Net hata noksanı 'Vatansever Çılgın Türkler' mi yükseltti?

Net hata noksanı 'Vatansever Çılgın Türkler' mi yükseltti?

Merkez Bankası Temmuz ayına ilişkin cari denge verilerini açıkladı

Net hata noksanı 'Vatansever Çılgın Türkler' mi yükseltti?
16px
24px
09.09.2016 09:43
ABONE OLgoogle
TCMB verilerine göre, cari işlemler açığı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre 523 milyon dolar azalarak 2 milyar 602 milyon dolar olarak gerçekleşti. On iki aylık cari işlemler açığı ise 28 milyar 931 milyon dolar oldu.

Temmuz ayında cari denge 2,60 milyar dolar açık verdi. Böylece 12 aylık cari işlemler açığı 28,931 milyon dolar oldu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre, cari işlemler dengesinin Temmuz ayında 2,7 milyar dolar açık vermesi bekleniyordu.

Net hata noksan ise Temmuz ayında 2,09 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 7 ayındaki net hata noksan verisi 3,4 milyar dolar oldu.  

Nomura Stratejisti Timothy Ash'e göre darbe girişimi karşısında vatansever bir tavırla Türk Lirası'na yönelik yoğun ilgi net hata noksanın genişlemesine olanak sağladı.

Cari açık 2015 yılında petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle dış ticaret açığındaki gerilemeye paralel bir önceki yıla göre yüzde 26 daralarak 32,19 milyar dolara düşerken, bu yılki cari dengede de petrol fiyatları ve turizm gelirlerindeki azalmanın belirleyici olacağı belirtiliyor.

Petrol fiyatlarındaki düşük seyrin sürmesi halinde cari açıkta iyileşmenin devam edebileceğini belirten ekonomistler, bir yandan da jeopolitik riskler ve güvenlik endişelerinin turizm gelirlerine olumsuz yansıması, ana ihraç pazarlarındaki daralma ve iç talepte beklenen artışın cari açık üzerinde risk oluşturacağına dikkat çekiyor.

VERİNİN DETAYLARI

Temmuz verilerine göre, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,065 milyon dolar azalarak 458 milyon doları tutarında gerçekleşti.

Portföy yatırımları 1.417 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti. Bu gelişmede, yurtiçi yerleşiklerin yurtdışı menkul kıymet varlıklarındaki 1.120 milyon dolar azalış etkili oldu.

Portföy yatırımlarının yükümlülük tarafı alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 348 milyon dolar net satım, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 600 milyon dolar net alım yaptığı görüldü. 

Güncel OVP'ye göre cari açığın 2016'yı GSYH'ya oran olarak yüzde 3,9'a denk gelen 28,6 milyar dolar ile tamamlaması bekleniyor. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde