Mukim Öztekin, atmadığı o imza ile yâd edilecek

Mukim Öztekin, atmadığı o imza ile yâd edilecek

Mukim Öztekin, zor günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda başkanlık vazifesini ifa etti.

Mukim Öztekin, atmadığı o imza ile yâd edilecek
16px
24px
05.05.2015 04:46
ABONE OLgoogle
Turhan Bozkurt'un yazısından alıntı

O imzayı atmadı


Mukim Öztekin, zor günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda başkanlık vazifesini ifa etti.

Koltuğu Tevfik Bilgin’den devraldığı andan itibaren hükümet cenahından ziyaretçileri eksik olmadı. Her gelen ‘Beyefendi’nin selam ve talimatını yineledi. Reform yorgunu bir hükümet, vaat ettiği projeleri hayata geçirebilmek için bankalar üzerinde hâkimiyet kurma ihtiyacı hissediyordu. Bunun için tek tek banka patronlarını ikna etmek yerine BDDK’yı ele geçirmek kâfi olacaktı.

2008 krizinin teğet geçmesinde pay sahibi olduğu halde Tevfik Bilgin, yeniden atanmadı. Hükümet de başarılı olduğuna kani idi. Lakin Bilgin’in bir kusuru vardı: Özerkliği fazla abartmıştı. ‘2001 krizinden beter oluruz’ diyerek bankaların anahtarını hükümete takdim etmemişti. Öztekin’e Bilgin gibi burnunun doğrusuna gitmemesi tavsiye ediliyordu. Zira Yeni Türkiye’de mevzuata aykırı talimatları icra etmeyen bürokratların bilgi fişleri, ‘burnunun doğrusuna gidenler’ klasöründe yer alıyordu.

Mesaj getirenler sadece yandaş işadamlarının tıkanan kredi musluklarının açılması için kapıları aşındırmıyordu. Öztekin’den Bank Asya’ya el koymasını da istiyorlardı. Nitekim emir büyük yerdendi. Hariçte bir yerlere verilen sözler vardı. 4 katılım bankasının lideri Bank Asya, evvela itibarsızlaştırılacaktı.

Piyasa değeri düştüğünde ve mevduat çıkışı zirve yaptığında BDDK, SPK ve Borsa İstanbul şürekâsı gece yarısı operasyonu ile bankanın anahtarlarını beyefendiye takdim edecekti. Kifayetsiz muhterislerin nezdinde Bank Asya’nın 185 imtiyazlı ortağının mülkiyet hakkının ehemmiyeti yoktu. Meş’um emellerine vuslatın sevinci ile vicdanlarındaki ağrıyı dindireceklerini zannediyorlardı. Öyle iman ettiler ki buna, Bank Asya’nın tetikleyeceği sistemik riski bile gözleri görmez oldu. Domino tesiri ile 4 katılım bankasının hepsi batsa bile ehemmiyeti yoktu!  

Mukim Öztekin baskılardan bunaldığını gizlemedi. Hatta Bank Asya’yı hedef alan iftiraların başladığı günlerde tutuk kaldı. Bankacılık Kanunu’nun kendisine yüklediği mes’uliyeti gecikmeli yerine getirdi. Oysa herhangi bir bankaya mesnetsiz saldırılar başladığında BDDK’nın masaya yumruğunu vurması icap ederdi. Bu gecikme şaşkınlıkla karşılandı. Lakin Öztekin, müteakip günlerde o tutuk tavrı telafi edecek duruş sergiledi. Hukukî ve malî mesnetten mahrum bir adım atmadı. Birileri istiyor diye o imzayı atmadı.

Bank Asya yönetimine yol gösterdi. Birilerinin yıkmaya çalıştığı Bank Asya’nın faaliyetini sürdürmesi adına yapıcı olmayı tercih etti. Bank Asya’ya reva görülen muameleyi belki çıkıp yüksek sesle telaffuz edemedi. Kapalı kapılar ardında gördüğü riyakârlıklar ruhunu örselemişti. Muzdaripti. Dinmeyen baş ağrısına şifa ümidi ile hekime müracaat etti. Maalesef beyninde habis ur vardı. Tümörün hikâyesi, BDDK’da yapayalnız verdiği mücadelenin kronolojisi ile kesişiyordu.

Duruşundaki tutarlılık hükümet çevrelerini rahatsız etti. Yine de taviz vermedi. Kanser olduğunu öğrendiğinde ‘ölüm’lü dünyadan el etek çekmeye karar verdi. BDDK Başkanlığı’ndan istifa etti. 50 yaşını görüp görmeyeceğini bilmiyordu. Her insan gibi mazisi gözünün önünden geçti. Bank Asya’ya bir tekme de vurmadığına hamd etti. O imzayı atmamış olmakla müteselli dünyadan göç edeceği günü gözledi.

Korku imparatorluğu tesis edenler memlekette iletişim imkânı bırakmadı. Bu yüzden gazeteci olarak cevabını aradığım sualleri kendisine tevcih edemedim. Yer yer muarız makaleler kaleme aldım. Halefi Mutalip Ünal’ın 28 Şubat’ta yaptığı fişlemeleri mumla aratacak icraatına şahit olunca Mukim Öztekin’in hak ve adaletten sapmamak için verdiği mücadeleyi daha derinden idrak ettim. Şehir dışında olmasa idim cenaze namazına icabet edecektim.  

Hayatın cilvesi işte. Bazıları attıkları imza ile dünya ve ahiretini üç kuruşa satarken, bazıları atmadığı imza ile cümle âleme ders veriyor.

Mukim Öztekin, atmadığı o imza ile yâd edilecek. Allah rahmet eylesin. (Amin)

Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde