Murat Ülker lüks markayla ilgili kararını verdi

Murat Ülker lüks markayla ilgili kararını verdi

Dünyanın en eski çikolata markalarından biri olan Godiva’da, bağımsız mağazalarla lüks konseptinde izlenen satış stratejisi değişiyor.

Murat Ülker lüks markayla ilgili kararını verdi
16px
24px
21.06.2016 05:27
ABONE OLgoogle
Pladis Bölge CEO’su Mehmet Tütüncü, “Ülker ve McVitie’s kendi kategorilerinde lider iki marka. Godiva’nın marka lisans anlaşmasıyla üreteceğimiz ürünler de önümüzdeki dönemde market raflarında yerini alacak. Böylece, her lokasyonda, herkes için ve her fiyat aralığında ürünü tüketicimizle buluşturmuş olacağız” dedi.

İKİ dünya devi Godiva ve United Biscuits’i bünyesine katan Yıldız Holding’te (Ülker Grubu) değişim rüzgarları esmeye devam ediyor. 5.2 milyar dolar ciroya sahip “Pladis” adında İngiltere merkezli bir şirket kuran ve atıştırmalık marklarını bu yapı altında toparlayan Yıldız Holding önümüzdeki günlerde bir önemli hamleye daha imza atacak. Dünyanın en eski çikolata markalarından Godiva’da bağımsız mağazalarla lüks konseptiyle satış stratejisi izleniyordu. Yıldız Holding önümüzdeki günlerde marka lisanslama anlaşmalarıyla birlikte Godiva ürünlerini market raflarına çıkararak daha geniş bir kitlenin ulaşabileceği sahaya sürecek. 

GENİŞ KİTLELERE ULAŞACAK

pladis’in üç önemli bölgesinden biri olan Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya (TR, MENA & CA) CEO’su Mehmet Tütüncü, “Pladis yapılanması ile ürün portföyünü tamamladık. Üç markamız da birbirini çok iyi tamamlıyor. Ülker ve McVitie’s kendi kategorilerinde lider iki marka. Godiva’nın marka lisans anlaşmasıyla üreteceğimiz ürünler de önümüzdeki dönemde market raflarında yerini alacak. Böylece, her lokasyonda, herkes için ve her fiyat aralığında ürünü tüketicimizle buluşturmuş olacağız. Ülker, McVitie’s ve Godiva el ele vererek Pladis’i lider yapacak” dedi.

Godiva’nın pladis içindeki yapılanmasının Ülker ve McVitie’s’ten farklı olduğunu anlatan Tütüncü, “Godiva’nın mağazacılık ve perakende kısmı Pladis yapılanması içinde yer almıyor. Çünkü bu işin dinamikleri çok farklı. Pladis, Godiva’nın marka lisans anlaşması ile ürettiği farklı formatlardaki premium ürünleri pazarda tüketicisine daha yaygın olarak ulaştıracak. Önümüzdeki dönemde tüketici talebinin oluşacağını düşündüğümüz noktalarda Godiva markalı ürünleri müşterilerimizin beğenisine sunacağız” şeklinde konuştu. 

3 BÜYÜK TECRÜBE

Pladis’in toplam üç asra yayılan bir üretim deneyimine işaret eden Tütüncü, şöyle devam etti: “Markalarımıza baktığımızda United Biscuits 186, Godiva 90 yaşında. Ülker ise bu yıl 72’nci yaşını kutlayacak. Bu üç büyük tecrübeyi Pladis çatısı altında bir araya getirdik. Pladis’in cirosu 5.2 milyar dolar. Pladis’in hedefi çift haneli büyümeyi sürdürmek. Biz de bölge olarak üzerimize düşeni yapacağız. Gelecek üç yıl içinde Pladis büyümesinin üçte birini bölgemizden sağlayacağız.”Ülker, Türk Milli Takımı’nın sponsorları arasında yer alıyor. Pladis’in davetlisi olarak gitiğimiz Fransa’da İspanya milli maçı sonrasında bir basın toplantısı düzenleyen Tütüncü “Bugün Fransa’dayız. Burası bir Avrupa ülkesi ama bizim için 2 ayrı fabrikada üretim yapılan Pladis coğrafyasının bir parçası. Pladis’in kurulmasından bu yana bu dünya üzerinde nereye gitsek orada kendimizi evimizde hissediyoruz” diye konuştu.

Bir ucumuz Fas’ta, diğer ucumuz Moğolistan’da

PLADİS’in temelde üç ana bölgesi olduğunu, ancak bu üç bölgenin de kendi içinde mikro bölümlere ayrıldığını kaydeden Mehmet Tütüncü, şu noktaların altını çizdi: “Pladis dünyamızı bölgesel olarak yöneteceğiz. Çünkü her bölgenin kendine özgü üretim, dağıtım, satış ve pazarlama dinamikleri var. Tüketim alışkanlıkları birbirinden çok farklı. İklimleri, kültürleri farklı. Bu yüzden her bir bölümü özel olarak ele alacağız, dinamiklerini iyi anlayacağız. Başarı ancak böyle gelecek.

Örneğin, bizim bölgemiz olan TR, MENA&CA, iki kıtada 21 milyon kilometrekareye yayılmış 30 ülke ve 500 milyonu aşkın bir nüfusu barındırıyor. Bir ucumuz Fas’ta, diğer ucumuz Moğolistan’ın bozkırlarında. Bırakın tüketici eğilimlerini iklimleri bile birbirinden çok farklı. Ama biz Ülker olarak uzun zamandır bu bölgedeyiz ve bazı ülkelerde zaten pazar lideriyiz. Şimdi yeni markalarımızla daha da güçlendik. Özellikle Orta Doğu’da Ülker ve McVities’i birleştirdiğimizde lider olduğumuz ülke sayısını artırıyoruz.”

36 fabrika var

ŞİRKETİN yatırım ve gelecek planları hakkında da bilgi veren Mehmet Tütüncü, şu rakamları paylaştı:* 36 fabrikanın 15’i, 26 bin çalışanın 12 bini Türkiye, MENA & CA Bölgesi’nde * Yıldız Holding’de 50 bin kişilik bir aileyiz. Pladis’te ise 26 bin kişiyiz.* Pladis’in 36 fabrikasının 15’i TR, MENA & CA bölgesinde. * 2016 için bölgesel yatırım hedefimizi, 322 milyon TL olarak belirledik.* Türkiye’de 190 milyon liralık bir yatırım bütçemiz mevcut.

 Sinerji ürünleri iyi satıyor

GRUP şirketleri arasındaki sinerji ile geliştirilmiş ürünlerin büyümeye büyük katkı yapacağını söyleyen Mehmet Tütüncü, “İlk sinerji ürünleri Ülker Krispi Çıtırtıklı, McVitie’s Digestives Nibbles, Godiva Double Ganache ve Vanilla Creme ile Godiva Pearl tüketicilerin beğenisine sunuldu bile. Önümüzdeki dönemde bu sinerjiden daha fazla yararlanacağız. Yıl sonuna kadar farklı coğrafyalarda 6 yeni ürün projesini daha hayata geçireceğiz. McVitie’s’in iki aylık Türkiye performansı memnuniyet verici. McVities, Türkiye piyasasına girdiği 2 aydan kısa süre içinde zincir mağazalarda satış rakamlarını süratle arttırdı, yer yer en yakın rakibinden daha yüksek satış rakamlarına ulaştı. Keza, Demet’s şirketimiz ile Türkiye’deki Karaman, Topkapı Ar-Ge ekiplerimiz yeni bir ürün üzerinde çalıştı. Ortaya çıkan ve Karaman’da üretilecek Turtles Egg, Amerika’da Sweets and Snacks Fuarı’nda ‘en inovatif yeni ürün’ ödülüne layık görüldü. Bu ürünümüzün 2017 yılı itibariyle Amerika’da satışı planlanıyor” dedi. Tütüncü ayrıca, “Tüm satış kanallarında, teknolojik gelişmelerle gündemimize giren e-ticaret ve alternatif kanallar dahil, aktif olacağız” dedi.

Atıştırmalık tüketicisine seviyor?
*Kategoriler arasındaki sınırlar azalıyor
*Kahvaltıda tatlı atıştırmalık tüketimi artıyor
*Küçük porsiyon trendi devam ediyor
*Tüketim için yeni lokasyonlar doğuyor
*Karar vermede WOM (kulaktan kulağa pazarlama) etkisinin yükseliyor
*Markalı ürünlere talep artıyor
Sefer Levent/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde