Merkez Bankası'ndan flaş döviz müdahalesi: Piyasa 1.4 Milyar sürdü

Merkez Bankası'ndan flaş döviz müdahalesi: Piyasa 1.4 Milyar sürdü

Merkez Bankası, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkan oranı üst sınırını yüzde 55'e indirdi

Merkez Bankası'ndan flaş döviz müdahalesi: Piyasa 1.4 Milyar sürdü
16px
24px
06.11.2017 11:13
ABONE OLgoogle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Zorunlu Karşılıklara ilişkin basın duyurusu yayınladı. Buna göre Merkez; rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkan oranı üst sınırını yüzde 60'tan yüzde 55'e indirdi.  

Buna göre Merkez Bankası piyasaya 1.4 milyar dolar sürdü. Merkez'in bu hamlesinden sonra dolar/TL 3.88 seviyesinden 3.85 seviyesine indi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlendiğini belirterek rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin üst sınır ile dilim aralıklarında değişiklik yaptı.

TCMB rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırını yüzde 60’tan yüzde 55’e düşürürken, tüm dilim aralıkları da 5’er puan aşağı çekti.

Dünya devinden flaş dolar açıklaması: 3.90'ı aşarsa..

Açıklamaya göre söz konusu değişiklik ile yaklaşık 5.3 milyar TL likiditesi piyasadan çekilecek, yaklaşık 1.4 milyar dolar döviz bankaların kullanımına geçecek.

Merkez Bankasının reeskont kredilerinin geri ödeme koşulları ve rezerv opsiyon mekanizması çerçevesinde attığı adımların döviz piyasalarına yaklaşık 6,4 milyar dolar büyüklüğünde etki yapması bekleniyor.

Dolar/TL TCMB'nin adımları ile düşüşe geçti 

Merkez Bankası, 2017 yılının ilk aylarında da benzer şekilde piyasada oluşan aşırı oynaklık ve ekonomik temellerden uzaklaşan sağlıksız fiyat oluşumlarına karşı Türk lirası likiditesini azaltmaya ve döviz likiditesini artırmaya yönelik bir dizi önlemi uygulamaya koymuştu.

Bankalararası Para Piyasasından sağlanan Türk lirası likiditenin aşamalı olarak azaltılması, zorunlu karşılık oranlarında indirime gidilmesi, Türk lirası depo karşılığı döviz depo işlemlerine başlanması, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredi geri ödemelerinin 2 Ocak 2017 tarihli kur esas alınarak Türk lirası cinsinden yapılabilmesi ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin artırılması gibi çeşitli uygulamalar, piyasaların istikrara kavuşmasında etkili olmuştu.

Merkez Bankasının aldığı önlemlerin ardından düşüşe geçen dolar/TL saat 11.00 itibarıyla yüzde 0,63 azalışla 3,8630'dan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,60 düşüşle 4,4860, sterlin/TL de yüzde 0,58 gerileyerek 5,0540 seviyesinden alıcı buluyor.

Geçen haftanın son işlem gününde yüzde 2,34 değer kazanarak haftayı 3,8876'dan tamamlayan dolar/TL, bu sabah 3,8905 ile 27 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

REZERV OPSİYONU MEKANİZMASI (ROM) NEDİR?

ROM, bankaların TCMB'de tutmak zorunda oldukları Türk lirası zorunlu karşılıkların belirli bir yüzdesini döviz (dolar ve/veya euro) ve standart altın cinsinden tesis edebilmelerine imkân tanıyan bir uygulama. ROM ile bankalara Türk lirası likidite gereksinimlerini karşılamak için döviz varlıklarını belli oranlarda kullanabilme imkânı sunuluyor. Böylelikle bankalar, Türk lirası zorunlu karşılıkları tesis etmede esneklik kazanmakta ve gönüllü olarak Merkez Bankasında döviz rezervi biriktiriyor. Otomatik dengeleyici olarak çalışması beklenen ROM, sermaye akımlarının yurt içi piyasalarda oluşturduğu döviz kuru oynaklığını düşürüyor ve bu nedenle faiz koridoruna olan ihtiyacı kısmen azaltıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde