“Milletin A’sına koyan” yandaşa özel imar izni

“Milletin A’sına koyan” yandaşa özel imar izni

AKP döneminde ihale rekoru kıran Mehmet Cengiz, İstanbul Ataşehir’de yapacağı plaza için emsal arttırımı istedi.

“Milletin A’sına koyan” yandaşa özel imar izni
16px
24px
06.03.2015 07:39
ABONE OLgoogle
AKP döneminde ihale rekoru kıran Mehmet Cengiz, İstanbul Ataşehir’de yapacağı plaza için emsal arttırımı istedi. Büyükşehir Belediye Meclisi reddedince devreye Çevre Bakanlığı girdi ve istenilen değişikliği yaptı.

Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın Baş­ba­kan­lık dö­ne­min­de yıl­dı­zı par­la­yan, 25 Ara­lık Yol­suz­luk ta­pe­le­rin­de ‘Mil­le­tin A’­sı­na ko­ya­ca­ğı­z” de­di­ği için pa­ra ce­za­sı­na çarp­tı­rı­lan işa­da­mı Meh­met Cen­gi­z’­in bir fo­ya­sı da­ha or­ta­ya çık­tı. Şir­ke­ti Cen­giz İn­şa­at, İs­tan­bul Ata­şe­hi­r’­de­ki 3378 ada  1’in­ci par­sel­de bu­lu­nan 1.604,02 m2 ara­zi­yi 2011’de sa­tın al­dı.

Şir­ket, ara­zi üze­rin­de­ki 3-4 kat­lı bi­na­yı yı­ka­rak ‘A­ta­şe­hir Pla­za­’ yap­mak için kol­la­rı sı­va­dı. Ve İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­’n­den “Ti­ca­ret ve Ko­nut Ala­nı­” olan ara­zi için hem em­sal art­tı­rı­mı hem de ko­nut ala­nı­nın çı­ka­rı­la­rak sa­de­ce “ti­ca­ret ala­nı­”na alın­ma­sı için plan de­ği­şik­li­ği ta­le­bin­de bu­lun­du. Bu top­lam in­şa­at ala­nın 3 bin 320 m2’ den 4 bin 10 m2’ ye çı­ka­rıl­ma­sı an­la­mı­na ge­li­yor­du.

Tİ­CA­RET ALA­NI YAP­TI­LAR

İmar de­ği­şik­li­ği ta­le­biy­le il­gi­li İBB İmar Ko­mis­yo­nu ra­por ha­zır­la­dı. Ra­por­da gö­rüş is­te­nen İBB Plan­la­ma Mü­dür­lü­ğü “Söz ko­nu­su tek­lif­le top­lam in­şa­at ala­nı­nın 3 bin 320 m2’ den 4 bin 10 m2’ ye çı­ka­rıl­dı­ğı gö­rül­mek­te olup, söz ko­nu­su tek­li­fin ‘Ko­nut Ala­nı­’ azal­tı­cı, ‘Ti­ca­ret Ala­nı­’ ve ya­pı yo­ğun­lu­ğu art­tı­rı­cı, çev­re par­sel­ler için ör­nek teş­kil edi­ci bir ni­te­lik ta­şı­dı­ğı gö­rül­mek­te­di­r” de­nil­di. İBB Mec­li­si 12.10.2012’de oy­bir­li­ğiy­le al­dı­ğı ka­rar­da plan de­ği­şik­li­ği­nin mev­cut plan ka­rar­la­rı­na ay­kı­rı­lık teş­kil et­ti­ği ge­rek­çe­siy­le Cen­giz İn­şa­at’­ın ta­le­bi­ni red­det­ti.

MET­RE­KA­RE­Sİ 20 DO­LA­RA

An­cak şir­ket ka­ra­ra uy­ma­dı. Cen­giz İn­şa­at pla­za­yı imar plan­la­rı­na ay­kı­rı ola­rak, mev­cut em­sa­lin çok üze­rin­de top­lam 5 bin 100 met­re­ka­re kul­la­nım alan­lı ola­rak ta­mam­la­dı. Hat­ta pla­za, sa­hi­bin­den.co­m’­da met­re­ka­re­si 20 do­lar­dan ki­ra­ya çı­ka­rıl­dı. Ha­zi­ran 2014’te de tes­lim edi­le­ce­ği ya­zıl­dı.

Çev­re Ba­kan­lı­ğı ise Cen­giz İn­şa­at’­ın is­te­di­ği plan de­ği­şik­li­ği­ni geç­ti­ği­miz 7 ağus­tos­ta ona­dı. Ba­kan­lı­ğın ka­ra­rın­dan çok ön­ce in­şa­atın bi­ti­ril­di­ği­ni be­lir­ten CHP’­li Mec­lis üye­le­ri Hak­kı Sağ­lam ve Hü­se­yin Sağ ko­nu­yu yar­gı­ya ta­şı­dı. Mec­lis üye­le­ri, Cen­giz İn­şa­at’­ın plan de­ği­şik­li­ği­nin onay­la­ya­ca­ğı­nı ön­ce­den bi­le­rek in­şa­atı bi­tir­di­ği­ni ve bi­na­nın ba­kan­lık olu­ruy­la ya­sal­laş­tı­rıl­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

Hande Zeyrek/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde