Muhalif gazetecilerinin basın kartları iptal edildi

Muhalif gazetecilerinin basın kartları iptal edildi

Hakkında soruşturma başlatılan Özgür Gündem gazetesinde çalışan gazetecilerin sarı basın kartları iptal edildi.

Muhalif gazetecilerinin basın kartları iptal edildi
16px
24px
15.03.2016 13:26
ABONE OLgoogle
Gazetecilerin telefonlarına Başbakanlığa bağlı Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden (BYEGM) gönderilen mesajlarda "Basın kartınız, durumunun Basın Yayın Kanunu'na uygun olmaması nedeniyle iptal edilmiştir. Lütfen iptal olan kartınızı İl Müdürlüğü'ne iade ediniz" mesajlarının geldiği belirtildi.

Özgür Gündem hakkında 14 Mart tarihli sayısı hakkında 'Newroz'un ayak sesleri' başlıklı haber nedeniyle soruşturma başlatılmış, daha sonra gazete mahkeme kararıyla toplatılmıştı.

Diyarbakır'daki Özgür Gündem çalışanlarından Sedat Yılmaz, Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda karara şaşırdığını, ancak meseleğe devam edeceğini söyledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, uygulamayı yanlış bulduklarını ifade ederek "Basın kartı, bir anlamda basın emekçilerinin kimliğidir" dedi.
BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Olcayto, "Nevruz geliyor. Buna yönelik bir hazırlık var" derken, Özgür Gündem gazetecilerinin 'PKK'ya yardım etmek gerekçesiyle' kartlarının iptal edildiğini söyledi.

Yaşanan gelişmenin, geçen yıl değiştirilen Basın Kartları Yönetmeliği'nin bir sonucu olduğunu ifade eden Olcayto, "Yarın, öbür gün bütün sol yayın organlarının basın kartlarını iptal edebilirler... Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nün çok yanlış bir tutumu" dedi.

Değişen yönetmelik

Kayyum atanan Zaman gazetesi çalışanlarının basın kartları da iptal edilmiş, gazeteye destek verenler kararı üzerinde İngilizce 'Geçersiz' yazan basın kartı şeklindeki pankartlarla protesto etmişti.

Geçen yıl Basın Kartları Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeyle sarı basın kartı başvurularını değerlendiren komisyonun üye sayısı 13'ten 15'e çıkarılmış ve Genel Müdürlüğe üyelerin yarısından fazlasını belirleme yetkisi tanınmıştı.

Yeni yönetmeliği 'hukuksuz ve tek taraflı' olarak yorumlayan TGC'nin yanı sıra Türkiye Gazeteciler Sendikası Basın Kartları Komisyonu'ndan çekilme kararı almışlardı.
TGC Başkanı Turgay Olcayto, "O dönemde 'Paralelcilerin gazetelerine basın kartı vermeyeceğiz' diyorlardı. Biz de onların basın emekçisi olduklarını anlatıp bu tutumun yanlış olduğunu söylüyorduk" dedi.

Olcayto, Zaman gazetesine kayyum ataması yapıldıktan sonra gazete çalışanlarının sarı basın kartlarının iptal edildiğini de hatırlattı.

"Şimdi Ankara saldırısının ardından 'PKK'ya yardım gerekçesiyle Özgür Gündem için bu uygulamayı yapıyorlar" diyen Olcayto, konuyla ilgili TGS ile birlikte ortak bir basın açıklaması yapacaklarını ifade etti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde