Mercedes Benz'e şok: Bakanlık onayı iptal etti

Mercedes Benz'e şok: Bakanlık onayı iptal etti

Mercedes Benz’in ticari araçlarıyla ilgili vergi kaybı incelemesi üzerine, Bakanlığın firmanın onay belgelerini bir süre iptal ettiği ortaya çıktı.

Mercedes Benz'e şok: Bakanlık onayı iptal etti
16px
24px
31.01.2015 08:50
ABONE OLgoogle
Dünyaca ünlü firma Mercedes Benz’in ticari araçlarıyla ilgili vergi kaybı incelemesi üzerine, Bakanlığın firmanın onay belgelerini bir süre iptal ettiği ortaya çıktı. 

Alına bilgilere göre, firmanın vergi incelemesine tabi tutulmasıyla ilgili süreç şöyle gelişti: Mercedes- Benz’in Vitro/Viano ve Sprinter marka ticari tanımlı araçların yurda girişi sırasında, araçların Avrupa’da farklı kategorilerde değerlendirilmesi nedeniyle, Türkiye’deki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nedeniyle, vergi kaybı yaşandığına ilişkin 3 Mayıs 2012’de inceleme başlatıldı.

ONAY BELGELERİ GERİ ÇEKİLDİ

İncelemeyi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişi Mehmet Usta yaptı. 11 Haziran 2014’te sonlanan inceleme doğrultusunda hazırlanan rapor bakanlığa gönderildi. Raporda, “M1 kategorisindeki bir aracın, N1 kategorisindeki bir araca ait Tip Onay Belgesi ile ithal/tescil edildiği tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı. Bakanlık rapor neticesinde, firmayla ilgili, araçların vergilendirilmesinde “kayıp” oluştuğu gerekçesiyle, firmanın “Tip onay belgeleri” geri çekilmesine karar verdi.

MERCEDES İTİRAZI ETTİ, BAKANLIK KARARI GERİ ALIDI

Ticari araçların ülkeye girişiyle ilgili Bakanlığın onay belgelerini geri çekmesi Mercedes’i harekete geçirdi. Mercedes- Benz Türk A.Ş. geri çekme kararına 25 Eylül’de itiraz etti.

İtiraz sonucunda Bakanlık Genel Müdürlüğü, tüm konuların teknik açıdan incelenmesi için beş kişilik bir komisyon oluşturdu. Komisyon, 1 Ekim 2014’te firmayla ilgili inceleme yapılması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Ancak, komisyon karar vermeden, Bakanlık, “Tip onay belgeleri yeni bir değerlendirme yapılıncaya kadar geri çekme kararının iptal edilmesine” karar verdi. Bakanlık daha sonra, araçların “güvenlik” yönünden değerlendirilmesi amacıyla bir test kuruluşunda incelemeye tabi tutulmasına, inceleme sonucundaki rapora göre konunun yeniden ele alınmasına karar verdi.
Aysun Yazıcı/Taraf
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde