Meslek liselerini patronlar yönetecek

Meslek liselerini patronlar yönetecek

Yeni meslek liseleri özel sektör işletmelerine yakın yerlerde kurulacak, Şirketlerin okullarda atölye ve laboratuvar kurmasının önü açılacak.

Meslek liselerini patronlar yönetecek
16px
24px
19.04.2015 08:44
ABONE OLgoogle
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinin ardından ilk el atacakları konunun, meslek liselerinin bütünüyle reforme edilmesi olduğunu açıkladı.

TOBB’un 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şûrası’nda 81 ilden gelen oda ve borsa temsilcisi “patronlara” meslek liseleri müjdesi veren Davutoğlu,“Üniversitelerde ve üniversite sonrasında birikimi engellemek için meslek liselerini iş dünyasıyla yeniden tanzim edeceğiz. Yüzde 50 resmi, yüzde 50 özel katılımlarla meslek liselerini en kaliteli hale getirelim” dedi.

Mayıs 2014’de yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı 2014-2018 yıllarını kapsayan “Türkiye Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nın ayrıntıları şöyle: 

Hedef 2017

Patronlarla işbirliği: Meslek liselerinde yeni bir “okul yönetim modeli” geliştirilecek. Yasal çalışmasının 2017 yılına kadar tamamlanmasının öngörüldüğü plana göre okullar; belediyelerin, meslek kuruluşu ve yerel sektör işbirliği ile yönetilecek.

Müfredatı da şirketler belirleyecek: Müfredat işgücü piyasası ihtiyaçlarına göre geliştirilecek. Okul kitapları ve ders materyalleri, yönetimlerinde belediyelerin ve şirketlerin de olduğu okullar tarafından hazırlanacak.

Okulları belediyeler yapacak: Belediye yasasının belediyeler için “devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaat ve bakım onarımını yaptırabilir. Her türlü araç gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir” hükmüne işlerlik kazandırılacak.

Patronlar donatacak

Patronlar da okulu donatacak: Yeni meslek liseleri özel sektör işletmelerine yakın yerlerde kurulacak, Şirketlerin okullarda atölye ve laboratuvar kurmasının önü açılacak. Ayrıca şirketlerin kendi meslek liselerini kurması, “sektör odaklı okullar açılması” için de yeni teşvik mekanizmaları kurulacak. Öğretmenler şirketlerde eğitilecek: Meslek lisesi eğitimcileri, KPSS’yi kazanıp atandıktan sonra aday öğretmenlik eğitiminin bir bölümünü şirketlerde tamamlayacak.

Lotodan pay: Şans oyunları, trafik cezaları ve bunun gibi diğer kaynaklardan mesleki ve teknik eğitime pay aktarılacak.
Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde