Nihat Özdemir 'Londra'da dolaşır' dedi Hamdi Akın hisseleri aldı

Nihat Özdemir 'Londra'da dolaşır' dedi Hamdi Akın hisseleri aldı

Sabiha Gökçen’deki satın alma 3. Havalimanı ihalesinde kıyasıya yarışan rakipler arasındaki "Londra'da barları dolaşı" polemiğini akla getirdi.

Nihat Özdemir 'Londra'da dolaşır' dedi Hamdi Akın hisseleri aldı
16px
24px
15.09.2014 13:09
ABONE OLgoogle
TAV Havalimanları, Sabiha Gökçen’deki Limak Holding’e ait yüzde 40 hisseyi satın aldı. Bu satın alma açıklaması, 3. Havalimanı ihalesinde kıyasıya yarışan rakipler arasındaki polemiği de akla getirdi.

Limak’ın patronu Nihat Özdemir, TAV’ın ortaklarından Hamdi Akın ve TAV CEO’su Sani Şener’e yönelik tartışma yaratacak açıklamalar yapmıştı. Hürriyet’te yer alan açıklamasında Özdemir, Akın için “Ben şantiyeleri o Londra’ları geziyor” Şener için ise “Bu işi (havalimanı işletmeciliği) Sani’den daha iyi biliriz” demişti. Tartışma yaratan sözlere ilişkin Akın’dan ise ‘yakışıksız bir açıklama” yanıtı gelmişti.

Ekonomi çevreleri TAV Havalimanları Holding A.Ş.’nin bu sabah Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklama ile hareketlendi. Açıklama ile TAV’ın, Sabiha Gökçen Havalimanı işletmesindeki Limak Holding’e ait yüzde 40’lık hisseyi 285 milyon Euro’ya satın aldığı duyuruldu. Kalan yüzde 60’lık hisse ise Malaysia Airport Holding’e ait.

İHALE SONRASI GERİLİM ARTTI

Bu hisse alım açıklaması, Limak Holding’in patronlarından Nihat Özdemir’in Mayıs 2013’te yaptığı bir açıklamayı akla getirdi. Özdemir’in, Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent’e yaptığı açıklamanın muhatabı TAV’ın da ortakları arasında olan Akfen  Holding’in patronu Hamdi Akın’dı. Özdemir, söz konusu açıklamayı 3. Havalimanı ihalesini 22 milyar 152 milyon Euro’ya 5’li (Kolin-Cengiz-Limak-Mapa ve Kalyon) ortak girişim olarak kazanmaları sonrası söyledi.

KENDİSİ LONDRALARI DOLAŞIR…

Hamdi Akın’ın ihale sonrası yaptığı “Nasıl ödeyecekler" açıklamasına tepki gösteren Özdemir “25 yıllık ihale için verdiğimiz fiyatta aramızda 40 milyon Euro fark var. 25 yılda ondan 40 milyon Euro’luk fazla çalışırsam, öderiz! Ki ondan 4 milyar Euro fazla çalışırım ben... Ben geceleri şantiyeleri dolaşırım, kendisi Londraları dolaşır” demişti.

BU İŞİ SANİ’DEN İYİ BİLİRİZ

Özdemir ‘rakiplerinize kırgın mısınız’ sorusunu ise “Çeçen’e (İbrahim Çeçen) kırgın değilim. Hamdi Akın ve Sani Şener basında çok konuştu. İhale öncesinde, sonrasında konuşmalarıyla manüple ettiler. Bir ihalede böyle davranılmaz... Makyol konuştu mu? İbrahim Çeçen konuştu mu? ‘Hamdi Akın, bizden başka kimse yapamaz’ dedi. Ya yaparsak, ki yapacağız. Kimin yüzüne bakacaklar. Açılışa gelebilecekler mi? Bir konuyu da belirtmemde fayda var. Biz beş ortağız. Beşimiz de bu işi Sani’den daha iyi biliriz” şeklinde yanıtlamıştı.

AKIN’DAN ‘YAKIŞIKSIZ’ AÇIKLAMASI

Özdemir’in bu sözlerine ilişkin kısa bir açıklama ise Hamdi Akın’dan gelmişti. Akın yaptığı yazılı açıklamada  “11 Mayıs 2013 tarihli bazı gazetelerde yer alan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in hakkımda söyledikleri çok yakışıksız bir açıklama olmuş, üzüldüm. Konuya ilişkin herhangi bir cevap vermeyeceğimi bilgilerinize sunarım” dedi.

TAV’IN YÜZDE 8’İ AKIN’IN

Piyasa değeri 6 milyar 650 milyon TL olan TAV Havalimanları’nda, Aeroports de Paris firmasının sahibi olduğu Tank ÖWA Alpha Gmbh yüzde 38, Akfen Holding yüzde 8,12, Tepe İnşaat San. A,Ş. yüzde 8,06 hisseye sahip. Kalan yüzde 45’lik hisse ise halka açık durumda.

EN ZENGİN TÜRK LİSTESİNDELER 

Forbes Türkiye'nin geçtiğimiz yıl açıkladığı ''En zengin 100 Türk" listesine göre Nihat Özdemir, 1.2 milyar dolarlık serveti ile 29., Hamdi Akın ise 700 milyon dolarlık serveti ile 59. sırada yer aldı.
Hurriyet.com.tr
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde