Mercek altındaki şirketlerde son durum

Mercek altındaki şirketlerde son durum

Fetullahçı Terör Örgütü(FETÖ) soruşturmaları kapsamında çok sayıda iş adamı tutuklandı.

Mercek altındaki şirketlerde son durum
16px
24px
26.08.2016 08:32
ABONE OLgoogle
Özellikle geçtiğimiz hafta hız kazanan operasyonlar kapsamında gözaltına alınan bazı iş adamları serbest bırakıldı.

SERDAR İNAN SERBEST

Bu kapsamda dün, Akfa Holding Soruşturması kapsamında gözaltına alınan İnanlar İnşaat’ın patronu Serdar İnan serbest bırakıldı. Dün Yanıtı merak edilen en önemli sorulardan birini ise, kayyum atanan şirketlerin bundan sonraki durumlarının ne olacağı oluşturuyor. Kayyum gelen firmalar ve sahipleri ile ilgili son durumu derledik:

BOYDAK KAYYUMDA

Sekiz ayrı sektörde 41 şirketi bulunan Boydak Holding’in 2015 yılı sonu cirosu 6.9 milyar TL. Holding yönetiminde, Sulh Ceza Hakimliği’nin atadığı 5 kişilik kayyum heyeti bulunuyor. Temeli 60 yıl kadar önce atılan Boydak Holding’in sahiplerinden Hacı ve Memduh Boydak kardeşler, FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklanmıştı. Boydak Holding bünyesinde 14 bine yakın kişi çalışıyor. Holding bünyesindeki 7 şirket, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde, bir şirket ise ikinci en büyük listesinde yer alıyor.

NAKSAN'DA 56 ŞİRKETE KAYYUM

7 bin kişinin çalıştığı Gaziantepli Naksan Holding’e de kayyum atandı. Naksan’ın sahipleri Cahit Nakıboğlu ve oğlu Taner Nakıboğlu ise geçtiğimiz temmuz ayı sonunda tutuklandı. Ferhan ve Emre Nakıboğlu ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Temeli 1940’larda atılan Naksan Holding’e bağlı iki şirket, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alıyor. Cahit Nakıboğlu, uzun bir dönem, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun da (OSBÜK) başkanlığını yapmıştı. Naksan Holding’e bağlı 56 şirkete kayyum atandı. Mahkeme kararıyla kayyum atanan şirketlerinden 5’i Ankara, 22’si İstanbul ve 29’ü ise Gaziantep’te bulunuyor.

A101 İÇİN KARAR YOK

Son günlerde en çok ses getiren gözaltı kararı ise 6 bin 270 mağazası bulunan A101’in sahipleri Turgut Aydın ve oğlu Yaşar Aydın’a ilişkin oldu. Baba-oğul Aydın’a yönelik soruşturma sürecinin sebebi, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturmanın odağındaki Akfa Holding ile tespit edilen ilişkileri. Soruşturma dosyasına giren MASAK raporuna göre, Akfa Holding ile A101’in sahibi olan Yeni Mağazacılık AŞ arasında ‘şüpheli’ işlemler tespit edildi. Turgut Aydın ve oğlu Yaşar Aydın, savcılık sorguları sonrası serbest bırakıldı.

Fİ YAPI BELİRSİZ

Akfa Holding soruşturması kapsamında gözaltında bulunan isimlerden biri ise Fi Yapı’nın patronu Fikret İnan. Fikret İnan’ın soruşturma kapsamına alınmasının sebebi ise, Akfa Holding ile olan şüpheli para trafiği. İnan’ın şirketinde hali hazırda, iflas erteleme başvurusu nedeni ile ticaret mahkemesinin atadığı üç kişilik bir kayyum heyeti bulunuyor. Fi Yapı’nın teslim etmesi gereken 5 bini aşkın konutu var. Savcılık soruşturması kapsamında, Akfa Holding’in patronu Fatih Aktaş gözaltına alınmıştı.

EROĞLU VE GÜLLÜOĞLU

Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu da, FETÖ soruşturması kapsamında ifade verdi. Eroğlu, ifade işlemi sonrası Hürriyet Dünyası’na yaptığı açıklamada, geçmişte TUSKON’da görev almasına ilişkin soruların sorulduğunu belirtti. 5.8 milyar lira cirosu olan ve 16 bin kişinin çalıştığı Eroğlu Holding için alınmış bir el koyma kararı yok.

Aynı soruşturma kapsamında gözaltında bulunan Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü halen İstanbul Emniyeti’nde tutuluyor. 45 milyon TL cirosu olan şirket için alınmış bir el koyma kararı ise bulunmuyor.

BABA KAVURMACI SERBEST OĞLU GÖZALTINDA

Bünyesinde 3 bin 800 kişinin çalıştığı Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı ve grubun kurucusu baba Mustafa Şevki Kavurmacı da 18 Ağustos’ta gözaltına alındı. Baba Kavurmacı gözaltına alındıktan iki gün sonra serbest bırakılırken, Ömer Faruk Kavurmacı ile ilgili gözaltı süreci devam ediyor. Baba Kavurmacı imzası ile yapılan açıklamada, grup şirketlerine ilişkin el koyma kararının olmadığı vurgulandı.

ÜÇ DEV İÇİN TUTUKLAMA TALEBİ

İzmir’de yürütülen operasyonlar kapsamında Orkide Yağ’ın sahibi Ahmet Küçükbay, 2 bin çalışanı bulunan Kavuklar Holding’in yöneticileri Abdullah Kavuk ve oğlu Metehan Kavuk ile Karakaş Atlantis Kuyumculuk’un sahibi Kamil Karakaş gözaltına alınan isimler arasındaydı. Söz konusu isimler dün, savcılık sorgularından sonra, tutuklanmaları talebi ise sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Üç isim aynı zamanda Ege Bölgesi’nin en büyük şirketlerinin de sahipleri. Üç ismin şirketlerine yönelik de, bir el koyma veya kayyum ataması kararı bulunmuyor.

Öte yandan, haklarında gözaltı kararı bulunan Alfemo Mobilya’nın sahibi Davulcuoğlu kardeşler hakkındaki yakalama kararı ise devam ediyor. Aydın Nazilli’de faaliyet gösteren Uğur Soğutma’nın sahipleri Mehmet, Ali ve Ünal Takmaklı kardeşler ise bir ay kadar önce tutuklanmıştı.

DUMANKAYA’DA MALLARA EL KONDU

Dumankaya İnşaat’ın sahibi ve ortakları Halit Dumankaya, Necla Dumankaya, Uğur Dumankaya, Barış Değer Dumankaya, Ayla Dumankaya ve Semih Serhat Dumankaya’nın tüm mal varlıklarına el konuldu. Dumankaya Grubu, başta inşaat sektörü olmak üzere otomotiv, rent a car, sigorta ve PVC kapı pencere üretimi alanında faaliyet gösteriyor. İbrahim Dumankaya’nın oğlu Ali Dumankaya ile Halit Dumankaya’nın oğlu Uğur Dumankaya’nın yönetimde olduğu şirkette Mayıs 2013’te yol ayrılığına gidildi. Uğur Dumankaya ‘Dumankaya İnşaat’ adıyla faaliyetlerine devam ederken, Ali Dumankaya ‘DKY İnşaat’ı kurdu. Dumankaya İnşaat’ın İstanbul’da Maltepe, Sancaktepe, Kartal, Halkalı ve Bahçeşehir’de devam eden 3 bin 500 ev ve ofis projesi var.

MAHKUMİYET ÇIKARSA ŞİRKETE EL KONULUR

KAYYUM ataması bugüne kadar daha çok, mali sıkıntıya giren şirketler için ticaret mahkemelerince alınıyordu. Ancak, özellikle 15 Temmuz darbe girişim sonrasında, bir çok şirket için Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında kayyum ataması yapıldı. Avukat Şevket Çelik, İcra İflas Kanunu kapsamında, ticaret mahkemelerinin atadığı kayyumların genellikle denetim yetkisine sahip olduğunu hatırlatarak, “Bu süreçte şirket yetkilileri görev başında olmaya devam eder.

Ancak Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) kapsamında atanan kayyumlar ise bir nevi yönetici kayyum niteliğinde. Şirket adına her türlü karar verme hakkına sahip. Kayyumum görevi, iddianamenin hazırlanması veya takipsizlik kararı ile son bulur. Dava aşamasında, ancak yargılama yapan ceza mahkemesi tekrar kayyum atayabilir. Şirket sahiplerinin mahkumiyeti durumunda, mahkeme, tüm şirket mal varlığına el koyma kararı verebilir. CMK kapsamında atanan kayyumluk esasında bir el koyma işlemidir. Bu tip şirketlerin borçlarının Maliye Hazinesi tarafından ödenip ödenmeyeceği yasal düzenleme altına alınmalı” şeklinde konuştu.
Dinçer Gökçe/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde