Merkez Bankası'nda büyük operasyon!

Merkez Bankası'nda büyük operasyon!

Merkez Bankası, SPK, BIST ve BDDK’da operasyon tedirginliği yaşanıyor. MB’nin Perşembe yapılacak genel kurulunda Erdem Başçı’nın istifa edeceği iddia edildi.

Merkez Bankası'nda büyük operasyon!
16px
24px
15.04.2014 08:54
ABONE OLgoogle
Merkez Bankası, SPK, BIST ve BDDK’da operasyon tedirginliği yaşanıyor. MB’nin Perşembe yapılacak genel kurulunda Erdem Başçı’nın istifa edeceği iddia edildi. Başkanın yerinde kalacağı, ancak kurumda büyük bir görevden alma operasyonu yaşanacağı konuşuluyor.

Merkez Bankası’nın 17 Nisan Perşembe günü gerçekleşecek Genel Kurulu öncesinde nefesler tutuldu. Haftaya damgasını vuracak olan Genel Kurul’a birkaç gün kala çok sayıda iddia gündeme gelirken, bunların en önemlisi Başkan Erdem Başçı’nın istifa olasılığına ilişkin oldu. Ancak Erdem Başçı’nın koltuğunda kalacağı, istifanın gündemde olmadığı belirtiliyor. Başçı’nın, halen banka içinde hazırlığı yapılan operasyonun kurumun başındaki isim olarak uygulayıcısı olacağı vurgulandı.

Buna göre bu güne kadar Maliye Bakanlığı, SGK gibi birçok kurumlardaki bürokratları hedef alan “paralel operasyonda” sıra Merkez Bankası’na ve diğer ekonomi ile ilgili birimlere geldi. Bu kapsamda Genel Kurul’un hemen ardından Merkez Bankası’nda üst düzey görevden almaların başlaması bekleniyor. Operasyon Başkan Başçı’nın imzasıyla hayata geçirilecek.

Gidecek isimler belli 

17 Aralık operasyonunun ardından Merkez Bankası’nda da beklenen operasyon için düğmeye basılırken, kimlerin görevden alınacağına ilişkin bazı isimler de telaffuz edilmeye başlandı.

Görevden alınacağı iddia edilen isimlerin, bir süre önce bankadaki üst düzey bürokratların casusluk soruşturmasıyla ilişkilendirilmelerine yol açan bir düzmece operasyon içinde oldukları, bankaya zarar verdikleri belirtiliyor. Bu süreçte casusluk soruşturmasıyla ilişkilendirilen bürokratların tamamı da mahkeme kararlarıyla görevlerine geri dönmüştü.

Bu bürokratlar haklarında delil olduğu iddia edilen bankaya ait belge ve bilgilerin de, bankanın içinde hazırlandığı ve sahte olduğu anlaşılmıştı. Ancak mahkeme kararlarıyla ortaya çıkarılan bu durumun ardından Başçı, düzmece suçlamalarda aktif rol oynadığı tespit edilen bu isimleri görevden almamıştı. Genel Kurul sonrası, Başçı’nın bu isimleri daha fazla koruyamayacağı ve görevden almak zorunda kalacağı belirtiliyor. 

Bağımsızlığa darbe 

Ağırlık kazanan plana göre Başçı koltuğunda kalacak, ancak bankada taşlar yerinden oynayacak. Genel Kurul’da iki kritik değişiklik de yapılacak. MB Denetim Kurulu üyelerinin tümünü Hazine seçecek. Ayrıca bankanın reeskonta veya avansa kabul edeceği senetlerle ilgili de bir değişiklik yapılacak. Bu değişiklikler Merkez Bankası’nın bağımsızlığının zayıflaması olarak görülüyor. 

Piyasa kötü kokuyu aldı, fiyatlama yapıyor 

Hükümet’in faiz indirim baskısını dikkate alan piyasa da Ankara’daki gelişmeleri çok yakından ve tedirginlikle takip ediyor. Nitekim dün, Başçı’nın görevden alınabileceğine dair dedikodu ile birlikte dolarda sabah saatlerinde 2.13 TL sınırı geçilmişti. HSBC Yatırım Stratejisti Fatih Keresteci, Merkez Bankası hakkında çıkan söylentilerin rahatsızlık yaratabileceğini belirtti ve ekledi: “Çıkan haberler mali piyasaları rahatsız edecek cinsten. Dedikodular yalanlanmaz ise piyasalarda satış baskısına neden olabilir.”

2013’ü 5 milyar TL kârla kapattı

merkez Bankası, 2013 bilançosuna göre yılı 5 milyar 29 milyon lira kârla kapattı. 2012’ye göre kârını 682 milyon lira artıran Merkez, 939 milyon lira vergi ödeyecek. Bankanın 2012 yılı kârı 4.3 milyardı. Banka Hazine’ye de 3 milyar liranın üzerinde kâr payı aktaracak.

Merkez geçen yıl piyasada yaşanan kur oynaklığıyla mücadele edebilmek için döviz rezervlerinden 17,6 milyar dolar satmış, piyasaya TL vererek nakit fonlama yapmıştı. MB 5 milyar lirayı aşkın kârının önemli bölümünü yoğun döviz satışı ve faiz gelirlerinden elde etti. 2012’de 77 milyarı nakit mevduat, 23 milyar lirası altın mevduatlardan olmak üzere toplam 100 milyar lira zorunlu karşılık depolayan banka, 2013’de bu rakamı 156.3 milyar liraya çıkardı. Karşılıkların 123 milyar lirası TL ve dövizden oluşan nakit mevduat hesapları, 33,3 milyar lirası altın mevduat hesaplarından geldi.

SPK’da talimat öne çıkıyor

SERMAYE Piyasası Kurulu’nda (SPK) başkan yardımcılarının da olduğu üst düzey isimlerin görevden alınabileceği kaydediliyor. Wall Street Journal Türkiye’ye konuşan bir SPK yetkilisi, “Kurum kilitlenmiş durumda. Karar alınamıyor. Çalışanlar arasında ciddi rahatsızlık var” değerlendirmesinde bulundu. Bir diğer üst düzey SPK yetkili ise şöyle konuştu: “Mevzuatın değil, talimatların uygulandığı bir dönemdeyiz. Talimatlara karşı çıkan herkes ‘paralelci’ diye yaftalanıyor.”

Yetkililer, şirket denetleme ve gözetleme gibi SPK’nın en temel görevlerini yerine getirmesinde bile kimi zaman sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, “Bu şirket Cemaat’e mi yoksa hükümete mi yakındır diye dikkat etmek gerekiyor. Bu da kimi zaman karar sürecini kilitliyor” değerlendirmesinde bulunuyor. The Wall Street Journal Türkiye’nin edindiği bilgilere göre Borsa İstanbul’da üst düzey çalışanlar gelişmeler karşısında benzer rahatsızlık yaşıyor.

SPK eski Başkanı Doğan Cansızlar, ekonomi bürokrasisindeki söylentilerin arttığını kaydederek, “Elbette bunlar bürokrasinin iş yapma şevkini kırar. Olan da budur” dedi. SPK’nın eski başkanı Vedat Akgiray, tedirgin olan bir bürokratın karar almada zorlanacağını söylerek şöyle konuştu: “Böyle bir tedirginlik varsa bir önce giderilmesi gerekir. Bürokrat görevden alınacağı endişesi yaşadığı yerde önemli kararlara imza atmaz.”

Gülümhan Gülten/Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde