Milli parkların özelleştirilmesinde usulsüzlük

Milli parkların özelleştirilmesinde usulsüzlük

Orman Bakanlığı’nın 2013 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, milli parkların özelleştirilmesinde çok sayıda usulsüzlük tespit etti.

Milli parkların özelleştirilmesinde usulsüzlük
16px
24px
24.11.2014 07:58
ABONE OLgoogle
Orman Bakanlığı’nın 2013 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, milli parkların özelleştirilmesinde çok sayıda usulsüzlük tespit etti. Ancak bakanlık ilgili bölümü rapordan çıkarttırdı. Raporu hazırlayan denetçilerin de görev yerleri değiştirildi
 
AKP’li yöneticilerin, “duman oluruz” sözleri ile tarihe geçen Sayıştay Başkanlığı’nın raporları, Hükümet için sorun olmaya devam ediyor. En son sorun ise, Sayıştay denetçilerinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2013 yılı hesaplarıyla ilgili hazırladığı raporda yaşandı. Rapor, kurum içinde “sansür kurulu” olarak nitelendirilen Değerlendirme Kurulu’nda iki kez görüşüldü. İkinci görüşmede, “millî parkların kiralanmasına yönelik tespitler” rapordan çıkarıldı. Raporu hazırlayan denetçilerin de görev yerleri değiştirildi.
Sayıştay’daki “orman krizinin” ayrıntıları şöyle:
 
DENETÇİLER AYLARCA UĞRAŞTI
 
Sayıştay Başkanlığı’na bağlı denetçiler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2013 yılı hesaplarını inceleyerek rapor hâline getirdi. Bu incelemeler sırasında Bakanlık’a bağlı millî park alanları içindeki kiralamalarda birçok usûlsüz işlem yapıldığı tespit edildi. Denetçiler, aylarca uğraşarak, bu usûlsüzlükleri tek tek belgeledi. 2013 yılı raporunda bu tespitlere ayrıntılı olarak yer verildi. Rapor, Sayıştay bünyesinde kurulu bulunan Rapor Değerlendirme Kurulu’ndan küçük değişikliklerle geçti. Onay alan değerlendirmeler içinde millî parklardaki kiralama işlemlerinde yapılan usûlsüzlükler de yer aldı.
 
KURUL İKİ KEZ GÖRÜŞ VERDİ
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2013 yılına ilişkin rapor tam TBMM’ye gönderilme aşamasındayken ilginç bir gelişme yaşandı. Raporun Değerlendirme Kurulu’nda tekrar ele alınması kararlaştırıldı. İkinci görüşmede ise, rapordan kiralamalarla ilgili usûlsüzlükler çıkarıldı. Bu durumun Sayıştay tarihinde bir ilk olduğu kaydedildi. Yani, değerlendirme kurulunun ilk kez bir rapor için ikinci kez görüş (onay) verdiği kaydedildi. Bu durumun Sayıştay içinde de rahatsızlığa yol açtığı, bazı üyelerin raporun ikinci kez kurula gelmesine tepki gösterdiği öğrenildi.
 
GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ
 
Orman ve Su Bakanlığı raporunun kurulda iki kez görüşülmesinde, bir kurul üyesinin etkili olduğu belirtildi. Aynı Sayıştay üst düzey yöneticisinin, raporun yeniden ele alınması konusunda diğer üyelerin ikna edilmesinde de yoğun çaba harcadığı kaydedildi. Bu arada, Orman ve Su Bakanlığı’nın raporunu hazırlayan denetçiler S.D. ile G.Ü.’nün görev yerlerinin değiştirildiği ifade edildi. Sayıştay yönetimi, görev değişikliğini “rotasyon” gerekçesi ile yaptığını öne sürdü. Ancak kurum içinde, görev değişikliğinin orman raporu nedeniyle gerçekleştiği konuşuluyor.

Hüseyin Özay/Taraf
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde