Mehmet Şimşek’ten Fitch’e filozofca cevap

Mehmet Şimşek’ten Fitch’e filozofca cevap

Hükümet kanadından Fitch'in not indirimine ilk cevap Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten Yunan filozof Epiktetos'un bir sözüyle geldi.

Mehmet Şimşek’ten Fitch’e filozofca cevap
16px
24px
28.01.2017 11:42
ABONE OLgoogle

Fitch’in not indirim kararına hükümet kanadından ilk tepki Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten geldi.

Şimşek not indirim kararının ardından Yunan filozof Epiktetos’un, “Önemli olan başınıza nelerin geldiği değil, bunlara nasıl tepki verdiğinizdir” sözünü Twitter üzerinden paylaştı.


">28 Ocak 2017
PAMUKKALE’DE DOĞDU

Pamukkale’de doğduğu bilinen Epiktetos gençliğini Nero tarafından azat edilmiş oldukça zengin Epaphroditos’un kölesi olarak Antik Roma’da geçirdi. Köle olarak bile Epiktetos zamanını oldukça verimli kullandı, Musonius Rufus’un gözetiminde stoacı felsefeyle uğraştı.

Sonunda azat edildi ve Roma’da sağlık sorunlarıyla nispeten zor bir hayat sürdürdü. Her ne kadar sebebi konusunda fikir ayrılıkları olsa da, sakat kaldığı biliniyor. Kimi kayıtlar efendisi Epaphroditus’un zulmünün bir sonucu olarak sakat kaldığını söylerken, kimi başka kayıtlar Epaphroditus’un Epiktetos’un çalışmalarını şevkle destekleyen ideal bir efendi olduğunu belirtiyor. 89 – 95 yılları arasında bir tarihte Domitianus tarafından diğer filozoflarla sürgüne gönderildi.

BÜYÜK BİR TARİHÇİ DOĞDU

Hayatının en ünlü dönemini başlatan aslına bakılırsa Domitianus'un sürgün kararıdır. Sürülmesinin ardından Epiktetos Nicopolis’e gitti ve orada ünlü bir felsefe okulu kurdu. Bu okul imparator Hadrianus tarafından bile ziyaret edildi ve en meşhur öğrencisi Arrianus hakkını vererek büyük bir tarihçi oldu.

Stoacı yaşam biçimine uygun olarak öğretim ve entelektüel arayış içinde son derece sade bir hayat sürdü. Hayatının son demlerinde aksi halde ölüme terk edilecek bir çocuğun büyütülmesine yardımcı olmak için bir kez evlendiği iddia edilir, başkaları ise hiç evlenmediğini ve çocuk sahibi olmadığını söylüyorlar.

Demonax filozoflardan birinin kızıyla evlenip evlenemeyeceğini sorarak Epiktetos’un evlenmeme öğüdünü alaycı bir tarzda tekdir eder. Kendi el yazısı ile kayaya kazıyarak yazdığı yazıların (“Hür İnsan Üzerine Bir Şiir”) halen Isparta’nın Sütçüler, Isparta ilçesine bağlı “Yazılı Kanyon” denilen bölgede durduğu söylenmektedir

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde