Netanyahu: Erdoğan mektupla bize taahhüt etti

Netanyahu: Erdoğan mektupla bize taahhüt etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye ile yapacakları anlaşmadan sonra da Gazze Şeridi’ne uyguladıkları ablukanın devam edeceğini açıkladı.

Netanyahu: Erdoğan mektupla bize taahhüt etti
16px
24px
27.06.2016 15:56
ABONE OLgoogle
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye ile yapacakları anlaşmadan sonra da Gazze Şeridi’ne uyguladıkları ablukanın devam edeceğini açıkladı. Ablukanın kaldırılması, ilişkilerin normalleştirilmesi için Türkiye’nin öne sürdüğü şartlardan biriydi. Fakat Türkiye bu şarttan vazgeçti. Başbakan Binali Yıldırım’ın ifadesiyle Gazzelilere biraz “nefes aldıracak” projelere İsrail’in izin vermesiyle “ambargo büyük ölçüde kaldırılmış” sayıldı.

Gazze ablukasını, ‘en önemli güvenlik çıkarlarımızdan biri’ diye nitelendiren Netanyahu, bu konuda taviz vermeye niyetli olmadığının altını çizdi. İsrail, Gazze Şeridi’ne askeri amaçlarla kullanabilecek malzemelerin girmemesi için deniz ablukası uyguladığını savunuyor.

“ORTADOĞU’YA İSTİKRAR GELECEK”

Roma’da basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, Türkiye ile yaptıkları anlaşmanın çalkantılı Ortadoğu’ya istikrar getireceğini savundu. İsrail lideri, “Dünya ve Ortadoğu çalkında. Başbakan olarak benim hedefim bu dengesiz ve fırtınalı bölgede istikrar odakları oluşturmak.” dedi.

Türkiye ile İsrail’in bölgedeki iki büyük güç olduğunu ifade eden Netanyahu, iki ülke arasında ayrılığın ortak çıkarlara fayda sağlamayacağını dile getirdi.

“ANLAŞMA İSRAİL’İ GÜÇLENDİRECEK”

Mavi Marmara katliamı için ödenecek 20 milyon dolarla ilgili eleştirilere aldırmadığnı ifade eden Netanyahu, “Hayati çıkarlarımız bu anlaşmayla ilerletilmiş oldu. Bir balayına gitmiyoruz. Bu anlaşmayı tozpembe törenlerle de açıklıyor değilim. Ama bu anlaşma İsrail’i güçlendiriyor.” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN ELİNDEN GELENİ YAPACAK

Netanyahu ayrıca, anlaşmada yer almasa da iki İsrail askerinin cesedi ile iki İsrail vatandaşının Gazze’den teslim edilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinde geleni yapacağına bir mektupla kendisine taahhüt ettiğini açıkladı.

Askerlerden birinin ailesi ise Netanyahu’nun kendilerine verdiği sözü tutmadığını belirterek son açıklamaların da boş olduğunu kaydetti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde