Milletten sonra gözü Cerattepe’de

Milletten sonra gözü Cerattepe’de

“Milletin .. koyacağız” diyen işadamı Mehmet Cengiz, doğaya da el attı. Cengiz’in çalışanları, devletin gücünü de arkasına alarak maden çıkartmak üzere Cerattepe bölgesine doğru yola çıktı. Artvin halkı ayaklandı.

Milletten sonra gözü Cerattepe’de
16px
24px
17.02.2016 08:37
ABONE OLgoogle
Kafkasör Yaylası ile Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetleri için şirket yetkililerinin bölgeye geleceği duyumunu alan yüzlerce Artvinli sokaklara döküldü. Cerattepe’ye çıkan yolları araçlarıyla ulaşıma kapattı.

6 İLDEN TAKVİYE GELDİ

Sabah erken saatlerde maden şirketi yetkilileri, iş makineleri ve konteynerler ile Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Gümüşhane ve Erzurum’dan gelen çevik kuvvet ve jandarma birlikleri eşliğinde Kafkasör Yaylası’na doğru yola çıktı. Konvoya TOMA ve zırhlı araçlar da eşlik etti.

VEKİL, BAKAN ÇELİK’İ ARADI

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvinli bakan Faruk Çelik’i aradı ve “30 dakikalık müddet aldık. Tek umudumuz sizsiniz. Biraz sonra burası karmakarışık olacak. Artvin’de devletle halk bir kere karşı karşıya geldi mi ipler kopar. Çok zor durumdayız” dedi.

POLİS VURDU, EYLEMCİLER TEPELERE ÇEKİLDİ

Maden şirketinin görevlileri ve polis, protestocu gruba doğru yürüyüşe geçti. Kendilerini durdurmak isteyen milletvekillerini de kenara iterek yürüyüşüne devam etti.

Fakat halkın yolu açmaması üzerine arbede çıktı. Polis, biber gazı sıktı. Bu sırada tepelerde bulunanlar da polise taş attı. Yaklaşık 15 dakika süren müdahale ardından sağlık görevlilerinin gazdan etkilenen çok sayıda kişiye müdahale etmesi için polis ekipleri çekildi.

HERKES İKNA OLDU ALA HARİÇ: VURUN GEÇİN

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, bütün bakanları ikna ettikleri halde İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ikna edilemediğini anlatırken, “Vurun geçin” demiş. Herkes ikna oldu, bir o ikna olmadı. Parlamentoya gidince kendisiyle görüşeceğim” dedi. Bayraktutan, Artvin valisinin de makamına gitti.

İSTANBUL’DA KEMENÇELİ PROTESTO

‘Karadeniz İsyandadır Platformu’ protesto amacıyla Cengiz İnşaat’ın İstanbul Üsküdar’daki merkezine yürüdü. Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in adı 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan sonraki süreçte sık sık gündeme gelmişti. İnternete sızan yasal dinleme kayıtlarında Mehmet Cengiz’in “Milletin a.... koyacağız” ifadeleri kamuoyunda büyük tepki çekmişti.

HASTANELERE HAZIRLIKLI OLUN TALİMATI

Artvin’deki esnaf sabah kepenk kapatarak nöbet bölgesine çıktı. Yaralananlar olabileceği göz önüne alınılarak Artvin Devlet Hastanesi’nin acil birimlerinin uyarıldığı ve ambulans ile sağlık personeli takviyesi yapıldğı belirtildi. 

CERATTEPE'DE NE OLUYOR?

Artvin’in eteklerine kurulduğu Cerrattepe’de söz konusu süreç 1980’lerden beri yaşanıyor. 

Artvinlilerin hukuk mücadelesi sonucu uluslararası iki maden şirketi 2005’te yöreyi terk etti. 

2012’de yapılan ihale ile Cerrattepe’nin maden ruhsatı Cengiz Holding’e verildi. 

Fakat Rize İdare Mahkemesi’ne 2013’te ÇED’in iptali için açılan dava 2015’te neticelendi. Ama 16 Haziran 2015’te yeni ÇED raporu ‘kamu yararı vardır’ gerekçesiyle tekrar kabul edildi.

Polisin sıktığı biber gazından etkilenen CHP’li Uğur Bayraktutan, limon yardımıyla gazın etkisini azaltmaya çalıştı. Bu sırada bir polis memuru da eline su dökerek Bayraktutan’a yardımcı oldu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde