Nihat Zeybekci’ye büyük şok

Nihat Zeybekci’ye büyük şok

Ekonomi yönetiminde en dikkat çekici görev değişimlerinden biri Ekonomi Bakanlığı’nda oldu.

Nihat Zeybekci’ye büyük şok
16px
24px
25.11.2015 06:25
ABONE OLgoogle
Ekonominin kurmayları yeni kabineyle değişti. Mehmet Şimşek’in kaptanlığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak Enerji, eski Demokrat Parti Başkanı Süleyman Soylu Çalışma, Binali Yıldırım ise Ulaştırma Bakanlığı yapacak. En büyük sürpriz ise Ali Babacan ve Nihat Zeybekci’nin yer almaması oldu.

YENİ kabineyle birlikte ekonominin kurmayları yeniden belirlendi. Beklentilerin aksine eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonominin dümenine geçerken eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan reformlardan sorumlu başbakan yardımcısı oldu. 

Ekonomide kabinenin sürprizi ise son anda milletvekili adaylığı açıklanan Ali Babacan’ın yer almaması oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak kabinede yer aldı. Binali Yıldırım yeni kabinede başından beri istediği Ulaştırma Bakanlığı koltuğuna yeniden oturdu. Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada “Ali Babacan’ın liderliğinde çok güzel bir program hazırladık, ekip olarak bunu uygulayacağız” diye konuştu.

ŞİMŞEK DENGE FAKTÖRÜ

13 yıl aralıksız bakanlık yapan ve piyasalarda güven unsuru sayılan Babacan, Merkez Bankası’nın politikalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile karşı karşıya gelmişti. Ekonominin yeni patronu Şimşek ise şimdiye kadar Babacan’la birlikte hareket etti. Babacan’a yakın düşündüğü bilinen Şimşek, sık sık Merkez Bankası’nın bağımsızlığına vurgu yaptı. G-20 Zirvesi’nde Erdoğan’ın ABD Başkanı Obama ile görüşmesine de katılan Şimşek’in ilk sınavı asgari ücret ile 2016 bütçesi. 

Asgari ücrette işveren, devletin maliyete katılmasını istiyor. Şimşek ise, işverenlerle yapılan zirvede, primlerde teşvik verilmesine sıcak bakmadığı mesajını vermişti. Merkez Bankası, BDDK, TMSF, SPK, Hazine ve kamu bankalarından tümünün Şimşek’e bağlanıp bağlanmayacağı görev dağılımından sonra netlik kazanacak. Bürokrasi koridorlarında finans kökenli olan Şimşek’in “dengeleyici” bir rol oynayacağı, ancak bu yorum için de yine bağlı kuruluşların belli olmasının beklenmesi gerektiği ifade ediliyor.

ALBAYRAK’IN RUSYA SINAVI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ismi ekonomi yönetimi için geçiyordu. Yeni kabinede Enerji Bakanlığı koltuğuna oturan Albayrak, işletme mezunu. Enerji Bakanlığı’nda ilk sorun olarak Türkiye Rusya ilişkileri Albayrak’ın masasında olacak. Dünkü gerilimin Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacına nasıl yansıyacağı belli değil. Türkiye, geçen ekimde doğalgazla ilgili tahkime gitti. Rusya ile yaşanacak muhtemel doğalgaz sorunu kış aylarının en önemli krizi olacak. Elektriğe yıl başında beklenen zam da Albayrak’ın gündeminde.

Yıldırım eski koltuğunda

Seçim gecesi sevincini, “Vurur yüze ifadesi yeniden tek başına iktidarız bir tanesi” sözleriyle duyuran Binali Yıldırım, 12 yıl kesintisiz Ulaştırma Bakanı idi. Yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı nedeniyle Aralık 2013’te bakanlık görevini bırakan Yıldırım, tekrar görevini devraldı. Yıldırım, 3. havalimanı, 3. köprü, hızlı tren gibi birçok projenin mimarı olarak biliniyor. Bir süre Cumhurbaşkanı Erdoğan’a danışmanlık yapan Yıldırım’ın projelerle yakından ilgilendiği biliniyor. Yıldırım, projeler kadar AK Parti’deki tartışmaların da merkezinde bulunmasıyla dikkat çekiyor. Yıldırım’ın yeni döneminde kendi ekibiyle çalışması bekleniyor.Son günlerde yerli otomobil ile gündemde olan Fikri Işık da yeniden Sanayi ve Ticaret Bakanı.

Çalışma’da Soylu sürprizi

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ise sürpriz bir isim olarak Süleyman Soylu geldi. Eski Demokrat Parti Genel Başkanı olan Soylu, ilk kez kabinede yer aldı. Kulislerde Faruk Çelik’in Çalışma Bakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Çelik’in Tarım Bakanlığı’na kaydırılmasıyla birlikte, bu göreve Soylu getirildi. Sendikalarla yoğun mesai harcayacak olan Soylu’nun ilk gündemi de asgari ücret olacak. 1 Aralık’ta çalışmalarına başlayacak olan asgari ücret komisyonuna zaman zaman başkanlık yapacak olan Soylu’nun gündeminde kıdem tazminatı, devlet personel rejimi reformu gibi tartışmalı konular olacak.

ÇELİK ARTIK TARIM’DA

ARADAKİ küçük boşluklar dışında bugüne kadar ekonomi yönetiminde hep Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak bulunan Çelik, bundan sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı yönetecek. Son dönemde Tarım Bakanlığı’yla ilgili eleştirilerin artmasının ardından Çelik’in bakanlık ekibinde değişim yapıp yapmayacağı merak edilen konuların başında geliyor. Çelik’in reform gündemli bir ajanda takip etmesi bekleniyor.

Zeybekci’ye büyük şok

Ekonomi yönetiminde en dikkat çekici görev değişimlerinden biri Ekonomi Bakanlığı’nda oldu. Aralık 2013’te Ekonomi Bakanlığı’na getirilen ve faiz konusunda eski bakan Zafer Çağlayan’ın çizgini sürdüren Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da en yakın isimlerden biriydi. Bu nedenle Zeybekci’nin kabine dışı kalması süpriz oldu. Zeybekci’nin yerine getirilen Mustafa Elitaş ise bugüne kadar AK Parti yönetiminin etkin isimlerinden oldu. AK Parti Grup Başkanvekilliği görevini de yürüten Elitaş için, “Kayseri kontenjanı” yorumları yapılıyor. Elitaş’ın da faiz konusunda kendisinden önceki ekonomi bakanlarına benzer bir tutum alması bekleniyor. Elitaş görev verilmesinin kendisi için de sürpriz olduğunu açıkladı.

Reformların patronu Elvan

GEÇTİĞİMİZ dönemde Ulaştırma Bakanlığı görevini yürüten Lütfi Elvan yeni dönemde ise hükümetin yüklü reform ajandasının başındaki isim olacak. Siyasete girmeden önce Devlet Planlama Teşkilatı’nda Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüten Elvan, AK Parti’nin seçim bildirgesinde imzası olan isimler arasında bulunuyor. Hükümet programını hazırlayan ekipte de yer alan Elvan, ekonomi yönetiminde uzlaşmacı ve dikkatli bir isim olarak biliniyor.

Ağbal bakanlıkta etkin isim

YENİ hükümetin Maliye Bakanı Naci Ağbal, Maliye Bakanlığı’nda etkin bir isimdi. 2009 yılından beri Maliye Bakanlığı’nda müsteşarlık görevini yürüten Naci Ağbal’ın ekibi Maliye Bakanlığı’nda etkili. Yeni atanan Maliye Müsteşarı Seyit Ahmet Baş’ın da Ağbal’a olan yakınlığı bürokraside biliniyor. Hükümetin güçlü bürokratlarından olarak bilinen Ağbal’ın ilk sınavı asgari ücret, bütçe.

Yılmaz istikrarlı

CEVDET Yılmaz, haziran seçimlerinden sonra sürdürdüğü ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı görevini bırakırken, bugüne kadar istikrarla sürdürdüğü Kalkınma Bakanlığı görevine geri döndü. Yılmaz’ın Kalkınma Bakanlığı’na getirilmesi piyasalar için sürpriz olmadı.
Neşe Karanfil/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde