Mehmet Cengiz, tarihi köşke konmuş

Mehmet Cengiz, tarihi köşke konmuş

Hükümete yakın işadamı Mehmet Cengiz’e ait, tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü’ndeki inşaat sürerken, çevre aktivisti avukat Eren Can’ın sorduğu soruya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü “Orası özel mülk” diye yanıt vermedi.

Mehmet Cengiz, tarihi köşke konmuş
16px
24px
05.05.2017 08:05
ABONE OLgoogle

17 Aralık yolsuzluk operasyonu döneminde kamuoyunda tartışma yaratan isimlerden biri olan işadamı Mehmet Cengiz’e ait, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde kalan Hüseyin Avni Paşa Köşkü’ndeki inşaat tüm hızıyla sürüyor.

Fethi Paşa Korusu’nun içindeki köşk, şüpheli bir şekilde yanıp kül olmuştu. Cengiz ise köşkün, aslına sadık kalınarak yeniden yapılacağını açıklamıştı. Köşk inşaatına bir de “setaltı otopark” eklendi.

Çevre aktivisti avukat Eren Can, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bu yeni gelişmeyi sordu. Müdürlük, “Orası özel mülk. Bilgi için Bakanlığa sormamız lazım” yanıtını verdi.

Mehmet Cengiz'e kıyak! Camiyi imar planından çıkardılar

Otoparka onay

Üsküdar’daki 81 dönümlük arazide, 3 bin ağacın bulunduğu korudaki Hüseyin Avni Paşa Köşkü, 2002 yılında “yıkılmadan korunması gereken 1. sınıf kültür varlığı” olarak tescillendi.

Cumhuriyet, 2009 yılında, TMSF tarafından satılığa çıkarılan koruyu ve köşkü, Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in satın aldığını kamuoyuna duyurmuştu.

Mehmet Cengiz, Fethi Paşa Korusu'nda talana başladı

Cengiz, köşkü restore etmek için 2014’te koruma kuruluna başvurdu. Tam da bu sırada bir yangın çıktı ve köşk yok oldu. Tartışmalı şekilde başlayan köşk inşaatı için 19 Mart 2015’te “müze ve kütüphane” yapılmak üzere yapı ruhsatı düzenlendi.

İnşaat sırasında köşkün sahil yoluna cephesi olan tarihi bahçe duvarı ve yeşil örtü yok edildi. Son olarak köşke bir de “setaltı otopark” eklendi. İstanbul 6 Numaralı Kütür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da “setaltı otopark”a onay verdi. İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun kararı ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Mehmet Cengiz'e Üsküdar'daki Hüseyin Avni Paşa Korusu'nu verdiler

‘Talimat bekliyoruz’

Avukat Eren Can, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne setaltı otoparka ilişkin alınan kararları sordu. Müdürlük, geçen mart ayının sonunda Can’a skandal niteliğinde bir yanıt yolladı. Yazıda, “Talep konusu bilgi edinme istemi, özel mülkiyete konu bir alan hakkında olması nedeniyle, bilgi edinme kanunu kapsamında işlem yapılıp yapılmayacağına dair Bakanlığımızdan görüş bildirilmesi istenmiş olup, Bakanlığımızdan iletilecek talimatlar doğrultusunda işlem yapılacak” denildi.

Mehmet Cengiz'e köşk de yetmedi: İşte yeni izin...

Setaltı otopark nedir?

Yükseklik farkı olan arazilerde 2 metreye kadar kazılarak yapılan otoparklara verilen isim. Otoparkın girişi ve çıkışı dışarıdan görülebilir ancak üzeri doğal zeminle örtülür.

Hazal Ocak/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde