‘Merkez’den ihracat desteği

‘Merkez’den ihracat desteği

MERKEZ Bankası finansman sıkıntısı çeken şirketlere kredi sağlamak için harekete geçti.

‘Merkez’den ihracat desteği
16px
24px
26.07.2016 05:50
ABONE OLgoogle
Merkez Bankası reeskont kredisi limitini 17 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkardı. Böylece ihracatçı, gelecekte alacağı dövizi şimdiden Türk Lirası üzerinden almış olacak; bir süre sonra da Merkez Bankası’na döviz olarak ödeyecek. Hem ihracatçı desteklenmiş olacak hem de Merkez Bankası’nın rezervi artacak.

Merkez’den bu hamle gelirken dün piyasalar da oldukça ılımlı bir gün geçirdi. Dolar 3.0228 liraya kadar gerilerken bankalararası piyasalarda son işlemler 3.0360 lira seviyesinden yapıldı. Serbest piyasada da dolar günü 3.0300 liradan tamamladı.

Borsa İstanbul da geçen haftaki kayıpları geri alabilmek için dün oldukça hızlı yükseliş gösterdi. Borsa günü yüzde 3.40 yükselişle 74 bin 174 puandan kapattı. Geçtiğimiz hafta yüzde 10’u aşan 10 yıllık gösterge tahvil faizi dün yüzde 9.87’ye geriledi. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.35’e indi.

LİMİT DE ARTIRILDI

Merkez Bankası’ndan dün yapılan açıklamada, banka tarafından sağlanan reeskont kredisi imkanının kullanımının yaygınlaştırılması ve bankanın döviz rezervinin artırılması amacıyla reeskont kredisi limitini 17 milyar dolardan 20 milyar dolara yükseltildiğini duyurdu.

Bu tutarın 17 milyar dolarlık bölümü Türk Eximbank’a, 3 milyar dolarlık bölümü de ticari bankalara tahsis edildi.

Toplam kredi limitindeki artışa bağlı olarak firma bazında kredi limitleri; Dış Ticaret Sermaye Şirketleri için 300 milyon dolardan 400 milyon dolara, diğer firmalar için 250 milyon dolardan 350 milyon dolara yükseltildi. Merkez Bankası, bu yolla hem ihracatçıları rahatlatıyor hem de rezervini artırıyor.
Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde