Murat Ülker, dev şirketini satıyor

Murat Ülker, dev şirketini satıyor

United Biscuit’i 3 milyar dolara satın alan Ülker, dev şirket içinde operasyona başladı. Ülker 130 milyon euro cirolu Delacre isimli bisküvi şirketini Nutella'nın sahibi İtalyan Ferrero Rocher'e satıyor.

Murat Ülker, dev şirketini satıyor
16px
24px
04.11.2016 05:53
ABONE OLgoogle

United Biscuit’i 3 milyar dolara satın alan Ülker, dev şirket içinde operasyona başladı. Belirli markaları tek tek satma yolunda strateji geliştiren şirket, ilk adım olarak 130 milyon euro cirolu Delacre için Ferrero ile el sıkıştı.

United Biscuit’i 3 milyar dolara satın alan Ülker, dev şirket içinde operasyona başladı. Belirli markaları tek tek satma yolunda strateji geliştiren şirket, ilk adım olarak 130 milyon euro cirolu Delacre için Ferrero ile el sıkıştı. Fransız Rekabet Kurulu’na dün başvuran ikilinin Aralık ayında satışı tamamlaması bekleniyor.

2012’de Manisa’da yaptığı 115 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’ye gelen İtalyan çikolata üreticisi Ferrero’nun Bölge Başkanı Renato Danna, “İtalya’da Ferrero ne ise Türkiye’de de Ülker o demek. Ülker’i geçemeyeceğimizi biliyoruz. Ülker ile ortak iş yapmayı istiyoruz” demişti.

Aradan 4 yıl geçti ve bu kez Yıldız Holding ile Ferrero arasında “Nutella” söylentileri dolaştı.

Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Ferrero’ya ait Nutella’yı alacağına yönelik haberlere sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklama ile “Ferrero ailesi tanıdığım kıymetli meslektaşım. Ülkemizde üretici ve ihracatçı. Bazı basında çıkan Nutella haberleri gerçeği yansıtmamaktadır” yanıtını verdi.

70 yıllık tarihinde ilk kez bisküvi üretecek

4 yıldır beklenen Ferrero-Ülker arasında doğacak ilişkinin dün Fransa’da temelleri atıldı. 70 yıllık tarihinde bir ilke imza atmaya hazırlanan Ferrero, Yıldız Holding aracılığıyla “çikolatacı” unvanına bisküviyi de eklemeye hazırlanıyor.

Önce konuyu ardından sonucu anlatmakta fayda var. 2014 yılında Yıldız Holding, Türk ekonomi tarihi için de önemli bir dönüm noktası olan İngiltere merkezli United Biscuits’i 3 milyar dolara satın aldı. Bu global satın alma çok önemli bir etki yarattı. 186 yıllık bir geçmişi olan İngiliz şirketin şemsiyesi altında onlarca marka bulunuyor. Bu markalar arasında en dikkat çekeni ise Belçika konumlu Delacre.

İki fabrikada 120 milyon euronun üzerinde satış yapıyor

1891’de kurulan Grand-Bigard merkezli bisküvi üreticisi Delacre, 120-130 milyon euro ciro yapan köklü markaları bulunuyor. İki üretim alanı bulunan Delacre’nin bir fabrikası Belçika’da, diğeri ise Fransa’da.

Yıldız Holding ile masaya oturan Ferrero, satış işleminin tamamlanması için de gerekli resmi onaylara başladı. En önemli aşama ise Fransız Rekabet Kurumu yani Autorite de la Comcurrence. Ferrero Ailesi, bu işlemi İtalya’da kurulu olan ve tamamen aileye ait GMBF Investments S.a.r.l. adlı şirket kanalıyla yapıyor.

Kurum gerekli işlemin yapılması için 2 Kasım’da işlemlere başladı. Resmi onayların ardından Ülker-Ferrero aileleri arasındaki anlaşma tamamlanacak. Söz konusu bu işlemin ise aralık ayının ilk haftasında duyurulması hedefleniyor.

9.5 milyar euro cirosu, 33 bin çalışanı var

Türkiye’deki varlığını güçlendirmek isteyen Ferrero’nun Manisa’daki yatırımı 2014’te önemli bir alana kaydı. Ferrero, dünyanın en büyük fındık üreticileri arasında gösterilen Türk şirketi Oltan Gıda’yı alarak 70 yıllık tarihindeki en önemli işlemlerden birini gerçekleştirdi. Dünyanın 3’üncü büyük çikolata üreticisi olan Ferrero’nun 9.5 milyar euroluk bir cirosu var. 33 binden fazla kişiye istihdam sağlayan İtalyan şirketin karı ise 900 milyon euro civarında.

Nutella ile tanınan Ferrero’nun marka şemsiyesi altında Kinder, Raff aello, Tic Tac, Mon Cheri, Ferrero Rocher gibi küresel piyasanın öncüleri de var. Gelelim bu satışın bedeli konusuna. Resmi olarak açıklanan bir rakam yok ancak Delacre’nin cirosuyla eş değer olabileceği, 120 milyon euro civarında bir tutarın Ülker’e ödeneceği tahmin ediliyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde