Mustafa Boydak’tan flaş talep!

Mustafa Boydak’tan flaş talep!

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak 'Tüm sanayi sektörünü kapsayan kredi yapılandırması talep ediyoruz' dedi.

Mustafa Boydak’tan flaş talep!
16px
24px
27.04.2016 08:57
ABONE OLgoogle
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, sanayi sektörüne yönelik kredi yapılandırması istediklerini belirterek, “Bu aslında üyelerimizden gelen bir talep. Kayseri Sanayi Odası olarak, çeşitli sektörlere uygulanan kredi yapılandırmasını sektör ayrımı gözetmeksizin tüm sanayi sektörüne yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

KAYSO Mart ayı olağan meclis toplantısına meclis üyeleri, meslek komitesi ve disiplin kurulu üyeleri katıldı. KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, 2016’nın ilk 3 aylık verilerine bakıldığında, sanayide çarkların döndüğünü, bunun da kendilerini gelecek adına ümitlendirdiğini söyledi. Başkan Boydak, dış piyasalarda bir takım karışıklıklar olduğunu ancak her zaman yeni potansiyel ve pazarlarla karşı karşıya olduklarını, bu potansiyelleri yakından değerlendiren bir Kayseri sanayisi beklediklerini söyledi. Ülkenin makro ekonomik istikrarı bakımından, verilere bakıldığında işlerin yolunda olduğunu ifade eden Başkan Boydak, şöyle dedi:

‘YENİ BAŞKANA HAYIRLI OLSUN’

“Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanlık değişimi yapıldı. Yine o camiadan birisinin Başkanlık koltuğuna getirildiğini gördük. Bir takım çevrelerin kriz beklentisi de boşa gitti. Aynı gün içerisinde Sayın Murat Çetinkaya’nın üçlü kararname ile bu vazifeye getirilmesi önemliydi. Biz de bu vesile ile kendisine ‘Hayırlı olsun’ diyor, üstün başarılar diliyoruz. Bu dönemde ekonomi yönetimine destek verici mahiyette merkez bankasını güzel bir şekilde idare edeceğinden hiç endişemiz yok. Zaten piyasalarda bu değişikliği gayet olumlu karşıladı.”

Türkiye’nin ilk 3 aylık bütçe performansının gayet olumlu gittiğini kaydeden Boydak, özel sektörüm borçluluğunun ortalamanın biraz üzerinde olduğunu ancak bu konuda vadelerin uzadığını, bunun da özel sektör açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Büyük yatırımların özel sektörün eli ile devam ettiğini belirten Boydak, şöyle dedi:
“Hemen komşu ilçemiz Tufanbeyli’de hafta sonu nerede ise milyar dolara yakın bir termik santral yatırımımız tamamlandı. 1 milyon 300 bin hanenin elektriğini karşılayacağı ve bin kişiye yakın istihdam sağlanacağı ifade edildi. Bunun gibi birçok yatırım var ülkemizde. Bu yatırımların bir bir hayata geçmesiyle Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasına girme hedefine emin adımlarla yürümüş olacağız.”

KREDİ YAPILANDIRILMASI TALEBİ

Başkan Boydak, bankacılık sektöründeki gelişmelerin gayet olumlu olduğunu, bankaların sermaye yeterlilik rasyolarının yerinde olduğu ancak kredi hacminde yeterli artışı göremediklerini, bununda büyüme hedeflerine eksi yönde etki ettiğini belirtti. Son dönemde iş yasaları konusunda hükümetin attığı adımların iş çevreleri tarafından takdir gördüğünü ifade eden Başkan Boydak, yıllık izinlerle ilgili hayata geçen düzenlemelerin firmaların etkinliğine ve verimliğine katkı sağlayacağını belirtti. Başkan Boydak, kıdem tazminatı konusunda çalışmaların devam ettiğini ve bu konuda toplumsal mutabakat gerektiğini belirterek, işverenlerin makul bir düzenleme beklediklerini belirtti. Yatırım ortamını iyileştirme koordinasyon toplantısının geçtiğimiz günlerde yapıldığını ve bu toplantıda çeşitli kararlar alındığını ifade eden Başkan Boydak, alınan bu kararlarla iş kurma ve işi tavsiye etmenin daha kolay hale getirileceğini, yabancı yatırımcılara Türkiye’de iş yapma imkanlarının daha da kolaylaştırılacağını belirterek, bunun da gerek yabancı yatırımcıların gerekse özel sektörün önünü açacağını ifade etti. Bankalardaki KOBİ ticari kredi ve kurumsal kredilerinde eskiye göre geri dönüş oranlarının düştüğünü ifade eden Başkan Boydak, şöyle dedi:

“Geri dönmeyen krediler geçen yıla oranla yüzde 25-30 civarında bir atış var. Bu çok anormal sinyal vermez ancak kredi kalitesinin biraz bozulduğunu gösterir. Tabi burada birçok etken var. Dış ilişkilerimizdeki bozukluklar, yakın coğrafyamızdaki sıcak çatışmalar, hedef pazarlarımızdaki emtia fiyatlarının yüksekliğinden dolayı alım hacminin azalması gibi faktörleri sayabiliriz.”

Kredilerin yeniden yapılandırmasını kolaylaştırıcı tedbirlere aslında sanayi tarafının da ihtiyacı olduğunu açıklayan Başkan Boydak şunları söyledi:

“Bu aslında üyelerimizden gelen bir talep. Kayseri Sanayi Odası olarak, çeşitli sektörlere uygulanan kredi yapılandırmasını sektör ayrımı gözetmeksizin tüm sanayi sektörüne yapılmasını talep ediyoruz. Bu düzenlemenin firmalarımıza bu geçiş döneminde bir nefes aldıracağı ve kullanılmakta olan kredilerin takibe düşme oranlarının daha aşağı geleceği bir gerçektir. Diğer yönden, firmalarımızın bankalarına ilave teminatlar vermek sureti ile kredilerini vadeye yayabilecekleri bir ortamın olması herkesin faydasına olacaktır. Biliyorum ki geri dönmeyen kredilerin maliyetlerini bir şekilde biz ödüyoruz. Bu konuda özellikle sanayi sektörünü kapsayan yeni bir düzenleme yapılırsa bu toplumun tüm kesiminin faydasına olacaktır.”

Kayseri olarak bakanlıkların verdiği desteklere duyarsız kalındığını ifade eden Başkan Boydak, sanayicilerden bu imkanlara daha duyarlı olmalarını ve risk yönetimine karşı daha dikkatli olmalarını isterken, bu konuda Oda olarak her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. Başkan Boydak, Kayseri’de yenilenebilir enerji konusunda ciddi yatırımlar yapıldığını anca bu konuda Türkiye’nin hala 50 bin megawattlık enerjiye ihyacının olduğunu, bununda ortalama 50 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geldiğini belirterek, Kayserili sanayicilerin bu yatırımlardan payını almasını istedi. İşsizlik rakamlarının yüzde 11 seviyelerine çıktığını hatırlatan Başkan Boydak, burada temel hedeflerinin ilk etapta bu oranı yüzde 9’a çekmek daha sonra yüzde 6-7’lere düşürmek olduğunu belirtti. Taşeron uygulaması ile ilgili kamu ile sendikalar arasında bir söylem farklılığı olduğunu, taşeronluğun kaldırılmasının güzel olduğunu ancak bundan sonra kamuya yeni ilave yükler getirilmemesi ve sendikaların etkinliklerini sıfıra indirecek düzenlemeler yapılmaması yönünde kanaatlerinin olduğunu belirten Boydak, bu noktada duyarlı olunmasının her kesimin faydasına olacağını da kaydetti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde