Moody's: Türk bankaları dövize aşırı bağımlı

Moody's: Türk bankaları dövize aşırı bağımlı

Moody's, Türk bankalarının dövize aşırı bağımlılıklarının ve dış finansman temiminin pahalılanmasının kredi büyümesini yavaşlatabileceğini belirtti.

Moody's: Türk bankaları dövize aşırı bağımlı
16px
24px
01.10.2015 13:54
ABONE OLgoogle
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk bankalarının dış finansmana aşırı bağımlılıklarının ve dış finanman temiminin pahalılanmasının 2015-2016 döneminde kredi büyümesini yavaşlatabileceğini bildirdi. 

"Dış Fonlamaya Yüksek Bağımlılık Kredi Büyümesi İçin Ciddi Bir Risk"başlığıyla rapor yayınlayan Moody's, "Türk bankalarının kredilerinde geçtiğimiz 5 yıldaki hızlı büyüme, büyük ölçüde döviz cinsinden fon girişiyle fonlandı, yurtiçi mevduatlar kredi büyümesini yakalayamadı"değerlendirmesinde bulundu. 
   
Moody's Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Kredi Yetkilisi Irakli Pipiatarafından hazırlanan raporda, yabancı yatırımcı güveninin azalmasının bankaların fonlamaya ulaşımını zorlaştırdığını ve karlılığın hali hazırda aşağı yönlü baskılarla karşı karşıya olduğu ortamda yüksek risk primleriyle karşı karşıya kalındığını vurguladı. 
     
Bunun sonucu olarak Türk bankalarının kredi verme oranlarının düşürmeye karar verebileceklerini belirten Moody's, oranın yılın ilk 6 ayında yüzde 11 olan mevduat büyümesi oranına veya altına gelebileceğini ifade etti. Moody's 2010 yılından bu yana yıllık kredi büyüme oranının yüzde 25 olduğunu hatırlatırken, geçen yıl yurtiçi tasarruflarda büyümenin yüzde 16 olduğuna da dikkat çekti. 
     
Moody's verilerin Türk bankalarını nsermaye piyasası borçlanmalarının2015'in ilk yarısında iki kattan fala artarak 152 milyar dolar olduğunubelirtirken, bu oranın 2010 sonunda 66 milyar dolar seviyesinde olduğunu da hatırlattı. Türk bankaları tarafından veriler kredilerin ise aynı dönemde 356 milyar dolardan 540 milyar dolara çıktığı vurgulandı. 
   
 Döviz cinsinden fonlamanın büyük kısmının kısa vadeli olduğunu ifade eden Moody's bunun yüksek refinansman maliyetleri sonucunu doğurabileceğini belirtirken, bankaların 2016 sonuna kadar vadesi gelecek toplam döviz yükümllüyüklerinin tamamını karşılamaya yetecek likit varlıkları olduğunu savundu. 
     
Moody's raporunda dışarıdan fon temiminin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için gelecek 12-18 aylık dönemde ABD'de faiz artırımının yol açacağı zayıf uluslararası fon akışına bağlı olarak nadir bulunan bir şey haline gelebileceğini vurguladı. 
     
Yurtiçi ve bölgesel faktörlerinde yatırımcı güveni üzerinde baskı yarattığını belirten Moody's, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin büyük olasılıkla bastırılmış kalmaya devam edeceğini ifade etti. Moody'sTürkiye için 2015 büyüme tanmininin yüzde 3 olduğunu hatırlattı. Türk Lirası'nın yıl başından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 23değer kaybettiğine işaret eden Moody's buna neden olarak seçimlerin tekrarının yarattığı belirsiz politik ortamı, artan jeopolitik gerilimlerive Fed'in yapması beklenen faiz artırımı gösterdi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde