Muhalefete hazine yardımı risk altında

Muhalefete hazine yardımı risk altında

AKP, muhtemel erken seçimde muhalefete hazine yardımı yapılmasını engellemeyi planlıyor.

Muhalefete hazine yardımı risk altında
16px
24px
03.08.2015 07:25
ABONE OLgoogle
AKP, muhtemel erken seçimde muhalefete hazine yardımı yapılmasını engellemeyi planlıyor. Siyasi Partiler Kanunu’nda “Aynı yıl içinde iki seçim olursa partilere hazine yardımı yapılacağı” yönünde kesin hüküm bulunmuyor.

Muhtemel bir erken seçim ile yeniden tek başına iktidar olmayı planlayan AKP, muhalefet partilerine “hazine yardımı” ile vurmaya hazırlanıyor. Taraf’ın ekonomi bürokratlarından edindiği bilgiye göre, Siyasi Partiler Kanunu’nda, aynı yıl içinde ikinci kez yapılan seçimlerde partilere Hazine yardımı yapılacağına yönelik kesin hüküm bulunmuyor.

Bu da, AKP’ye Hazine yardımını askıya alma kozu veriyor. Eğer üzerinde çalışılan plan hayata geçirilirse, dört siyasi partiye de erken seçimde Hazine yardımı verilmeyecek. Bu durum en çok ekonomik açıdan zor durumda bulunan muhalefet partilerini etkileyecek, propaganda faaliyetlerine ağır darbe vuracak. 13 yıldır iktidarda bulunan AKP’nin ise kaynak açısından bir sıkıntısı bulunmuyor.

Çünkü, 7 Haziran seçimleri öncesinde, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Başbakan kamu kaynaklarından yararlanarak seçim çalışmalarında bulunmuştu. Bu da, partiler arasında haksız rekabete yol açtığı için tartışma konusu olmuştu. Seçimler , 2016 yılında yapılması hâlinde ise Hazine yardımında sıkıntı yaşanmayacak. Çünkü, erken seçim kararı alınsa da aynı yıl içinde yapılmayacağı için siyasi partiler Hazine yardımını üç kat olarak alabilecekler.

531 MİLYON LİRA DAĞITILDI

Siyasi Partiler Yasası’na göre, TBMM’de temsil edilen üç siyasi parti 7 Haziran seçimleri öncesinde 531.1 milyon liralık Hazine yardımı aldı. Yasaya göre, bütçenin beş binde 2’si Meclis’te bulunan partilere dağıtılıyor. Dağıtım oylar oranında gerçekleşiyor. Yani bütçeden her yıl bütçenin beş binde 2’si oranında yardım siyasi partilere dağıtılıyor. Bu yardım tutarı, yerel seçimlerde iki kat, genel seçimlerde üç kat artıyor.

Bu nedenle, 7 Haziran seçimleri öncesinde, üç siyasi partiye toplam 531.1 milyon liralık yardımda bulunuldu. HDP ise, bu yardımdan yararlanamadı. AKP’nin tek başına iktidar planında yer alan diğer bazı projeler ise şöyle: Hazine yardımlarını askıya almak. Güneydoğu’daki köylere taşımalı sandık uygulamasına getirmek. İç Anadolu küçük farklarla kaybedilen yaklaşık 10 milletvekilinin geri alınmasını sağlamak.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde