Mustafa Koç: Gelecek daha da öngörülemez bir hal aldı

Mustafa Koç: Gelecek daha da öngörülemez bir hal aldı

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, küresel krizin üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen yaraların hâlâ sarılamadığına dikkat çekti.

Mustafa Koç: Gelecek daha da öngörülemez bir hal aldı
16px
24px
16.01.2016 10:09
ABONE OLgoogle
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, küresel krizin üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen yaraların hâlâ sarılamadığına dikkat çekti. Koç, önümüzdeki dönemde yurtdışı piyasalarda borçlanma maliyetlerinin yükseleceğini belirtti. Rusya'nın önemli bir ticari partner olduğunu vurgulayan Koç, gerilimin diplomatik yolla düşürülmesini istedi.

Koç Topluluğu, 29. Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Toplantının ana teması ‘Bugün tam zamanı' oldu. Koç Topluluğu'nun ‘Bizden Haberler' dergisinde yer alan habere göre toplantıda 2016 yılı ve sonrası için Topluluk stratejileri paylaşıldı. Koç Topluluğu'nun geleceği için hayallerini paylaşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, dünyadaki ekonomik ve siyasi gelişmeleri de değerlendirdi. Ülkeler, şirketler hatta bireyler olarak açmazlarla ve ikilemlerle yaşamaya alıştığımızı belirten Koç, günümüzde sorunları çözebilmek için çok daha fazla veriye ve bilgiye sahip olmamıza rağmen, geleceğin daha da öngörülemez bir hal aldığını söyledi. Koç, “Bunca veriye rağmen, gelecek daha da öngörülemez bir hal aldı. Bir yandan teknolojik gelişmelerle insan ömrü uzuyor, refah artıyor. Öte yandan doğal kaynaklara o kadar zarar verdik ki; ileride milyarlarca insanın, bu gezegende nasıl yaşayacağını bilemiyoruz. 2025 yılı itibarıyla dünyada yaklaşık 1,8 milyar insanın su kıtlığı yaşayacağı öngörülüyor. Eski tecrübeler ve yöntemler, yeni gelişmeleri tahmin etmeye yetmiyor. Karar almak giderek zorlaşıyor.” diye konuştu.

2015 HAFIZALARDA İYİ İZLER BIRAKMADI

2015'i değerlendiren Koç, “2015 ne yazık ki hafızalarımızda pek de iyi izler bırakmadı” ifadelerini kullandı. Koç, “Can kayıpları ile sembolleşen mülteci krizi, ülkemizde ve tüm dünyada masum insanları hedef alan büyük terör saldırıları, insanlığı derinden sarstı. Liderler zamanlarını kriz yönetimine ayırmak zorunda kaldılar. Ancak, sorunlara uzun vadede çözüm getirecek reformlar maalesef ihtiyaç duyulan hızda gerçekleşmedi.” dedi.

Dünya ekonomisine ile ilgili görüşlerini de paylaşan Mustafa Koç, küresel krizin üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen yaraların hâlâ sarılamadığına dikkat çekerek, “Dünyanın birçok bölgesinde yatırımlar ve büyüme, kriz öncesi seviyelerinin çok altında. Fed'in aldığı faiz artırma kararı, uzun süredir belirsizlik yaratan bir faktörü ortadan kaldırdı. Satır aralarından, sürecin sonunda oluşacak faiz seviyesinin, daha önceki dönemlerde görülen tepe noktasından daha düşük bir seviyede olacağını anlıyoruz. Yine de önümüzdeki dönemde yurtdışı piyasalarda borçlanma maliyetlerinin yükseleceği bir gerçek. Ancak, bence Fed'in verdiği en olumlu mesaj, dünyanın en büyük ekonomisinin artık hasta yatağından kalktığıdır.” ifadelerini kullandı.

DÜNYADA SAĞLIKLI BÜYÜYEN ÜLKE SAYISI AZALDI

Koç, uzun yıllardır resesyonla boğuşan Japonya'nın genişlemeci para ve maliye politikası tedbirleriyle, büyüme ve enflasyon oluşturma çabalarını sürdürdüğünü belirtti.  Diğer taraftan önceki yıllarda dünya büyümesinin itici gücü olan gelişmekte olan ülkelerde ise büyümenin zayıflamaya başladığını vurguladı ve ekledi: “Çin'de büyüme hızı çift basamaklı oranlardan yüzde 7'lere düştü. Önümüzdeki sene büyümenin daha da düşeceği tahmin ediliyor. Dünyada sağlıklı büyüyen ülke sayısı azaldı. Hükümet, AB ile Gümrük Birliği Anlaşması'nın revize edilmesi ve ABD ile serbest ticaret anlaşması yapılması da dahil tüm olasılıkları değerlendirmesi gerekli.”

REFORMLAR EN AZ ÜYELİK KADAR ÖNEMLİ

Türkiye'nin Avrupa Birliği süreciyle ilgili konuşan Koç, süreçte asıl önemli noktanın, ülkemizin ihtiyacı olan reformların disiplinle devam etmesi ve bu yolda AB platformundan azami şekilde istifade edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Koç, reformların en az üyelik kadar önemli olduğunu belirtti.

Bölgede yaşanan gerilimlere de değinen Koç, “Tüm ağırlığıyla hissettiğimiz Suriye'deki iç savaşın, Rusya'nın da dahil olmasıyla bölgesel bir kimlik kazanması, önümüzdeki döneme ilişkin en önemli risklerin başında geliyor.” dedi. Rusya'nın önemli bir ticari partner olduğunu belirten Koç, Rusya'yla gerilimin diplomatik yollarla düşürülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Koç'un önündeki 3 hedef

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı'nda Koç Topluluğu için 3 hedefi paylaştı.  

Uluslararası arenada çok daha önemli ve büyük başarılara imza atmak.

Yurtiçindeki uzun vadeli liderliği yurtdışına taşımak.

Portföyü küresel arenada da faaliyet gösteren şirketler ve organizasyonlar ile desteklemek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde