Migros'a ortaklık teklifinin altında ne var?

Migros'a ortaklık teklifinin altında ne var?

Yurtiçinde bira satışları daralan Anadolu Grubu, Migros'a ortaklık için fazladan 500 milyon lira teklif etti. Fazladan verilen paranın altında bira satış kanalını başka bir gruba kaptırmamak var.

Migros'a ortaklık teklifinin altında ne var?
16px
24px
04.10.2014 08:36
ABONE OLgoogle
Yurtiçinde bira satışları daralan Anadolu Grubu, Migros'a ortaklık için fazladan 500 milyon lira teklif etti. Fazladan verilen paranın altında bira satış kanalını başka bir gruba kaptırmamak var. Özilhan ise "Yeni bir sektörde büyümek istiyoruz" diyor

Yurtiçi bira operasyonlarında özellikle son bir yılda ciddi bir daralma yaşayan Anadolu Grubu'nun, perakende devi Migros'a piyasa değerinin yüzde 36 üstünde bir değerle ortak olmayı teklif etmesi, kafaları karıştırdı.

Yurtiçinde satış kanalı hızla daralan ve önemli perakende şirketleri içerisinde sadece Migros, Carrefour ve Kipa'da bira satışı yapabilen Anadolu Grubu, Migros gibi önemli bir dağıtım kanalını, bira satışı yapmayacak bir gruba kaptırmak istememesinin bu teklifte etkili olduğu belirtildi. 

FAZLADAN 500 MİLYON 

Anadolu Grubu, borsada hisse fiyatı 19.10 lira olan Migros için, BC Partners'a hisse başına 26 liradan ortaklık teklif etti. Yapılan teklife göre Anadolu Grubu, Migros'un yüzde 40.25'i için 1 milyar 863 milyon lira ödemeyi kabul etti.

Borsada ise söz konusu hisselerin değeri 1 milyar 368 milyon lira seviyesinde bulunuyor. Anadolu Grubu'nun yaklaşık 500 milyon liralık fazla ödemeyi, bu yılın ilk altı ayında satış hacmi yüzde 9.2 daralan yurtiçi bira operasyonlarında en azından mevcut durumu korumak için göze aldığı ileri sürülüyor. Anadolu Grubu'nun Migros'ta da bira satışı yapamaması satış kanalı olarak sadece tekel bayilerine mahkum olması anlamına gelecek. 

ÖZİLHAN 'BÜYÜME' DEDİ 

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Migros'a yapılan teklifin Anadolu Efes için yeni bir satış kanalı oluşturulması amacı taşımadığını belirtti.

Özilhan, "Migros Efes satışlarında yüzde 4 civarı paya sahip. Bunun için bu kadar önemli bir para verilmez" dedi. Özilhan, bu girişimin yeni bir sektörde büyüme stratejisinin sonucu olduğunu kaydetti. Migros hisseleri dün borsada yüzde 7.33, Anadolu Efes ise yüzde 6.72 arttı. 

1.000 EKOMİNİ VAR

Anadolu Grubu aslında perakendeye yabancı değil. Grup, "Ekomini" markasıyla açtığı küçük formatlı marketlerle pazarda faaliyet gösteriyor. Tuncay Özilhan'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye genelinde bin civarında Ekomini bulunuyor.

Sektör temsilcileri ve analistlere göre grup, Ekomini ile de daralan Türkiye alkol pazarında Anadolu Efes'in mevcut satış kanallarını elinde tutmayı ve büyütmeyi amaçlıyor. Migros, eylül sonu itibarıyla Türkiye'de bin 87, yurtdışında da 41 olmak üzere toplam bin 128 mağaza ile faaliyet gösteriyor.

ÖZİLHAN İNANDIRICI BULUNMADI

Özilhan aldıkları kararda biranın herhangi bir etkisi olmadığını söylese de sektör kendisiyle aynı görüşte değil. Perakende sektörünün önde gelen bir temsilcisi, "Anadolu Grubu alkol tarafında epey sıkıştı. Satış noktalarına hakim olabilme adına Migros'a teklif götürmüş olabilir" dedi. Anadolu Grubu'nun Migros'ta içki reyonlarını büyüteceği ileri sürüldü.

YURTİÇİNDE BİRA SATIŞLARI DÜŞÜYOR

Kanuni düzenlemelerdeki değişiklikler ve satış kanallarının daralması, Anadolu Grubu'nun yurtiçi bira operasyonlarını olumsuz etkiledi. Yurtiçi bira satışları Anadolu Efes'in 2012 cirosunun yüzde 25'ini oluştururken, bu oran geçen yıl yüzde 16'ya indi.

Grubun cirosu yüzde 43 artarken, yurti içi bira satışları geçen yıl yüzde 5.5 azalarak 1.5 milyar liraya geriledi. Bu yılın ilk yarısında yurtiçi bira satışları 833 milyondan 801 milyon TL'ye indi. Yurtiçi bira satış hacmi ise miktar olarak yüzde 9.2'ye düştü.

TEKLİF ŞAŞKINLIK YARATTI

 Borsadaki fiyat: 19.10 TL 
 Borsadaki değer: 3.4 milyar TL 
 Teklif edilen fiyat: 26 TL 
 Satış değeri: 4.6 milyar TL 
 %40.25'in borsa değeri: 1.368 milyon TL 
 Anadolu Grubu'nin teklifi: 1.863 milyon TL

Özge Yavuz/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde