Merkez Bankası'ndan flaş açıklama

Merkez Bankası'ndan flaş açıklama

Merkez Bankası 2.68'e çıkarak rekor kıran dolar kurunun ardından PPK gündemini açıklayarak piyasaya müdahale şekliyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası'ndan flaş açıklama
16px
24px
14.04.2015 16:30
ABONE OLgoogle
Merkez TL zorunlu karşılıkların ödenen kısmi faiz oranlarında artış gündeme alınacağı ifade edildi. Bu açıklamanın ardından 2.68 seviyesinde olan dolar kuru etkilenmedi. Dolar açıklamadan bir süre sonra 2.66 seviylerini gördü. Kimi uzmanlar PPK gündeminin önceden açıklanmasını 'saydamlıkta ileri bir aşama' olarak değerlendirdi.

Banka 22 Nisan 2015 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim, Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını ifade etti. Merkez, "Toplantıda gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirler de ele alınabilecektir" açıklamasını da yaptı.

MUĞLAK BİR SÖZLÜ MÜDAHALE 

Ne olduğnuu söylemiyor. Bunlar şu anda dişe dokurun bir adım değil. Kurdaki sorun Döviz likitidesinin azlığı değil. merkez bankası TL faizlerini etkilemekten uzak durduğu sürece bu tür manevralarla kuru kontrol edemez. Muğlak bir sözlü müdahale yaptığını düşünüyor” dedi. Söz konusu açıklamanın kur seviyesine bir etkisi olmayacağını düşünen Gürses, “ Bunların kura hiçbir etkisi olmayacak. Piyasanın döviz alma motivasyonunu etkilemeyecek. Döviz likiditesinden dolayı döviz alım durumu yok. Asıl soru döviz faizleri pahalı olduğu için mi TL faizi ucuz olduğu için mi döviz alınıyor?” diye konuştu.

BU AÇIKLAMA NE ANLAMA GELİYOR?

Peki Merkez Bankası'nın ilk kez Para Politikası Kurulu gündemini kamuoyuna açıklaması ne anlama geliyor? Ekonomi yönetiminden eski bürokratlar, belki de dünyada ilk kez bir merkez bankasının kurul toplantısı gündemini kamuoyuna açıkladığını belirtirken, "Çok akıllıca bir iş. Kur üzerindeki baskıyı azaltmak istiyor. Bunun için de iletişimini güçlendirmeye çalışıyor. Piyasalar 10 gün boyunca bunu tartışacak ve doğru fiyata yaklaşacak. Doğrudan iletişimi güçlendirlmeye yönelik bir karar" yorumunu yaptılar.  

Bir başka eski bürokrat ise, "Kurul gündemini açıklamak Merkez Bankası'nın saydamlıkta ileri bir aşamaya geçmesi, demek. Beklentileri yönlendirmeye çalışıyor. Panikleyen piyasayı yatıştırmayı hedefliyor. Piyasaya sakin olun, ben size ucuz döviz vereceğim, diyor. İkinci kararla da bankaların maliyetlerini azaltacağız, diyor. Ne kadar etkili olacağını göreceğiz" dedi. mi döviz alınıyor?” diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde