Merkel’den Erdoğan’a: Medya ve yargı bağımsız, meclis güçlü olmalı

Merkel’den Erdoğan’a: Medya ve yargı bağımsız, meclis güçlü olmalı

Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı ikili görüşmenin ardından toplantıda Türkiye’deki antidemokratik gidişatla ilgili endişelerini çok yönlü olarak dile getirdiğini açıkladı.

Merkel’den Erdoğan’a: Medya ve yargı bağımsız, meclis güçlü olmalı
16px
24px
24.05.2016 07:47
ABONE OLgoogle
Dün Erdoğan’la bir araya gelen Merkel, görüşmede milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının neden olduğu ‘derin endişeyi’ açıkça ifade ettiğini söyledi. Merkel, basın özgürlüğü ve yargının bağımsızlığına da vurgu yaptı.

BM’nin ilk kez düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi münasebetiyle İstanbul’a gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı ikili görüşmenin ardından toplantıda Türkiye’deki antidemokratik gidişatla ilgili endişelerini çok yönlü olarak dile getirdiğini açıkladı.

Brüksel ile Ankara arasında mart ayında imzalanan mülteci anlaşmasının selameti adına Türkiye’deki antidemokratik gelişmelere sessiz kalmakla eleştirilen Merkel; görüşmede basın özgürlüğü, yargının bağımsızlığı ve yasama organı olan meclisin güçlü olmasının gereğini dile getirdiğini söyledi. Ayrıca mecliste fezlekesi olan milletekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için de ‘derin endişelerini’ ifade ettiğini bildirdi.

Bir saate yakın süren görüşmenin ardından basına bilgi veren Alman Başbakan, “Bugünkü konuşmada bağımsız bir yargıya, bağımsız medyaya ve güçlü bir meclise ihtiyacımız olduğunu düşündüğümü de açıkça ifade ettim.” dedi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla meydana gelen fiili durumun ulaştığı boyuta dikkati çeken Merkel, “Ve tabi ki, Türk parlamentosundaki her dört vekilden birinin dokunulmazlığını kaldırma kararı derin endişeye neden oluyor. Bunu da Türk Cumhurbaşkanı’na açıkça ifade ettim.” diye konuştu.

Uzun süren müzakerelerin ardından Türkiye ile AB, mart ayında mülteci anlaşması imzalamıştı. Buna göre, yasadışı yollarla AB ülkesine gelen göçmenler Türkiye’ye iade edilecek, bunun karşılığında ise aynı sayıda mülteci Birlik’e kabul edilecekti. Suriye iç savaşının başından bu yana, Türkiye’nin milyonlarca mülteciye ev sahipliğini öven AB, yine aynı anlaşma kapsamında göçmenlere kullanılmak üzere 3 milyar Euro’luk kaynak göndermeyi ve 72 kriterin tamamlanmasının ardından Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat sağlamayı taahhüt etmişti.

‘Kriterler yerine gelmeli’

Ancak son haftalarda, anlaşma ile ilgili olumsuz işaretler geliyor. AB, kriterler kapsamında terörle mücadele yasasındaki ‘terör’ tanımının değiştirilmesini iserken, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türk yetkililer bunun mümkün olmadığını söylüyor. PKK ile çatışmalarda verilen şehitleri sebep göstererek AB’den gelen talepleri sert bir dille reddediyor.

Merkel, açıklamasında anlaşmanın geçerlilik şartlarına da değindi. Anlaşmanın siyasi sorumluluğunu taşıyan kişi olması nedeniyle Avrupa’da Erdoğan’a karşı en tavizkar isim olarak tenkit edilen Alman siyasetçi, Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat hakkını kullanabilmelerinin Türkiye’nin Brüksel tarafından belirlenen ‘bütün şartları’ yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi.

Bild: 2017’den önce vize serbestisi yok

Bild gazetesi, AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması kapsamında Türk vatandaşlarına vize serbestisi verilmesi planının 2017’den önce gerçekleşmeyeceğini yazdı. Alman gazetenin Berlin kaynaklarına dayanarak yazdığı haberde, buna sebep olarak ise Alman hükümetinin Türkiye’nin gerekli kriterleri yıl sonuna kadar tamamlamasını beklememesi gösterildi.

AB diplomatları terörle mücadele yasasında istenen değişikliğin yapılmaması nedeniyle Haziran sonunda ülkelerine vizesiz seyahat ihtimalinin kaçmak üzere olduğu söylüyor. Ankara-Brüksel arasında diplomasi trafiği devam ederken yerine getirilmesi beklenen kriterler hakkında ise anlaşmazlık yaşanıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde