olan Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, kendisi 13 yıl, eşi Fikret Öztürk 9 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra madeni yağ ile ticarete atılıyorlar.

2002’de Koç Holding Enerji Grubu’nun yüzde 50’sine ortak olduğu Opet, Türkiye genelinde 1110, Sunpet markasıyla 443 istasyonda hizmet veriyor. Şirket, 2016 cirosunu 20.5 milyar TL’ye yükseltti. Erkek egemen bir sektörde fark yaratarak ayakta kaldığını belirten Nurten Öztürk, her şeyin başının eğitim olduğunu söylüyor.

Eğitim sisteminin sık sık değiştirilmesini eleştiren Öztürk, “Eğitimin önemini milletçe çok sağlıklı düşünüp sahiplenmemişiz. Eğitim her gün değişebilecek kısa sürelerde değiştirilmesi, gereken bir sistemle olmaz. Anne babaları kaygılandırmayan bir sistemi kurmamız lazım” dedi. Akaryakıt dağıtım istasyonlarında yeni ürün ve hizmetleriyle müşterilerine ulaşan Opet, fark yaratan sosyal sorumluluk yaklaşımıyla da dikkat çekiyor.

Nurten Öztürk ile Türkiye’nin eğitim sistemi, kadının iş dünyasında başarılı olma kriterleri ve Opet’i konuştuk.

- Öğretmenlik geçmişiniz var, babanız Köy Entütüsü mezunu, şimdiki eğitim sistemini nasıl görüyorsunuz, eğitimle ilgili ne tür kaygılarınız var?

Eğitimde dünden bugüne gelen umursamazlığımız diyeyim. Yahut eğitimin önemini milletçe çok sağlıklı düşünüp sahiplenemeyişimiz... Benim babam Köy Enstütüsü mezunu. Onun öğretmenliği, insana hayata bakışı, ne şekilde eğitildiğini görüyoruz. Ben yüksek öğretmen okulu mezunu bir öğretmenim. O okullarda öncelikle çocuk psikolojisi derslerini çok iyi öğrenirdik. Ama hem Köy Enstütüleri hem de yüksek öğretmen okulları maalesef kapatıldı. Şimdi öğretmenler çok farklı kanallardan yetiyor. Ayrıca ekonomik anlamda yeteri kadar ayakta duramayacağını anlayan öğretmenler mecburen farklı kanallara da kanalize oluyorlar. Öğretmeni çok çok iyi ve sağlıklı yetiştirmeden iyi eğitim yapamazsınız. Her şeyden önce öğretmen eğiten kurumlarınız olması gerekiyor. Aileler çocuğumu hangi okula, hangi öğretmene vereyim, yurtdışına mı göndereyim kaygısı yaşıyor.

Etkileri uzun sürer

- Nasıl giderilir bu kaygılar?

Ben şuna inanıyorum, eğitim gerçekten her gün değişebilecek, kısa sürelerde değiştirilmesi gereken bir sistemle olmaz. Eğitim sağlıklı kurulan ve uzun süre devam etmesi gereken bir yapıdır. Unutmayalım ki eğitimin etkileri uzun sürer. Derler ya bir yıl sonrasını düşünüyorsan buğday ek, 10 yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik, 100 yıl sonrasını düşünüyorsan insan eğit. Yani eğiteceğimiz insanlar bizim geleceğimiz. Bizim hem bu eğiteceğimiz insanları hem de onları eğitenleri çok iyi düşünmemiz lazım. Sık değişmeyen ve büyüklerin de kafalarını sık sık karıştırmayan kaygılandırmayan bir sistemi kurmamız şart.

Ev kadınlığı en zor iş

- Akaryakıt söktörüne nasıl girdiniz?

Bu alana isteyerek girmedim. Öğretmenlik yapıyorduk eşimle. Önce eşim ticarete atılmak zorunda kaldı. Madeni yağ ve akaryakıt sektöründe faaliyet gösteriyordu. Bu arada ben üçüncü çocuğumuzu dünyaya getirdim. Bakıcı bulamayınca öğretmenlikten ayrıldım. Çocuğa bakmak iyi de, her gün temizliyorsunuz, düzenliyorsunuz, anında dağılıyor. Hayatımın en zor dönemiydi. Hayattaki en zor meslek ev hanımlığı. Eşime “öğretmenliğe dönmek istiyorum” dedim. O da gel bana yardım et dedi. Ertesi günü gittim dükkâna. Sektöre yönetici olarak giren tek kadınım. 10 yılda Mersin’den Türkiye’nin en büyük madeni yağ şirketini çıkardık.

- İş hayatında başarılı olmak için kadınlara neler öneriyorsunuz?

Çalışan kadın olmak zor. Ticarette nasıl fark yaratılabilir diye düşündüm. Başarının fark yaratmada ve detaylarda olduğunu buldum. En duygusu olmayan sektöre bile duygu yükledik. Kadını sırta ağırlık yapan bir çanta gibi değil, başınıza taç etmeniz lazım. Kadınlarımızın eğitilmesi kendilerini alt sınıf vatandaş gibi görmemeleri lazım. Yani ‘bu senin hakkın al sana vereyim’ demekle olmaz... Kadın bu hakkın kendisinin olduğuna inanırsa ve onu koruyabilirse başarılı olabilir. Elbette güçlü zayıfı ezer. Onun için kadınların güçlü olmaları inanmaları ve kendilerini yetiştirmeleri gerekiyor.

Yatırım arayışında

- Opet olarak gelecek dönem hedefleriniz neler?

Türkiye’de akaryakıt sektöründe pazar payında ikinci sırada bulunuyoruz. Avrupa’da yatırımlara bakıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana uluslararası bir şirket olmak istiyoruz. 22 ülkeye madeni yağ ihraç ediyoruz. Yenilenebilir enerji konusunda da yatırım fırsatlarına bakıyoruz. Bu konuda bize teklifler geliyor. Ama yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması ve talep görmesi zaman alacak.

Projenin şiirini yazarım

- Opet olarak önemli sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiriyorsunuz, buradaki hedefiniz nedir?

Ticari faaliyet gösteren bir şirket olmamıza rağmen içinde bulunduğumuz hiçbir işte ticari düşünmedik. İmza attığımız tüm sosyal sorumluluk projeleri toplumu kucaklayan, ihtiyaçların çözümüne yönelik, insanların yaşamını kolaylaştıran, hem geçmişe, hem bugüne, hem de geleceğe yönelik projeler oldu. Temiz Tuvalet Kampanyası ile çıktığımız bu yolda yarattığımız değişimi, Trafik Dedektifleri Projesi ile trafiği güvenli bir ülke haline gelene kadar devam ettirmek amacındayız. ‘Trafik Dedektifleri Projesi’ ile Türkiye’de trafik bilinci oluşturmayı amaçlıyoruz. ‘Tarihe Saygı Projesi’ kapsamında Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması çalışmalarında bulunduk. Bu yıl da Çanakkale’nin Tevfikiye köyünde çalışmalar yapılacak. Truva antik kenti burada. 2018 Truva Yılı ilan edildi. Truva’yı hak ettiği yere getirmek istiyoruz. Hissetmeden bir şeyi çözemezsiniz. Ben projelerime başlamadan önce şiirini yazarım.

Şehriban Kıraç/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde